Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řekněme že kdyby ty kecíky o radiaci byly až tak veliká pravda, kolem Ramsaru v Íránu kde je pozadí 400mSv/rok by nebyl vůbec nikdo, přesto je tam populace v pořádku.

Takže fajn, existuje něco jako stochastické(na dávce nezávislé) efekty záření to znamená že jakákoli dávka může něco udělat. Jenže řada lidí má tendenci "zapomínat" s jak malými pravděpodobnostmi se pracuje. A ještě další věc by byla zasadit to kontextu jiných nebezpečí.

Jinak ten článek je teda dost odpadový Rv

0 0
možnosti

Fajn. Teď bez keců: uveďte předpokládané zdroje a zajištění výkonu bez jaderných a uhelných elektráren!! V ČR. Při návrhu nezapomeňte, že slunce svítí jen ve dne (někdy), převážně v létě (v zimním období jen 20 % celoročního svitu). Rovněž vezměte v úvahu, že vítr fouká jen někdy (a někdy zas tolik, že je třeba větrníky zastavit). Nic nechci - jen pár čísel a údaj, jak zajistíte zimní noc.

0 0
možnosti

M61i36l20a95n 89S17m91r31ž

7. 10. 2017 10:08

Ano, brzy se k tomu vrátím článkem.

0 0
možnosti

"... bezpečná hranice záření nejspíš neexistuje."

Jak jste na to přišel, autore? Tušíte vůbec, jakým způsobem se náš organismus brání škodám, vyvolaným radioaktivním zářením? Tušíte vůbec, že různí lidé mají tuhle hranici různě vysoko? A paradoxně ti, kdo mají větší potřebu (tedy jsou víc ozáření) mají také vyšší bezpečnou hranici?

Naši předkové byli kdysi vystaveni daleko vyšší hranici přirozeného záření než my. Dneska je ho kolem nás daleko míň. Dalo by se uvažovat o tom, že ho máme naopak málo. Proto také ten, kdo využije například radioaktivní lázně (tedy dostane dodatečnou dávku, která aktivuje jeho imunitní systém) zpravidla uzdraví všechny možné vleklé nemoci. (To vás asi bude šokovat.)

Ta přirozená hranice tu samozřejmě je a činí něco kolem 400 mSv za rok.

6 0
možnosti

"... bezpečná hranice záření nejspíš neexistuje."

No, tvrdi to predni cesky odbornik na ionisujici zareni RNDr. SSc Antonin Sedlak. Podle nej je kazda davka ionisujiciho zareni skodliva.

0 1
možnosti

Za dejme tomu 80 let došlo pouze ke třem fatálním nehodám. Černobyl, kde díky použití reaktoru RBMK, delitentstvi obsluhy, politickému tlaku došlo k čemu došlo. Nasledky? Dnes jedna z nejzachovalejších přírodních rezervací. Tisíce mrtvých. Majak, stovky mrtvych, diletantství v zárodku vývoje JE. Fukusima. Ignorování doporuceni, diletantství ohledně zálohy, ušetření v rámci provozu-umisteni u moře. Mrtvých? Three mile Island. Lokalni. Jaslovské Bohunice. 2 mrtvý. A dalších pár nehod Anglie, Fr, Japonsko, Rusko. Vše lokální význam. To za 80 let a provozu stovek reaktoru...

4 0
možnosti

Mate pravdu. Vsude selhal jen ten lidsky faktor.

0 0
možnosti

Autor působil na VŠCHT 20 let ve funkci asistenta.

http://www.adeptts.cz/?id=19-studie-a-postupy&osoba=smrz

Tato informace svým způsobem koresponduje s úrovní tohoto článku.

2 0
možnosti

Mně jen překvapuje, že člověk který má ostatní učit myslet, prioritizovat, definovat rizika, mít nadhled a snažit se vždy najít optimální cestu (tedy mít inženýrský pohled) napíše takto jednostranný, nepodložený, nefaktický článek. jestli takto probíhá oponentura na VŠCHT.....

2 0
možnosti

A proto čas nejvyšší přejít na ňadernou energii. Riziko je podstatně nižší a pochopí

to dokonce i Jirka Jelimánek.:-)

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za uznání. A jaké přízvisko dáme tobě? Pepíkuskočnámpropivo?

