Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Už je mi to trapné opakovat zde naprostou banalitu, ale budiž: Český prezident má výsadu, že může komukoliv udělit milost, aniž by se z toho musel komukoliv zpovídat. To za prvé.

A za druhé, každý soudný člověk pochopí, že ta milost byla v podstatě udělena Věře Čáslavské (i když jí to nakonec bohužel nepomohlo). A jestli si v té době někdo zasloužil nějakou úlitbu za předchozí příkoří od minulého režimu, tak to byla právě Věra Čáslavská.

9 3
možnosti
Foto

Bylo chybou Čáslavské, že se vůbec angažovala pro milost, a bylo chybou Havla, že ji udělil. Jak píšete, stejně jí to moc nepomohlo a dnes to není pro oba, Čáslavskou i Havla, dobrá vizitka. Kdyby svoji vinu uznal a odseděl si ony čtyři roky, nepříjemnostem a opovržení od veřejnosti v této věci by se vyhnuli.

6 15
možnosti
FV

Mně se ta hysterie kolem výročí narození Václava Havla pranic nelíbí. Neoddiskutovalné je, že se stal v naší novodobé historii významnou osobností. Že jsme na něj mohli být hrdi i na mezinárodní scéně. Že za frustraci, úpadek a zoufalství mnoha stárnoucích rudochů doopravdy nemůže (že, Salajko, Náprstku, Černá a spol.) A že si do jeho památky kopne pár emeritních agentů a služebníků bývalého režimu (že, Hermánku, O. Černý, Nigríne), z toho je mi opravdu nevolno.

17 2
možnosti
Foto

Pane Nožičko, s hodnocením pana Vodvářky jste to opravdu přehnal. Některé jeho upomínkové články jsou pěkné, ale jinak je to autor velmi jednostranný, což připisuji také jeho náboženské víře. Vzpomene ledacos, ale třeba upálení Jana Husa nebo bombardování Srbska nikdy. Jeho věta "I přesto, že se každý občan našeho státu má lépe, než se měl v období Husákova temna, je v módě nadávat na současné poměry, popřávat sluchu bolševikům..." je jen z jeho široké základny prázdných frází a demagogie. Když mu někdo v diskuzích oponoval, měl nejednou narážky na intelekt, jiný názor u něho nepřicházel v úvahu, jako u bolševika. Prý jsme žili v ulitě, jen na svých zahrádkách - to je možná pravdou, ale pořád to byl dobrý život proti takovému, který možná čeká naše děti nebo vnuky.

Vám jsem dala karmu, to zneužití prezidentské funkce v případu Odložil a hlavně podpora války v Iráku a bombardování bývalé Jugoslávie jsou otřesnou vizitkou našeho prvního "demokratického" prezidenta.

0 12
možnosti
FV

Paní Černá, v těchto dnech se stáváte jedním z nejumanutějších, nejhloupějších a "the most disgusting" diskutérů zde. Gratuluji.

11 6
možnosti
Foto

Koukám že mnohým leží nejvíc v žaludku pojem humanitární bombardování. A je jedno jestli ho vyslovil Václav Havel, nebo někdo jiný. A je jedno jestli přesně tak, nebo trochu jinak. Tihle všichni zapomínají na to, že kdyby tenkrát NATO nezasáhlo, tak se na tom Balkáně asi vzájemně vraždí ještě dnes.

9 0
možnosti
JN

Kdyby?

Jistě znáte tu dětskou říkanku o snadném rybolovu.

1 0
možnosti
Foto

Pane Nožičko, jelikož jste mě zmínil ve svém úvodu a dokonce - jak plyne z Vašich slov - je tento blog reakcí na můj, dovolte mi několik poznámek.

a/ Občas mám problém s použitím nadsázky, že nebude správně pochopena. Nadpis mého blogu je jistou nadsázkou, kterou mnozí pochopili, jiní ne. Je to nicméně můj styl psaní a vyjadřování, ti, co mne znají osobně, jsou na to zvyklí.

b/ Nikde v blogu, ani v řečech mimo blog neuvádím, že Václav Havel byl člověkem bez chyb, rovněž mi vadí jeho jisté zbožštění /což je mimochodem oblíbená česká kratochvíle, kdy za života na jedince kašleme, po jeho smrti truchlíme - kupř. nedávno Věra Čáslavská.

c/ Jsem však docela háklivý na pomluvy a hlouposti, které někteří - snad ve snaze umenšit význam člověka, jemuž nesahají po paty - vypouštějí do prostoru. V Písmu se říká "po ovoci poznáte je". Václav Havel, člověk s přednostmi a chybami, byl svůj, opravdový, vydal ze sebe to nejlepší. Jeho postoje k věcem veřejným byly čitelné, jasné a měly svůj směr. To, že ke konci své kariéry již nebyl schopen čelit tlaku jiných, není až tak jeho chybou.

d/ Byl presidentem v přelomové době. 40 let socialismu /dvě generace/ udělaly se společností své, lidé se naučili žít jako krysy v kleci. Pojmy humanita, láska byly pro mnohé z nich buď zcela nesrozumitelné či jen prázdným pojmem. Pokud by Václav Havel byl presidentem stabilizované země, byl by národem ctěn již za života a rovněž po jeho skončení. V zemi, kde platilo heslo Homo hominis lupus, bylo těžké vládnout.

e/ Václav Havel nebyl bez chyb. Byl však nepochybně jedinečnou osobností našich dějin, ovlivnil mnoho lidí nejen v naší zemi a zůstane /když ne u nás, tak jistě v zahraničí/ pojmem.

