Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J12a16n 22P80e55c98h47a

13. 11. 2017 16:36

Nejsa právník, domnívám se, že opravdu může, ale nemusí. Řekl bych, že je to tam napsáno takhle pro případ nějaké mimořádné situace, jako je třeba mohutná přírodní katastrofa, válečný stav atd., kdy není možné uspořádat předčasné volby a je na prezidentovi, aby zvážil, zda Sněmovnu zachovat. To ale předpokládá prezidenta, který se chová v zájmu státu a jeho občanů, a ne mocichtivého staříka. Vláda se z Ústavy odpovídá Sněmovně, a proto je jasné, že bez důvěry ji prezident bez pádného důvodu nesmí udržovat nepřiměřeně dlouho, aniž by podnikl kroky k napravení tohoto stavu.

3 1
možnosti
MS

Ale to jste znovu popřel význam bodu 3) který zdůraznil autor článku.

0 0
možnosti
Foto

Podle mě jde o stále se opakující a podsouvající hloupou spekulaci o něčem, co doposud nenastalo, vůbec ve skutečnosti zatím ani nehrozí a s velkou pravděpodobností ani nenastane.

Jediným cílem takových spekulací je opětovná a opakovaná dehonestace prezidenta Zemana za každou cenu. Rv

To, že prezident Zeman řekl, že se pokusí jednat tak, aby pokud možno zabránil konání předčasných voleb, ještě neznamená, že by nechal vládnout 4 roky vládu bez vyslovení důvěry! Něco takového si účelově dovozují pouze lidé hledající cokoli k účelu prezidentovy dehonestace za každou cenu - tedy i za cenu dohadů a hloupých ničím nepodložených výmyslů a hypotéz.

A to, že pokud je v zákoně uvedeno slůvko "může rozpustit" udělat namísto přikazujícího a přímého "rozpustí", je skutečně možné v právní řeči chápat jako oprávnění a nikoli přímou povinnost.

Pokud by taková povinnost zde byla, tak by dikce zákonného předpisu byla jiná a takové povinnosti jasně odpovídala, a to včetně uvedení následku v podobě vypsání nových voleb. Ovšem nic takového zde není.

Má něco takového být zde dáváno k tíži prezidentu Zemanovi? Podle mě v žádném případě nikoli! Rv

3 6
možnosti
JT

Tu jak říkáte "hloupou spekulaci" vyvolává sám Zeman.Nikdo ho nenutil, v této fázi prohlásit, že nedovolí předčasné volby.

Až do této chvíle každý výklad, s nímž jsem se setkal předokládal po třetím neúspěšné pokusu o vyslovení důvěry vládě automatické rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Že by si první Zeman všimnul, že to ústava myslí jinak?8-o

2 1
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1205x
Člověk, který vždy šel svou cestou, ale vždy se zajímal o cesty jiných. Moje povolání mi pomohlo pochopit nejen to, že naše země je maličká, ale i to, že většina problémů jednotlivce je vcelku bezvýznamných a zbytečných.

Seznam rubrik