Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Pracovala jsem na OSSZ a i teď už v důchodu ho umím spočítat skoro přesně, někdy je rozdíl jen v zaokrouhlování, ale vysvětlovat výpočet mě už nebaví. Bylo by dobré si otevřít stránky ČSSZ, číst a výpočet si nastudovat, než se pustíte do psaní blogu.

2 1
možnosti
Foto

Ale proboha - já přece proti výpočtu nic nemám. Stejně tak souhlasím s tím, že když jsem šla do důchodu předčasného, byl mi zkrácen a to tak, že natrvalo.

1 0
možnosti
TD

Mno, když má někdo 2x větší důchod než Vy a v dalším roce se Vám oběma důchod zvýší řekněme o 2 %, tak bude mít stále 2x větší důchod než Vy. Pokud by se přidávala pevná částka, tak by se poměr snížil.

Například: důchod A = 8.000 Kč, důchod B = 16.000 Kč. Tedy B = 2 x A. Valorizuje se o 2 %. Takže nový důchod A2 = 8.160 Kč a nový důchod B2 = 16.320 Kč. Chudšímu důchodci přibylo 160 Kč, bohatšímu 320 Kč. A nadále platí, že bohatší bere dvojnásobek, tj. B2 = 2 x A2.

Kdyby se oběma přidalo "spravedlivě" 240 Kč, tak by byly výsledné důchody A3 = 8.240 Kč a B3 = 16.240 Kč. Tedy B3 = 1,97 A3. Bohatší důchodce už nebere 2x tolik, ale jen 1,97x tolik.

To samozřejmě není žádný velký rozdíl, ale kdyby to tak bylo 10 let, tak už budou čísla úplně jiná. Zatímco v případě procentuálního zvýšení by byl po 10 letech A4 = 9.751 Kč a B4 = 19.503 Kč, tedy poměr stále 1:2, tak v případě zvýšení o pevnou částku by to bylo B5 = 10.628 Kč a B5 = 18.628 Kč a poměr už jen cca 1:1,75.

Pokud už připustíme, že různí lidé dostanou přiznané důchody v různé výši, proč by se podle Vás měl jejich poměr v čase měnit?

3 1
možnosti
Foto

Protože výpočet podle průměru podprůměrné důchody reálně snižuje.

1 0
možnosti
Foto

I96v61a27n 23V71e71s13e30l44ý

13. 10. 2017 11:40

No, přečetl jsem si váš stesk i celou diskuzi. Co k tomu dodat? Snad jen jedno přísloví: "jak si kdo ustele, tak si i lehne". No a vy jste tomu stlaní v produktivním věku asi moc nedala a tak teď podle toho ležíte.

1 1
možnosti
Foto

Asi se budu muset polepšit ve vyjadřování. Tohle fakt nebyl stesk. To bylo konstatování, ba dokonce i názor ( s nímž v diskuzi kdekdo polemizuje, což chápu).

...poslední Vaše věta = nekomentuji.

1 0
možnosti
ŠM

kolik jste odváděla do systému vy a kolik ten, co má vyšší důchod????

3 3
možnosti
Foto

Čemu jste nerozuměla na větě: "Chápu, že když někdo vydělával víc než já, a tedy platil vyšší daně, byl mu vyměřen vyšší důchod. A přeju mu to.

Zdroj: https://krehotova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=628332

2 1
možnosti
VH

To je tak, když někdo neví, co je "valorizace". Uchování hodnoty. Když byla inflace 0,4%, byla ovšem i valorizace cca 0,4%. To dá rozum a rozumný se nediví. (Mimochodem - tu inflaci musíme znát, takže valorizace probíhá podle inflace minulého roku.)

Teď to máslo: stálo deset Kčs, když průměrná mzda byla 3 100 Kčs. Stálo tedy 0,33 % průměrné mzdy.

Dnes jde k osmdesáti korunám, přičemž průměrná mzda osciluje kolem třiceti tisíc. Máslo tedy bude stát kolem 0,27 % průměrné mzdy. Tak na co si stěžujete? - Nemám taková srovnání rád. Jenže i Vy a Vám podobní děláte právě taková srovnání. Vyjdete z jedné ceny, která se "zbláznila" a brečíte. Proto jsem ho musel použít.

Jen malý dodatek: vývoj průměrných důchodů více-méně kopíruje vývoj čisté mzdy (osciluje kolem 55 - 56 % čisté mzdy jednotlivce).

2 1
možnosti
Foto

Já nebrečím. Já nekupuju máslo. A taky nemám ráda průměry. Protože když Vy máte k obědu dvě kuřata a já brambory, tak co máme v průměru...?

A ano - průměrný důchod je o cca 4 000 Kč vyšší, než ten můj. A jo - nemusela jsem do předčasného - mohla jsem se další tři roky nechat buzerovat pracákem, kterej mi nikdy neplatil ani korunu (vdovský důchod).

1 0
možnosti
MK

Ono je zvrácené uz i to, že tu máme armádu invalidních důchodců, o jejichž invalidite se dá pochybovat , jsou doma třeba 10-15 let a pobírají inv. důchod a když pak dosáhnou starobního důchodu, tak se jim to prepocita a dostanou v závěru vic než ten, ktery dělal až do konce.

3 1
možnosti
VH

Nemáte samozřejmě s výší toho starobního pravdu. Ale když ony takové kecy běhají po netu, že.

1 1
možnosti
MK

To je ale blábol. A když jste ještě pracovala, nevím kde, tak taky měli všichni stejný plat? Účetní měla stejně jako uklízečka, nebo pan ředitel? A ten, kdo měl například vyšší vzdělání, bral stejně jako ten se základním? Rovnostarstvi neexistuje. A je to tak dobře.

3 1
možnosti
Foto

Ale vždyť jsem napsala, že výše důchodu se odvíjí od výše platu (a tedy odváděných daní) a že je to v pořádku.

Ale tím už je ten rozdíl daný. Nemyslím, že by se rozdíl měl zvětšovat procentem valorizací důchodů.

3 1
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 30,00
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem recesistka, poměrně sarkastická, přesto na všem to lepší hledající (což už mě přestává bavit) ... a už jsem 69 +

Seznam rubrik