1 0
možnosti

A co ja s tim mam pane Zakoucky delat? Nectu kdejaky hoax, na to mi nezbyva cas.

Fakta odborniku z Garching muze ignorovat jen zdejsi Troll.

0 2
možnosti

Elektřina z OZE je levná? A k čemu nám to je dobré? My nepotřebujeme levný zdroj, potřebujeme spolehlivou (nezbytně nutné) energetickou soustavu.

3 0
možnosti

M15i33l17a52n 85S49m18r60ž

6. 10. 2017 17:54

Podle údajů německé spolkové síťové agentury mají oproti prvotním předpokladům obnovitelné zdroje stabilizující účinek na stabilitu sítě. S rostoucím podílem elektřiny z obnovitelných zdrojů klesá SAIDI (System Average Interruption Duration Index), podíl celkového součtu všech blackoutů v minutách za rok, dělený celkovým počtem odběratelů.

http://www.bundesnetzagentur.de/cln_1422/DE/Sachgebiete/ElektrizitaetundGas/Unternehmen_Institutionen/Versorgungssicherheit/Stromnetze/Versorgungsqualitaet/Versorgungsqualitaet-node.html

0 1
možnosti

Pominu několik ekonomických nesmyslů, protože rozebírat do šroubku co to je trh a dotace nemá smysl. Přejdu k takovému hezkému hoaxu: Rozdíl je, pravda, nevelký, ale je statisticky průkazný téměř u všech jaderných elektráren v mnoha zemích. Patrně neexistuje žádná bezpečná hranice záření.

Zdroj: https://milansmrz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627163

No, víte že radioaktivní pozadí je prakticky všude? Víte, kolik rozpadů a přeměn proběhlo jen při psaní vašeho článku ve vašem blízkém okolí, tedy dejme tomu v kruhu 1 metr? Radioaktivita tu s námi byla, je a bude, je přirozenou součástí. Dokonce i sama příroda nejspíše vytvořila vlastní štěpný reaktor. Na fúzní reaktor se těšíme každé ráno, až vyjde. Dalo by se pokračovat ohledně rizik. Rizika jsou a budou, přesto jsou prakticky nejmenší na počet vyrobených kWh. A to včetně slavných obnovitelných zdrojů. Spalováním uhlí vypustíme do vzduchu více radioaktivity, než je odpadu z JE. Krom toho, díky ekopakům prakticky ustal vývoj jaderné energetiky (třeba odpálit rakety proti JE napadlo jen je). Dnešní odpad z JE není odpadem, i ti Rusové to vědí. Proto investovali do množivých reaktorů BN, který uzavírají palivový cyklus. Jen Evropa je pozadu...Nebo po nedostavěných množivých reaktorech střílí rakety: http://hp.ujf.cas.cz/~wagner/popclan/transmutace/rychlereaktoryrok2010.htm

6 0
možnosti

M57i71l44a22n 20S74m91r53ž

6. 10. 2017 18:24

Pakliže argumentujete Ilyich Ramírez Sánchezem, mezinárodně hledaným teroristou jako ekologem, tak to je fakt bomba...

Fúze? Již šedesát let před sebou hrne třicetileté čekání. Jako buldozer. Podle odhadu komise Enquete bude trvat ještě nejméně 50 dalších let. Jak bude tou dobou vypadat obnovitelný energetický systém? Myslíte, že bude dražší než je nyní? Proč? Zdraží se snad vítr a sluneční záření? Přijde Wolkerův milionář?

1 2
možnosti
Foto

Když čísla WHO a UNSCEAR opravdu se hodně přeženou, doložitelný počet obětí Černobylu je řádově 1000. Česká pobočka Greenpeace pozdější odhady WHO nadsadila nejméně třicetkrát. Neexistuje vědecký důkaz ani celkového zvýšení výskytu rakoviny ani úmrtnosti ani nezhoubných potíží, které by mohly být spojeny s vystavením ozáření. Riziko leukémie, jeden z největších problémů vzhledem ke krátké době bezpříznakového období nemoci, se neukázalo jako zvýšené, a to ani mezi osobami, kteří pracovali v Černobylu.

9 0
možnosti

M18i92l70a94n 66S86m87r46ž

6. 10. 2017 18:27

Možná by stálo za to, aby se se podíval na citovanou literaturu z mnichovského ústavu Scherb et all.

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik