Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

jasná karma, to je bez debaty R^

0 0
možnosti
MK

R^ Je to poprvé, kdy Vám musím dát z velké části zapravdu.

Jen poznámka: ke smlouvě z Budapešti r. 1994 bylo Rusko donuceno. Umíte si představit, že by korupcí a Banderovými pohrobky prolezlá Ukrajina vlastnila jaderné zbraně??!!!

Jen způsob, jakým se Putin rozhodl získat Krym zpět je hoden ostré kritiky; i s tím školáckým lhaním. Dle mého měla ruská armáda zakonzervovat tu ukrajinskou, pozvat mezinárodní dohled a vyhlásit referendum, na které m.j. dle ukrajinské ústavy měl Krym právo (úvaha: jenže Ukrajina by mu to nikdy nedovolila).

1 1
možnosti
TH

Ovsem co bylo za Kareriny nebo Chruscova je vzhledem k dnesnim pravnim mezinarodnim - a PLATNYM- smlouvam naprosto vedlejsi.

1 0
možnosti
Foto

Paní Terezo,

žádné "platné mezinárodní smlovy" odporující faktu, že Krym je od 18. století součástí Ruska neexistují.

Uvědomte si, že Rusko nikdy pro nic za nic nikomu své území neodstoupí.

Jde o supervelmoc, která nic takového nemá zapotřebí. Jedinou, jakouž, takouž vyjímkou byla Aljaška.

Na jaře 1867 Spojené státy americké koupily od Ruska Aljašku za 7,2 mil. dolarů (5 centů za hektar), ale i tady se jednalo o mezinárodní obchod.

Proč by měla Moskva dávat někomu Krym zadarmo?[>-]EU

0 0
možnosti
NM

..douč se politický zeměpis,co se týká Krymu...;-D;-D

2 0
možnosti
MK

Dovolím si připomenout, jak se věci mají z hlediska mezinárodního práva:

Po rozpadu SSSR se poměrně složitě jednalo o osudu jaderných zbraních, které se ocitly mimo Rusko a to na Ukrajině a v Bělorusku. Výsledkem těchto jednání byl v roce 1994 podpis Budapešťského memoranda. Ukrajina se vzdala jaderných zbraní a Rusko se zavázalo respektovat a chránit celistvost Ukrajiny. Zavázalo se tedy respektovat ukrajinské hranice právě z roku 1994.

Veškeré dřívější změny hranic jsou z hlediska práva irelevantní. Rusko smlouvu porušilo a proto nemá smysl s ním uzavírat nějaké další smlouvy. Kdo porušil jednou, poruší i podruhé.

10 1
možnosti
Foto

Jak Rusko smlouvu porušilo? Co mělo samo o sobě Budapešťské memorandum společného s nějakým separatistickým hnutím na Krymu?

A je v tom memorandu někde stanoven výslovně závazek Ruska, že nebude podporovat separatistické hnutí na Krymu? A hlavně je určena nějaká smluvní pokuta za porušení tohoto závazku?

3 8
možnosti
JR

J69a27n 67R63á48ž

16. 10. 2017 17:01

Tentokrát naprosto souhlasím.

A k panu Kindlovi: Naprostá většina změn hranic je výsledkem nějakého druhu anexe, kdy silnější bere to území o kterém si myslí, že na něj má nárok. Maďarsko prohrálo, Rumunsko bylo na straně vítezů a tak si zabralo skoro třetinu území Maďarska, stejně jako si Češi po vítězství v relativně krátké válce nad Maďary vzali po roce 1918 celé Horní Uhry a přidali je ke své nové republice. Maďaři byli byti a tím přišli o polovinu svého historického území. Tak tomu je!

Rusové formálně uznali Krym jako Ukrajinský po tom, co prohráli t.zv. "studenou válku" ale s podmínkou, že jim zůstane Sevastopol, všechny tamní vojenské základny, kontrola nad městem Kerč a tím i nad Kerčským průlivem a byli ochotni za to Ukrajině platit. Po "Majdanu" se začaly ozývat z Kyjeva vážně myšlené hlasy, že Ukrajina Sevastopol a Kerč převezme pod svoji kontrolu a to Rusko v žádném případě nemohlo ze strategických důvodů připustit. Je to samé, jako se Británie nemůže vzdát kontroly nad Gibraltarem, USA nad Okinavou nebo Londýn se nevzdá kontroly nad Scapa Flow, i kdyby se Skotsko odtrhlo od Anglie jako se odtrhla Ukrajina od Ruska.

Zeman jen nekorektně řekl naprostou pravdu, že anexe Krymu Ruskem je nezvratný akt, který musí přijmout jako fakt každý, kdo si nepřeje světovou nukleární válku.

Jen hlupák to může zpochybňovat.

9 10
možnosti
JW

J23i29ř96í 76W48a64l68t95e86r

16. 10. 2017 17:35

Vidím, že politika Henleina a Hitlera má své zdatné následovníky.

8 2
možnosti
Foto

Tady se v teoretické rovině plantají v diskuzi dva odlišné problémy dohromady: 1) uznání Ukrajiny a Ruska ve stávajících hranicích.2) právo nějaké oblasti odtrhnout se od nějakého státu, v tomto případě Krymu od Ukrajiny.

ad 2) s tím nemá právo na ochranu územní celistvosti a nezávislosti nic společného.

2 0
možnosti
Foto

V rámci předmětu československé dějiny jsem byl poučován, že historickoprávní argumentace ve smyslu autonomie a osamostatnění Československa je vždy nutné považovat za pomocnou, rozhodující je státoprávní argumentace.

Z tohoto pohledu má asi vskutku klíčový význam rusko-ukrajinská smlouva o přátelství atd. z 90. let.

1 0
možnosti
Foto

J36i70ř83í 52K46i53n28d96l

16. 10. 2017 15:08

Podle vaší logiky se takto dají rozbourat celá dějinami prolezlá Evropa, kde kdeco někdy někomu jinému patřilo. Kusy Ukrajiny by mohli chtít Poláci a Litevci. Krym Tataři. Němci kus Polska. Maďaři kus Rumunska. Italové Istrii. Němci Alsasko. Vydalo by to asi na sto agresí a válek. Každý má nějaké právo.

5 0
možnosti
MV

Krym je specifický v tom, že v moderní historii byl ruský - v roce 1954 se obyvatel (většinově Rusů) Krymu nikdo na nic neptal a stali se součástí Ukrajiny - v té době to ovšem bylo přemalování hranic kraje. Po rozpadu SSSR se území, které bylo v moderní historii ruské stalo součástí jiného státu.

Připojení Krymu k Rusku je návrat k normálu - náprava jedné z mnoha chyb z dob SSSR.

0 3
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.