Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Vidím, že téma 130/150 je stále populární, tak si neodpustím malou kulturní vložku pro ty, co jsou netknuti fyzikou. Zdánlivě vypadá zvýšení rychlosti ze 130 na 150 km/h, neškodně, vždyˇje to jen o 15%. Jenže kinetická energie (to je ta, kterou musíte ubrzdit, případně ta, která vás a vaše děti rozplácne) pohybujícího se tělesa je úměrná druhé mocnině rychlosti (Ek=1/2m.v.v), takže přestože jedete jen o 15% rychleji, váš plechový milášek i vaše tělo má kinetickou energii vyšší o třetinu.

Ale realita je ještě veselejší. Jdete v levém pruhu a nečekaně se před vás vysune kamion jedoucí 100 km/h. Pokud jste jeli v okamžiku nárazu 130 km/h, pak je tu rozdílová rychlost 30 km/h oproti rozdílové rychlosti 50 km/h, když pojedete 150. Výsledek? 2,77x vyšší energie při nárazu. Ano rozumíte dobře, v případě takovéto běžné nehody způsobí "směšný" 15% rozdíl rychlosti téměř 3x vyšší energii nárazu.

To jen tak pro blondýny.;-)

24 7
možnosti
JFB

A co? Náraz v 50 a v 30 je relativně jedno, problém je, že to tím neskončí, a někam Vás to hodí, a někdo Vás smete. A to už pak bývá jedno, jeslti 100, nebo 150. 

Tak jako tak, JE TO NAPROSTO IRELEVANTNÍ. Každý kdo jede rychle, ví, že nabourat nesmí a podle toho jede. A je jedno, jestli jede ve 130, 150 nebo 300 km/h. A pokud má smůlu, tak se zabije, NO A?

2 14
možnosti
BB

"Kdybych nařídil generálovi, aby se proměnil v mořského ptáka, a on neuposlechl, nebyla by to vina generálova, ale moje"

0 0
možnosti
TP

Paní autorku mám rád, její blogy i knížky čtu a víceméně s jejími názory souhlasím. A když někdy ne, tak mlčím. Ovšem dnes mi to nedá. Ptáte se, kdo z nás jezdí max. 130? Tak třeba já. Kromě ekonomie jsme totiž měli na škole i fyziku. Samozřejmě existují nesmyslné zákony hodné ignorance. Jenže ten o maximální povolené rychlosti to určitě není. 

Argument o sledování tachometru místo silnice je, odpusťte mi, hloupý. Kdo takhle řídí, ať raději vrátí řidičák. Ale věřím, že nikdo, je to jen věčně v diskuzích opisovaný nesmysl.

10 6
možnosti
PH

Ten argument o sledování tachometru je ukázková demagogie, celkem nechápu, že se nestydí takovou blbost napsat.

2 6
možnosti
TK

Jedna věta je tam zcela pravdivá: "My, Češi, prostě pravidla nedodržujeme." Ano, já taky nejsem z kamer, rychlostních omezení  a podobných věcí nadšený.  A taky rád jezdím rychleji. Ale nesdílím vaši víru, že kdyby zákony a předpisy byly llepší, tak je po problému a nejsou potřeba represe. Národní mentalitu tak snadno nezměníte. Stejně jako s tou rychlostí 130 km/h. Jaká je realita? Přes 150 km/h běžně jezdí spousta řidičů i v úsecích, kde je stará rozbitá D1 , dva pruhy, kde  v  pravém se batolí 80 km/h kamiony malá auta. Míjet je takovýmto rozdílem rychlostí je skutečný nerozum a přesto 10..20% pitomců to dělá a i v hustém provozu si agresivní jízdou, blikáním  a troubením vynucují, že touto rychlostí chtějí jet.

Tím chci říct to, že když provedete náhodný výběr naší populace, tak mezi vždy je minimálně 10% nebezpečných pitomců, na které nic než represe neplatí.

Ještě jedno přirovnání. Zamykáte svůj byt? Jistě ano. A pravděpodobně jste investovala i tisíce do kvalitní fabky, případně zabezpečení. Stále nosíte otravný svazek klíčů, otravuje vás zápasit s klíčkem když se vracíte a v rukách nesete nákup.  A proč to všechno, vždyť většina lidí nekrade? ;-) No protože víte, že s námi koexistuje nějaké procento lidí, kteří pravidla nedodržují a snažíte se před nimi sebe i svůj majetek chránit.. A ano, otravně to postihne i ty "slušné".

13 3
možnosti
JFB

A co takhle se na postihování rychlosti vykašlat a hlídat a pokutovat agresivní jízdu, tak jako v Německu?

2 1
možnosti
PH

To je zákon akce a reakce - lidi překračují rychlost, nedodržují pravidla, na benzinkách se potýkají s neplatiči, v obchodech se krade, takže jako odpověď se všude dávají kamery a stát, potažmo obchodníci a podobně se snaží ty vykuky nějak monitorovat a trestat. Kdyby lidi primárně dodržovali zákony, tak by se nikdo s žádným drahým montováním kamer neobtěžoval, protože by nebyl důvod.

5 0
možnosti
PM

P69a47v32e56l 40M76a17t50a94s

22. 5. 2015 12:43

Kdyby spousta zákonů nebyla vysloveně buzerační a nebrala nám svobodu ROZUMNÉHO rozhodování, dodržovala by je většina lidí.

Prosím nechytejte mě za slovo ve věcech obecně kriminálních (krádeže, násilí, vraždy apod.).

2 3
možnosti
VH

Rozumím Vám dobře? Vymáhat zákony je nesmysl. Kdo ví, jestli jsou vůbec rozumné!

   Poslední otázku lze ovšem zhusta aplikovat i na blogery.

5 0
možnosti
Foto

To, že se někdo producíruje na všech možných sociálních sítích, je jeho problém. Aneb - jména hloupých na všech sloupích.

Až Vás nějaký silniční pirát nabere v rychlosti 180 km/hod, možná si Vaše dušička, odlétající do soukromého nebe, zahudruje - proč toho řidiče už dávno nechytli policajti?

Aneb - nemůžete mít všechno najednou - absolutní soukromí, absolutní svobodu a ABSOLUTNÍ BEZPEČÍ.

10 6
možnosti
MP

a což až vás smete nepirát s očima upřenýma na tachometr místo na silnici ;-)

8 3
možnosti
Foto

Obávám se, že jste několikrát ťápla .... vedle.

5 5
možnosti
Foto

L19e31o20n 41T83o47m40e44v

22. 5. 2015 9:10

a bude hůř...

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články