Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chci upozornit autorku na jednu nepravdu: Pokud kandidovala, nemohla být ve volební komisi. Chybu lze udělat nevědomky i vědomky. Stačí k tomu se na PC překlepnout, preferenční hlasy mají váhu jen v dané kandidátce (hloupí novináři je však porovnávají dokonce i v jiných volebních krajích). Popsaní členové volební komisí, kteří nedělají svou práci, mohou být obecním úřadem postiženi zkrácením své odměny (1300 korun). Chce to jen, aby předseda volební komise měl odvahu

0 0
možnosti
SH

Děkuji, vím. Nebyla jsem ve volební komisi, když jsem kandidovala.

0 0
možnosti
IH

I42v39o 57H16r25a85b67a44l

20. 11. 2017 12:34

Autorka bohužel používá několik zavádějících až nepravdivých tvrzení.

Zajímavé je tvrzení "čím víc stížností - tím více voleb - tím více odměn pro komise"

Nevím, odkud bera autorka informaci, že pokud dojde jke stížnosti (na průběh či výsledek voleb), budou se volby opakovat. To je pochopitelně nesmysl.

Pokud se týče odměn okrskové komise, tato odměna v sobě zahrnuje účast na dění komise v době voleb a zároveň i možnou účast na přeskumu činnosti okrskové komise - v případě stížnosti, pochybností atd je možné po skončení voleb okrskovou komisi znovu svolat, aby její členové podali vysvětlení, případně přepočítali výsledky. Tohle už pochopitelně "zadarmo" - je to zahrnuto ve standardní odměně. Za 15 let činnost u voleb jsem se ale se svoláním okrskové komise po ukončení voleb nesetkal. To ale platí v případě, že takovéto konání nařídí ústřední volební komise nebo statistický úřad. Pokud se jedná o stížnost projednávanou na úrovni správního soudu (tedy žaloba na průběh voleb), tam už přeskum j řešen za účasti nezávislých osob.

Pokud v článku popisuje osobní zkušenosti ze svého působení jako členky volební komise, potom musím konstatovat že při volbách, o nichž autorka hovoří (kdy si sama v komisi kontrolovala počet pro ni hovořících hlasů) byl porušen zákon.

Hovoří totiž o tom, že jako členka komise kontrolovala "vlastní" hlasy. Ovšem zákon jasně stanovuje při komunálních volbách, že člen okrskové komise nemůže současně kandidovat do zastupitelstva ve stejném volebním okrsku.

Článek se nezakládá na pravdivých faktech, je to z prstu vycucaná matoucí fabulace.

2 0
možnosti

Souběh voleb opravdu značí více peněz pro komisaře

1 0
možnosti
Foto

člověk je člověk. Chybující lidský faktor. Nějak v manipulačnost a záměr doopravdy nevěřím. Já osobně bych to dělat nechtěla... Vy ano? Stačily by Vám za to ty peníze? Cosi o té problematice vím. Máte pocit, že se do toho dnes lidi hrnou? Vím ze své obce, že je to často o přemlouvání... A je moc dobře, že syn přiletěl... především vidět mámu.

1 0
možnosti
SH

Radko, děkuji za reakci. V manipulaci také až tak nevěřím. Ale to nic nemění na tom, že výsledky voleb jsou špatné. A že Vy byste to dělat nechtěla? Z naší rodiny vždycky někdo do komise šel, tedy když bylo volno. Například naposledy se do komise kamarádka pro velký zájem nedostala. Peníze by kamarádce i sousedovi stačily. S návštěvou syna to bylo trochu jinak, ale když myslíte...

1 0
možnosti
Foto

Poslední věta je správně. Neboť v situaci kolektivní státní neodpovědnosti to jinak dopadnout nemůže.

1 0
možnosti
Foto

Nejpřekvapivější je, že nikdo nikdy výsledky sčítání okrskových komisí po celých dlouhých třiceti let namátkově nezkontroloval.

3 0
možnosti
Foto

Vzpomněla jsem si na film Ene bene (Alice Nellis) - no jestli ty výsledky voleb některé komise zaokrouhlují tak zhruba přibližně stylem: "ene bene rexa, chlupy lezou ze psa...", tak potěš pámbůh.8-o

1 0
možnosti
SH
JP

Co vám brání se do té komise přihlásit a zkusit si, jak se hlasy sčítají? Ja seděla v komisi mockrát a vím, že to je sice nedopatření, ale stát se to může, úmysl bych za tím neviděla.

A pokud jsme u toho placení: vite, že komise, které přepočítávají hlasy kvůli reklamaci, dělají tu práci zadarmo? I to přepočítávání je totiž součástí práce sčítačího komisaře. Proto se ty komise snaží dělat svou práci pořádně. Když jsme totiž počítali, jak jsou komisaři za tuto práci placeni, vyšlo nám, že nemají ani 50,- Kč na hodinu. Proto každému vřele doporučuju, ať si to jde zkusit, a nejlépe do nějaké xx km vzdálené obce, kam musí jet vlastním autem, protože MHD už bohužel nejede. Mně stačila obec vzdálená 10 km.

5 2
možnosti
Foto

I já mám v rodině sčítacího komisaře. Smáli jsme se, jak ČSSD stávkovala proti levné práci a tady v přímém přenosu nedostanou lidé pracující pro stát ani minimální, ani zaručenou mzdu. Co na to příslušné úřady?

2 0
možnosti
Foto

J67i48ř14í 21K23i79n17d35l

19. 11. 2017 21:26

Celá věc spočívala v jedné věci. Kandidáti byli na volebních lístcích na obou stranách volebního lístku. Volební komise počítala hlasy tak, že se dívala na přední stranu a volební lístek neotočila. No a právě na straně druhé se nacházel kandidát, který se díky preferenčním hlasů se měl dostat z 31 míst na přední místo. Jenže se po prvním sčítáním nedostal, protože volební komisy nenapadlo otočil volební lístek.

3 0
možnosti
SH

No právě! Jinak díky za vysvětlení, já to chápu. Možná byste je mohl příště proškolit:-) a pak třeba lístek otočí. Ale to je jen zdůvodnění jednoho z mnoha pochyení. Přikládám další - http://nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2017/0036_0Vol_1700053SCAN_20171116164039.pdf

1 0
možnosti
Foto

Práci ostatních komisí nemůžu hodnotit, pokud jsem ale byla zapisovatelkou já (v našem městě je to vždy zaměstnanec magistrátu), velmi pečlivě jsem si hlídala sčítání od A až do Z, předseda - nepředseda, nejdůležitější osobou dle nepsaných pravidel je u nás zapisovatel. A víte proč? Protože mají špatnou zkušenost z minulosti, kdy funkci vykonávali lidé zvenku. Prý byla zjištěna chybovost. Toš tak.

6 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, zapisovatelé z řad zaměstnanců obecních úřadů obvykle ohlídají regulérnost sčítání hlasů nejlépe.

4 0
možnosti
Foto

Byl jsem v minulosti také několikrát členem okrskové volební komise a neviděl bych to tak tragicky. Žádného pokusu o manipulaci jsem svědkem nebyl.

Nevím, kde autorka slyšela, že Petru Bendlovi bylo připočteno o 100 preferenčních hlasů více. Já jsem slyšel jen to, že Martinu Kupkovi nebyla připočtena řada preferenčních hlasů, protože jeho jméno bylo až na druhé straně volebního lístku, kterou v některých okrskových volebních komisích nezkontrolovali. To je logické vysvětlení.

Vím, že v posledních letech zejména v menších obcích politické strany do okrskových volebních komisí vysílají jen málo svých lidí. Starostové pak komise doplňují komise svými občany často z řad důchodců nebo nezaměstnaných, kterým se nějakých těch 1.300 Kč za dva dny hodí. Bohužel, mnozí z těchto lidí se snaží především o to, aby s tím byli co možná nejdříve hotovi, než aby to nějak přísně kontrolovali. Také se mi poslední dobou zdá, jako by některé okrskové komise soutěžily, kdo to bude mít nejrychleji spočítané podobně jako to bylo kdysi za komunistů.

Přesto si troufám tvrdit, že okrskovým volebním komisím můžeme vcelku důvěřovat.

1 0
možnosti
SH

Děkuji Vám, s definicí rovnice Bendl - Kupka máte pravdu. Opravím, a ještě jednou děkuji. Jinak - k Vašemu závěru: to si tvrdit netroufám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2429x
Vzácná je ta šťastná doba, kdy je dovoleno myslet si, co chceš, a říkat, co si myslíš. Tacitus

Seznam rubrik