Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

K rozpadu Rakouska - Uherska:

Ono se to panu autorovi pěkně teoretizuje s odstupem stovky let po skončení války.

Mně však není jasné, jakou loajálnost měli v roce 1918 cítit lidé vůči státu, který předtím čtyři roky hnal jeho mladé muže na jatka první světové války pro úplně cizí zájmy. Bojovalo se v podstatě o to, aby Německo získalo něco z francouzských britských kolonií. Bojovalo se za zájmy Německa, přičemž dokonce i Rakousko-Uhersko jako celek by vítězstvím nic nezískalo, natož český národ v rámci Rakouska-Uherska. Ale čeští muži umírali po tisících a tisících a tisících.

Jak vůči takovému státu mohl cítit solidaritu jeden, který na frontě ztratil dva syny, druhý, který ztratil jednoho, třetí, jemuž se brácha vrátil bez nohy, čtvrtý, který měl dvě vdané dcery a obě ovdověly, a pátý, který sice neztratil nikoho, ale utrpení, které viděl kolem sebe, ho nenechávalo chladným?

Posaďte se do stroje času, vraťte se do podzimu 1918 a řekněte takovému člověku, že on sice jednoho syna ztratil, jeden se mu vrátil bez nohy a jeho dcera ztratila manžela, ale teď se stát zreorganizuje a nastanou ty a ty změny!

Rozbití Rakouska-Uherska bylo logickým krokem a v situaci té doby nemohl od lidí, kteří utrpěli takové hrozné ztráty kvůli něčemu, co ani v nejmenším nebylo v jejich zájmu, čekat nic jiného.

4 2
možnosti
Foto

Nejstatečněji, bojovali v rakouské armádě čeští vojáci, protože považovali Rakousko- Uhersko za svoji zemi. Beneš, Masaryko a další čeští politici byli pro zachování Rakouska - Uherska. Jejich odklon nastal až tehdy, kdy Rakousko a se dostalo do vleku Německa.

1 3
možnosti
PB

Souhlasím s druhou půlkou. K první bych měl výhrady.

0 0
možnosti
Foto

Zásadním problémem našeho vstupu do EU a je to že premiér Václav Klaus podával naši přihlášku do naprosto jiného uskupení než jakým je EU dnes a referendum v roce 2003 bylo před lisabonskou smlouvou tudíž do něčeho jiného než je EU dnes.

Původní referenda evropské ústavě neprošla ani ve Francii ani ve Slovensku a Brusel si velmi rozmyslel aby ještě někdy nějaké referendum bylo vypsáno.

Ostatně výbušnost každého referenda nám loni demonstrovala Velká Británie a potom je jasné že žádné referendum už nikdy nebude.

0 0
možnosti
Foto

Oprava mobilního telefonu referendum neprošlo ani v Nizozemsku.

1 0
možnosti
DN

Vše tak jak jste napsal myslíte vážně? 8-o

2 0
možnosti