P.S. děkuji Vám za Vaše hodnocení mé osoby, i když si myslím, že jste to s mým hodnocením přehnal. pěkný večer.

17 3
možnosti
Foto

Obávám se, že nekritický obdivovatel Miloše Zemana nemá šanci toto pochopit

1 0
možnosti
DV

D79a90v54i34d 41V64l32k

5. 10. 2016 17:15

Autorem pojmu Humanitární bombardování byl pan Falbr. Havel velmi nelibě nesl, že je mu tento termín připisován. Jinak viníkem většiny systémových neřádů po sametovce byl rozhodně mnohem více Klaus a Zeman než Havel. Nějak tady všichni zapomínáme, že nemáme prezidentský systém.Jinak mě na Havlovi baví ta lidskost, že nebyl neomylný a taky nezapomeňme, že v roli demokratického prezidenta to byl novodobý průkopník, nebyl to karierní celoživotní aparátčik, jako spousta dnešních politiků. Oceňuji jinak Váš věcný přístup v dnešním blogu díky za to.

7 3
možnosti
Foto

Falbr to u nás rozšířil, ale původce byl Havel:

Text prvního odstavce článku zní francouzsky:

Dans l'intervention de l'OTAN au Kosovo, je pense qu'il y a un élément que nul ne peut contester: les raids, les bombes, ne sont pas provoqués par un intérêt matériel. Leur caractère est exclusivement humanitaire: ce qui est en jeu ici, ce sont les principes, les droits de l'homme auxquels est accordée une priorité qui passe même avant la souveraineté des Etats. Voilà ce qui rend légitime d'attaquer la Fédération yougoslave, même sans le mandat des Nations unies. Mais, en m'appuyant sur mon expérience personnelle, je suis également convaincu que seul le temps permettra d'évaluer avec objectivité ce qui se passe ces jours-ci en Yougoslavie et les répercussions sur l'OTAN.

V překladu do češtiny:

Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, který nikdo nemůže popřít: nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii a dopad na NATO.

Fráze „humanitární bombardování“ (případně „humanitární válka“) pronikla do médií, kde je často používána jako označení pro vojenské operace, jejichž oficiálně uváděným cílem je ochrana lidských práv.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Humanit%C3%A1rn%C3%AD_bombardov%C3%A1n%C3%AD

3 4
možnosti
JN

K dosavadnímu průběhu diskuse:

Tak jak jsem předpokládal, nekritických obhájců Václava Havla, kteří za každým článkem, který ho jenom nechválí a dovoluje si upozornit i na některé jeho nedostatky, vidí plivnutí na něho, se zde objevilo dost.

Asi nemá smysl reagovat na každého z nich jednotlivě a proto zde pouze ocituji slova redaktora MF DNES pana Varyše z jeho včerejšího velmi hezky napsaného komentáře: "Většina těch, kteří se dnes na Havla odvolávají, spíše jeho odkazu škodí, ať už (ne)úmyslnou dezinterpretací, vlastními projekcemi tužeb a potřeb, nebo prostým přeháněním Havla jako nedotknutelného ducha. Dopřejme jim jejich oslavy a doufejme v jejich zájmu, že by se na ně Havel moc nezlobil."

Víc myslím není třeba dodávat.

5 2
možnosti
LK

Dovolím si taky jednu citaci (tedy již druhou): ..... "S demokraturním davem hysterických Havelek a Havílků, kteří si neuvědomují nic, co jim sametový prezident opakuje týden co týden ve vypůjčených hovorů z Lán, netuší zbla z toho, co jim o demokracii pravil a dosud ze záhrobí tvrdí originál Tomáše Masaryka“......

0 1
možnosti
Foto

J17a97k27u49b 77R63o50t92h

5. 10. 2016 15:58

Opravdu to nikdo netvrdí? Já takových šašků, kteří Havla obviňují ze všeho, najmě pak ze svých nepovedených životů, v těchto dnech nacházím pod různými články sakra hodně.:-/

16 1
možnosti
Foto

I mezi autory těch článků, řekla bych :-)

1 0
možnosti
Foto

H90a52n41a 83V27l93k98o12v34á

5. 10. 2016 15:53

Jak jsem již psala jinde - byl to člověk a lidské věci mu nebyly cizí. Včetně těch kamarádčoftů. Přesto jsem ho nikdy nepřestala mít ráda a velkou lidskou moudrost mu skutečně nelze upřít.

5 0
možnosti
Foto

Jsem ráda, pane učiteli, že jste mi vysvětlil, že když neplivu na Václava Havla, tak mu vlastně škodím. Ještě, že vy mu pomáháte :-)

7 2
možnosti
  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,92
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik