Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J52a53n 82R78á51ž

20. 10. 2017 17:31

Zavedení eura je uměle a politickými důvody veřejnosti vnucované téma, prezentované mnohými k Bruselu přehnaně přichýlenými politiky a ekonomy, jako by bylo pro nás životně důležité se v současnosti tímto tématem zabývat.

Vždyť je to hloupost. HDP roste nejvíc v celé Evropě, máme nejnižší nezaměstnanost, exportní firmy prosperují, koruna vůči Euru posiluje, banky prochází všemi testy v pohodě a zahraniční zadlužení státu stagnuje. Tak nevidím jediný důvod, proč považovat otázku přijetí Eura za nějak důležitou pro nejbližší budoucnost a v té delší nemůže nikdo předvídat, jak se situace s eurozónou bude dál vyvíjet..

"Opatrnost je matkou moudrosti" a v otázce opuštění národní měny, to platí mnohonásobně!

1 0
možnosti
Foto

J32i11ř32í 67K13i14n80d57l

19. 10. 2017 21:10

Euro mělo být vrcholem sjednocení. Mělo přinést ekonomickou prosperitu ochránit před hospodářskými propady stal se pravý opak. Nic nerozdělilo státy Evropskí unie jako právě Euro.Zavedení eura by mj. znamenalo vzdání se suverenity v mnoha klíčových oblastech, které se dotýkají našeho každodenního života. Např. nastavení úrokových sazeb by nemohlo být ponecháno trhu ani České národní bance, rozhodovalo by se o tom v sídle ECB ve Frankfurtu. Podobně by to bylo s inflací či měnovým kurzem. Evropské centrální bance bychom museli odevzdat do správy všechny naše devizové rezervy (asi 20 miliard dolarů) a ta by přerozdělovala i jejich každoroční výnos (téměř miliardu dolarů), který byl dosud vždy příjmem České národní banky. Zatím ve všech státech, které euro zavedly, byl verdikt veřejnosti poměrně jednoznačný: euro přineslo drahotu.Měnová politika napasovaná podle jednoho mustru na celou Evropu není ekonomicky dobré řešení, protože Evropa je zkrátka různá. Proč máme rušit něco, co funguje a vstoupit do systému, který se potácí v krizi.

4 0
možnosti

J94a16n 19R90á21ž

20. 10. 2017 17:16

Vidíte, jsou témata, na kterých se názorově shodneme stoprocentně. R^

0 0
možnosti

Blogere, nejenom v Cesku, ale i v jinych evropskych statech maji odborniky jakym je pan Rejnus.

0 0
možnosti

No mě od eura nejvíc odrazuje právě to "tvrdé jádro", protože jestli vzniknou orgány typu parlament eurozóny, který nebude řešit jen otázky finanční a ekonomické, ale bude nástrojem "vyšší rychlosti" integrace, tj. bude mít pravomoc zavést třeba jednotný vítací, pardon, azylový systém eurozóny podle německého modelu "My to zvládneme"..., tak jsem určitě proti euru, i kdyby nám euro mělo přinést nějaké drobné ekonomické výhody typu toho, že nebudeme muset řešit směňování peněz. Ostatně Slovensko již má euro docela dlouho, ale nevšiml jsem si, že by nás ekonomicky předběhlo, že by našinci hromadně jezdili na Slovensko za prací, ale ani ty ceny se nepřiblížily řekněme těm rakouským, stále se blíží těm našim, takže to na Slovensku ani nezpůsobilo žádnou ekonomickou katastrofu typu nějakého extrémního zdražování. Jenže Slováci přijímali euro v době před krizí, která se ještě nezvládla vyřešit a kdo ví, jak se eurozóna během několika příštích let změní, takže bych rozhodně nespěchal. P.S. Na zítra mám shodou náhod připravený blog právě o tom, proč jsem zatím proti přijetí eura.

1 0
možnosti
Foto

J51i80ř84í 35K18i72n58d92l

19. 10. 2017 20:59

Slovensko v prvním desetiletí miliénia provedli razantní liberální reformu, bez které by euro nemohli přijmout. Takže za Slovenskou prosperitu může právě reforma přijatá před eurem. Jinak počet Slováků pracující v Česku se zvýšil na 50 094 a počet Čechů pracující na Slovensku je 1 280 osob.

0 0
možnosti

Euro je od počátku spíš politický než ekonomický projekt. Také dopady jeho přijetí se projeví více v politické než ekonomické rovině - po jeho přijetí ztratíme část suverenity výměnou za to, že budeme součástí většího celku. Někdo holt dává přednost většímu bezpečí a někdo větší svobodě. Problém je v tom, že bezpečí velkého celku nemusí být moc bezpečné, a o svobodu nás nemusí připravit vždy jen EU.

1 0
možnosti

Euro ano ne se neshodne nejen politik s "profesorem" ale ani "profesoři". Slabšímu jihu asi euro nepomohlo jako Německu, ale jsme my také ti slabší nebo jiní?

0 0
možnosti

Je to divadýlko , které se hraje již od počátku našeho členství v EU. Moc rád bych viděl diskusi našich špiček na měnové problémy. Deklarace pana S. pro mě nejsou příliš přesvědčivé. Faktem je jedna věc, budeme se muset už rozhodnout.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS