Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R75o16m80a82n 28K50o36z34e84l

23. 10. 2017 23:41

A přes 11 % dostala strana, která má za sebou množství afér, slibování skoro nesmrtelnosti, porušování volebního programu a výsměch voličům, že co by plnili to, čemu sami nevěřili a že volební program je nesmyslný letáček.

2 1
možnosti
OK

O16t26a 21K39i41n71c

23. 10. 2017 18:23

Paní Pavlíková, mnohokrát jsem dal najevo nesouhlas s obsahem vašich blogů, ale tentokrát s vámi naprosto souhlasím. Ode mne máte vůbec první karmu za tento blog.

0 0
možnosti
Foto

P72e91t73r 23O55m94e91l15k76a

23. 10. 2017 15:48

A co teď s tím, když podle vás "tato země není připravena pro přímou demokracii"?

Emigrovat?

Oběsit se?

Nebo snad napsat blog?:-)

2 1
možnosti
Foto

Dvě třetiny populace jsou podle psychologů rozumu nepříliš bystrého, až mdlého. Téměř stejné množství dalo hlas stranám profláknutým či neznámým a uvěřilo vykonstruovaným lžím a pomluvám. Bystrá třetina pochopila, že cesta k prosperitě země, poctivé politice a vyšší životní úrovni obyvatel vede přes hnutí ANO.

1 7
možnosti
Foto

J27i94ř30í 69K38i68n75d89l

23. 10. 2017 16:07

Jednotliví voliči jsou často pochopitelně hloupí. Ale jako celek se chovají racionálně. Volí nějaký směr, nějakou cestu. Někoho, kdo je někam povede. Stačí jim, když Babiš řekne, že se budou mít stejně, jako za poslední čtyři roky, že nezvýší daně, jak někteří nalevo, nebudou žádné změny, vždyť jsme bohatá země. Já to budu řídit a chci to řídit. Pro živnostníky a řadu aktivních lidí je to pohroma.

8 0
možnosti
Foto

J14i23ř14í 52K36i50n26d41l

23. 10. 2017 15:32

Nebezpečí lidových referend nahrazujících zastupitelskou demokracii spočívá ve skutečnosti, že lidé rozhodují v podmínkách racionální neznalosti. Jejich rozhodování, které je emocionální a intuitivní, může vést k fatálně chybným závěrům. Jediná referenda, která mají smysl, jsou referenda místní.Hnutí Úsvit prosazuje tzv. přímou demokracii bez podmínek. To znamená, že lidové referendum by platilo i v případě, kdyby v něm hlasovalo pět lidí. Nemělo by tedy být omezeno například minimálně padesátiprocentní účastí všech voličů, aby bylo platné. To je ovšem populismus nejhrubšího zrna, cesta do pekel a každý soudný člověk musí být proti. Takový zločinný nápad nesmí projít v žádném případě!. Nádhernou ukázkou je Hilsneriáda.

Masaryk, který měl odvahu se tomu šílenství postavit, se stal obětí nenávistného fanatismu. Studenti jej vypískali na přednášce, takže mu vedení univerzity doporučilo, aby do školy nějakou dobu raději nechodil, zdivočelý dav mu vymlátil okna u bytu a dostával anonymy typu. „masaryčku ty židáčku, rozbijeme tvou hlavičku.“

A já se děsím taková lůza, která tehdy pořádala pogromy na Židy, by mohla mít neomezené právo rozhodovat o zásadních problémech v přímé demokracii. Spodina, která je schopna šířit kolem sebe atmosféru nenávisti, totiž není minulostí, což dokazuje i hysterie kolem církevních restitucí.

7 2
možnosti
Foto

Vox Populi, Vox Dei.

2 2
možnosti
JZ

Pani Pavlikova, volby byly celostatni, ne pouze u vas v Cechach.

0 0
možnosti
OP

No tak já su z Moravy :-) a měla jsem asi napsat v Česku, tož pardón

0 0
možnosti
EH

Vsadím se, že kdyby vyhrála TOPka (nebo která je ta osvícená strana) s 30%, tak je přímá demokracie super věc. ;-D

Jiní lidé chtějí jiné věci, mají jiné politické a osobní priority, ale to z nich nedělá méněcenné voliče.

Prostě to ty 4 roky vydržte a pak mohou zase bodovat vám milejší strany. Protože po cca 8 letech voliči chtějí změnu.

1 0
možnosti
JV

J43i21r37i 51V95r92a71b58e71c

23. 10. 2017 14:30

Má první karma VámR^

0 0
možnosti
SJ

Kdybychom měli vaši argumentaci brát vážně, pak by bylo nezbytné zakázat veškeré lidové hlasování (demokracii), tzn. i volby do parlamentu. Volby do parlamentu jsou v jistém smyslu také druhem přímé demokracie, a sice hlasováním (rozhodováním) o tom, kdo má v zemi vládout a tvořit zákony po určitou dobu. Takové rozhodnutí je daleko složitější, než rozhodování o jedné, jasně definované věci v referendu.

Důvodem je, že nikdy přesně nevíte, jak se daná strana zachová, až půjde o věci, na které vám záleží. Svojí volbou dáváte dané staně jakousi obecnou plnou moc vás zastupovat při rozhodování ve všech věcech bez toho, že byste mohla po dané volební období do rozhodování dané strany nějak zasáhnout (snad jen nepřímo - petice, demonstrace atp). Viz napřiklad naše bezmoc při rozhodování o přijímání nelegálních migrantů z muslimských zemí (to vyvolalo spoustu zbytečného napětí, demonstrací, atp - referendum by to řešilo). Navíc při systému koaličního vládnutí nevíte, kdo se spojí s kým, na čem se v rámci koalice dohodnout - takže vždy vládne nějaké těleso (koalice) pro které jste nehlasovala a rozhodují se podle koaliční smlouvy, na kterou také vliv nemáte. Takže ve volbách v systému nepřímé demokracie založeném na poměrném zastoupení a tedy obvykle na systému koaličního vládnutí - dostanete např. bramboračku 9ti stran (jako teď), které se budou snažit vymezovat jedna proti druhé, spíše než vládnout pro dobro země.

Naproti tomu v přímé demokracii můžete vyslovit k jedné jasně definované věci, ke které by měly po určitou dobu zaznívat ve veřejných sdělovacích prostředcích názory pro i proti. V takovém případě je pravděpodobnost dobře promyšlené volby daleko vyšší, než u volby podle "obličeje" (parlametní volby). Navíc, a to je možná to nejdůležitější, se v dané věci zcela vyloučí možná korupce politiků (vliv různých zájmových skupin, jako třeba Soros, EU, atp na konečné rozhodnutí). Takže nedělejme ze sebe blbce. Nejme hloupější než např. Švýcaři před 200 lety.

2 3
možnosti

A co byste navrhovala jako nejlepší řešení:

1. diktátora, ale tam není jasný způsob dosazování?

2. Vyřadit z voleb ženy a muže s IQ nižším než 130 a věkem nad 65 let?

2 2
možnosti
Foto

S tím IQ souhlasím, s věkem ne.

1 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik