Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Prý ... děkuji za exaktní informace :-(. Podle většiny volebních programů je naopak kladen důraz na sekulární vzdělání. Dále raději no comment.

0 0
možnosti
VV

Ja jeste zazil povinne nabozenstvi ve skole. Jednou tydne, evangelici a katolici zvlast. Urcite to nebylo ke skode. Vsichni jsme se ucili destero bozich prikazani a ne kdo nekrade okrada rodinu.

Nas toto si pamatujicich uz mnoho neni, a proto je situace v tomto state takova, jaka je.

1 0
možnosti
Foto

Možná ještě poznámka: Věda nás učí, jak to funguje. Víra nás učí, proč.....

2 0
možnosti
PJ

NE, věda nás učí i to proč.

0 0
možnosti
MB

M79i48l53a79n 29B17í54l43e33k

18. 10. 2017 9:24

Náboženství (jako vztah k transcendentní skutečnosti) není po smrti - a nikdy nebude, protože člověk se vždy bude snažit zodpovědět na ty nejzásadnější otázky lidského života, kam věda nemá z principu přístup.

Zkuste si přečíst něco ze základů filozofie, psychologie, teorie vědy...

1 0
možnosti
JJ

Opovrhování náboženstvím je projevem nevzdělanosti.

3 1
možnosti
JN

J89o83s51e78f 18N27o90v12á40k

18. 10. 2017 17:58

je to jen zdravý rozum,

jenom idiot může věřit v nějakého fousatého dědu,

který "stvořil" svět za 6 dní :-/

0 0
možnosti
MK

Ještě jen technická: v islámských textech se píše o 72 pannách a ne o 80.

0 0
možnosti
MK

Už jsem to psal vícekrát; náboženství patří do základních škol, ale jako informace, že existují a jakou mají náplň - vizi, tedy v co věří. Vždy jedna hodina pro 3 - 4 hlavní směry a pak jedna hod. pro souhrn těch ostatních. Tyto zvláštní hodiny by měla přednášet prověřená osoba; nejlépe zástupce nebo přímo ředitel.

Náboženství kolem nás je realita, díky islámu i více diskutovaná, tak proč se mají děti (když nefungují rodiče a nebo nevědí) dovídat kusé info a mít v tom guláš. Náplň takové hodiny musí být jasně daná a přednášející musí být zcela neutrální. Vím, že něco v osnovách je, ale je to nedostatečné.

Jiná, mně méně známá, je otázka církevních škol; tedy církví, které mají II. stupeň registrace. Je zcela jasné, že děti v sekulárním státu musí mít v osnovách téměř vše, co běžné státní školy. Neumím si představit, jak praktikující věřící nebo dokonce člen užšího vedení v oblasti přednáší v biologii evoluci; ale jistě to má řešení externí osobou.

P.S.

Pokud náboženství - církev nezasahuje do běžného života občanů nebo státu, je zbytečné se o něj ironicky otírat. Existenci Boha nelze dokázat, ale ani zcela popřít, pokud nemáme vyřešenou základní otázku vzniku vesmíru (hmoty), popřípadě jeho nekonečnost.

1 0
možnosti
JK

A proč by měl velký žužu být probírán v rámci souhrnu těch ostatních, vy žužufobe?

0 0
možnosti
JP

Pane bloger, škoda že neuvádíte zdroj svého rozhořčení, nebo Vám jen něco frnklo do nosu? Co to je za hlouposti i lži, například že komunisté církvi nasypali majetek? Církvi jste nic nenasypali, ale souhlasem se zadržováním ukradeného se zařazujete pod hlavní mainstream socialistů a evropských neomarxistů.

Pane Jurutka, žádný vědecký světový názor dosud nedokázal, že není Bůh. Křesťanství nám přineslo od krve Krista po dnešní pronásledování věřících svobodu. Každé protilidské tyranii křesťané odporují, které podléháte Vy?

Za výchovu svých dětí jsou zodpovědní rodiče. Škola je od toho, aby rodiče podporovala.

