Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Žádná prostorová čtvrtá dimenze v našem vesmíru neexistuje. Už dávno (tedy samozřejmě ne tak dávno, aby to odpovídalo stáří vašich zdrojů) se ví, že ve čtyřech prostorových dimenzích by nefungovaly stabilní dráhy planet.

Poslední dobou se tu na blogu roztrhl pytel s pseudovědami a pseudoteoriemi, které vznikly za krále klacka. Je to poslední dobou v českých ezoterických kruzích nějaká móda? :-) Doufám jen, že jsem ten blog špatně pochopila...

0 2
možnosti
HP

To, co Vy předvádíte, se nazývá „argumentum ad ignorantiam”, tedy logický klam spočívající v dovozování čehokoli z neznalosti, jak o tom již hovořil pan Švadlenka u kreacionistů. Věnujte se opisování zahraničních článků z oblasti popularizace vědy, to Vám jde dobře, a zanechte dehonestování toho, o čem víte zoufale málo.

0 0
možnosti
Foto

No, není mi moc jasný, proč by se v 4D měly pohybovat jen organismy a hlavně mi není jasné, jak se neživá hmota udrží v těch 3D a nepronikne k nám do 4D. Také mi není jasné, zda by taková teorie dokázala předpovědět či vysvětlit něco, co se ve 3D vysvětlit nedá.

Obecně mám raději teorie, které počet dimensí uměle nenavyšují a snaží se svůj svět popsat v rámci klasického 3D (v nejhorším s nějakými těmi srolovanými dimensemi teorie strun). Jinak bychom se mohli dočkat politologa, který začne na čtvrtou osu W vynášet náš vztah k Sovětskému svazu a vznikne teorie, podle které v roce 68 došlo k prudkému pohybu podél osy W.:-)

1 0
možnosti
Foto

Ve světle Herčíkovy hypotézy, kterou lze promítnout i do medicíny, stojí za zmínku alespoň fantomová bolest. Pod fantomovou bolestí se rozumí zvláštní typ obtíží, které jsou charakteristické pro pacienty po amputaci končetiny. Nejde o výjimečnou záležitost, více než polovina lidí po ztrátě končetiny těmito pocity alespoň dočasně trpí. Fantomové projevy jsou velmi pestré a nemusí jít jen o bolest. Postižení mohou pociťovat jak zdánlivou přítomnost chybějící končetiny, tak pocity dotyku, horka či chladu v ní. Výjimkou nejsou ani nepříjemné vjemy jako brnění či svědění. Fantomové pocity a fantomová bolest se nemusí objevovat jen po amputacích končetin, jsou dokumentovány i případy vyskytnuvší se po ablaci prsu nebo vytržení zubu.

Přesné příčiny pocitu přítomnosti chybějící části těla, eventuálně jejích bolestí a nepříjemných pocitů, není dosud zcela jasná. Dříve se předpokládalo, že fantomovou bolest způsobují přerušená nervová zakončení, která zůstanou v pahýlu po amputaci. Jejich dráždění se mělo projevovat právě fantomovými pocity. Nyní se stále více zdůrazňuje vliv centrálního nervového systému (mozku), kde jsou zafixovány podvědomé informace o jednotlivých částech těla. Podle novějších představ je pak amputace části těla náhlým procesem, kterému se CNS nedokáže zcela přizpůsobit a mylná podvědomá informace o ztracené části těla dočasně přetrvává. Na vnímání symptomů může mít pochopitelně vliv i narušená psychika po provedeném chirurgickém zákroku, ta však rozhodně není jejich vyvolávajícím faktorem.

0 0
možnosti
MS

Se čtvrtou prostorovou dimenzí počítá obecná teorie relativity - gravitace zakřivuje třírozměrný prostor ve čtvrté dimenzi, přesněji řečeno ovlivňuje pětirozměrný časoprostor. Efekty byly potvrzeny řadou měření, jde ovšem o řádově jiné rozměry či extrémní podmínky. Potvrzení obdobných efektů v běžných podmínkách by byl zásadní vědecký průlom, a mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy. Takto můžeme s Cimrmanem jen naznačovat.

0 0
možnosti
Foto

Neberte to tak, že bych Vás snad chtěl poučovat, ale Vy hovoříte o časoprostoru. Článek je o čtvrté prostorové dimenzi, a to ještě v souvislosti s živými organismy.

Ve skutečnosti kvantová mechanika, když dnes hovoří o vícerozměrném prostoru, má namysli již 11 dimenzí, v některých hypotézách i více. Ale to je o něčem jiném, zde se totiž vracíme k hypotéze našich dvou renomovaných vědců, kteří se soustředili na problematiku čtyřrozměrné biologie. Tedy v této diskusi pod článkem by bylo dobré setrvat u tématu.

Mějte hezký den.

1 0
možnosti
Foto

Moc dobrý blog. Díky a karma. Pomohlo mi to k sehnání několika pramenů.

R^R^R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS