Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AT

Nedělejte z komará ťavu a nenafukujte problém do větších rozměrů než skutečně má. Kdybyste napsal "... někteří Češi se ošívají ..." tak to vezmu, ale nestavte nás všechny do houfu.

Za mě: vůbec mi nevadí, když někdo mluví slovensky. Víc mi vadí, když se někdo snaží a mluví československy. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vymyslel jste problém a rovnou jste označil a odsoudil jeho údajné původce. CO mi to jen připomíná...

2 0
možnosti
OF

Nedělejte z komara vola . Jirka Hermánek má jen pocit, že je jednodušší žít v Čechách a

používat rodný jazyk, slovenštinu, než naopak. On nikomu nic nevnucuje. To se vám machruje. Češi slovenštinu tolerují, netolerují však v žádném případě polštinu. Já pocházím z Těšínska a na Těšínsku mluvím nářečím. Prodavači, číšnici a ostatní to nesou nelibě i když ještě jejich prarodiče chodili z 90% do polských škol. Já vám nevěřím ani slovo, jste obyčejný praskáč. Kdo vám dovolil zneužít diskusi pod článkem ?Rv

0 0
možnosti
MK

Já se slovenštinou problém nemám....prostě díky tomu, kde bydlím jí nevnímám, když někdo na mně mluví slovensky. :-)

0 0
možnosti
AJ

Mně osobně samozřejmě nevadí,když sem přijede někdo ze Slovenska a mluví slovensky, jak jinak by asi mluvil? Ale ten je tu jen na návštěvě, pracovní či soukromé, a zase se vrací domů, na Slovensko. Ráda chodím na představení slovenských divadel, čtu slovenské knihy, mám spolužáky na Slovensku a jsem s nimi stále v kontaktu.

Ale když tu někdo žije dvacet let, bydlí v Česku, pracuje v Česku, tak bych předpokládala, že se naučí česky a bude česky mluvit. Stejně tak bych to předpokládala i u Čechů, kteří dlouhodobě žijí a pracují na Slovensku. Je to minimálně slušnost vůči zemi, která je přijala..

A u toho člověka, o kterém autor asi píše, to považuji za projev furiantství a zpupnosti. Protože tam, kde se mu to hodí, píše a mluví česky velice dobře, takže v tom problém není.

3 1
možnosti
JD

no, měla byste možná pravdu, kdyby existovala jedna jediná čeština....ale pokud rozumím Slovákovi víc, než když rodilý občan ČR mluví po našimu, hantecem nebo hanáčtinou, tak ať klidně mluví slovensky

0 0
možnosti
Foto

Je holt jiná doba. Stejně tak na vás bude mladej divně koukat a zjišťovat jak se ovládá televize bez dálkového ovladače. :-)

0 0
možnosti
JD

no, mě to žíly netrhá, spíš bych se přimlouval za více slovenštiny. Ale asi je to tím, že jsem generace vyrostlá oboujazyčně. když si ale představím, že jsem synovci musel na Slovensku překládat jídelní lístek, je to spíš pro zasmání

3 0
možnosti
Foto

Ano takový "vyprážaný rezeň", nebo naše kapusta a slovenská kapusta. Jednu mám rád z vepřovou a druhou nemohu ani vidět.

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1263x
Blogující, spící, bdící, diskutující, na všechno má názor, na všechno má odpověď, prostě rozumbrada

Seznam rubrik