Že nám do dětí tlačí pornografii od OSN a unie Vám nevadí, ale kdyby se Vaše dítě mělo dozvědět něco ze zjevené pravdy Boží, to by mu zaručeně zkazilo život. Křesťanská víra není dětinská či protilidská, ale je svobodnou a rozumnou odpovědí na zjevené pravdy o Bohu i poznání o našem životě. Jestli umíte internet a nejste otrokem nějaké ideologie, myslím, že by pro Vás mohl být přínosem film God ́s not dead 2 – Bůh není mrtvý. Buďte zdráv.

3 0
možnosti
Foto

Co naděláte, mnohý z těch konstruktérů "karbonových zázraků techniky" a "lékařů transplantujících už vše kromě mozku", věří v Boha, nesmrtelnost duše a vědomé stvoření vesmíru, života i člověka. Méně arogance a více pokory by Vám pomohlo pochopit, že víra v Boha není totožná s vírou v hejkaly a vodníky, ale je i jednou z cest k porozumění např. přírodním vědám.

3 0
možnosti
DT

Které přesně vědě pomohla víra v Boha? Snad nemyslíte Einsteina... :-)

0 0
možnosti
Foto

To, že náboženství je po smrti, už tvrdily větší páky, než vy, autore, a ono pořád nic. Furt se někde objevuje.

Když pominu tón vašeho psaní a dikci, pak si představte, že někdo potřebuje vedle frgálu a kafe i jinou stravu. Tu, kterou třeba vy nepotřebujete, ale jiný ano.

Stran náboženství ve školách. Jsme sekulární stát - a to je dobře. Církev se nemá montovat do politiky, nicméně pokud se trochu rozhlédnete, tak řadou věcí supluje nemohoucí stát. Možná - a to bych vám nepřál - budete potřebovat ve vašich posledních dnech pomoc a nemocnice to nebude a rodina nebude stačit. A objevíte hospic, kde se k vám budou chovat slušně a vstřícně.

Takže ono "nasypání" oceníte možná později.

A vposled. Pořád se nyní někdo v době migrační krize ohání křesťanskými základy Evropy. Mohl byste prosím říci, kde se mají brát, pakliže je dle vás náboženství jakýsi zombie? Ono náboženství je i dnes ve školách - tedy nic nového - a chodí tam jen ty děti, které tam rodiče pošlou. Nic se neznámkuje, nikdo tam nemusí a vždy je možné odejít. Tak co vám vadí?

11 0
možnosti
PJ

Tu dikci jsem volil úmyslně, protože nesmyslnost víry v nadpřirozeno si to zaslouží. Ale s tou jinou stravou, kterou někteří lidé potřebují, jste mi docela nahrál: ano lidé potřebují i jinou stravu, než jen jídlo. Ale nemusí to být báchorky jiných lidí, kolem je dost věcí ke zkoumání, dost věcí ke snažení, stačí se rozhlídnout. Problém je v tom, že chtít se vzdělávat je pracné, zatímco polykat sousta náboženských keců je snadné. A k tomu inklinují lidé. Ne krásno, ne ušlechtilo a morálka, ale levná a rychlá pomoc a omluvenka. Ihned, jak to trochu všehoschopnější jedinci pochopili, začali ty ostatní krmit báchorkama, z nichž ta o Ježíškovi je, to se ji musí nechat, nejpovedenější. A to je přesně to, co bychom měli ze života co nejdříve vykleštit. Náboženství nepřineslo nic dobrého a ani ony křesťanské základy nejsou svaté, mimochodem už je dnes dokázáno, že společenství lidí (neplést se společností) vyznává a uplatňuje stejné morální zásady, jako jsou v desateru, bez jakéhokoliv boha a předpisů, prostě proto, že je to pro členy společenství výhodné. Díky tomu jsme na světě. Takže víra v boha, pokud už ji někdo potřebuje jako tu vaši jinou stravu, ať má, ale výhradně v osobní rovině a ať s ní neotravuje ostatní. Namísto toho by za tu potřebnou jinou stravu mohli lidé raději vzít za vděk vzděláním a pomocí druhým. Je toho po světě dost včetně celých zdecimovaných zemí a zbídačených lidí, paradoxně v drtivé většině zbídačených jinými lidmi ve jménu jejich nadpřirozeného boha.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS