Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Když tak čtu vyjmenovávání, co bylo tehdy lepší a co dnes, tak mám obavu, že s takovým výčtem bychom mohli trávit celý den a stejně by to nikam nevedlo, protože každý tuto situaci hodnotí ryze subjektivně. Ani jeden nepřesvědčí tu druhou skupinu, že nemá pravdu a ani on tu jejich pravdu nepřijme. Ztráta času a energie.

Jsem "Husákovo dítě", Pocházím z malé moravské vesnice. Dětství jsem měla fantastické, pionýr mě bavil, neřešila se tam žádná politika ani prohlášení, ale hrály se hry, vyrábělo se, dodnes nezapomenu na batikování:-) Taky jsem v osmičce vedla Jiskry. Deníček děcka měly, ale jen se naučily, jako básničku, slib, jinak jsme lítali venku, řádili v klubovně. V průvodech jsme se dobře bavili, naučili jsme se ignorovat dlouhé mluvení, to se mi hodí u reklam i dnes, ale zase jsme si užívali romantiku v parku, obzvlášť při oslavách VŘSR, kdy už byla všude tma:-) Normálně se u nás chodilo do kostela a nikdo z toho neměl potíže ani v práci, ani ve škole. Rodiče měli práci, měli ale také na nás čas, jezdili jsme každoročně na dovolenou. Měla jsem klidné a pěkné dětství. Toto je moje subjektivní vzpomínka na minulý režim.

Svému dítěti o této době taky vyprávím, ví , že nic není černobílé a tak, kdyby nějaká pančitelka vytáhla zápisník jisker, donesla by ho nadšená a spolu bychom ho prostudovaly a vysvětlily bychom si, co je to například demagogie. A že ji lze najít v každé době, byť v jiné formě. Učím ji respektovat názory druhých a umět si vytvářet názor svůj bez agrese, urážek a podpásovek.

17 2
možnosti
AV

Moje kamarádka pracuje jako charitativní pracovnice.  To , že máme dobře jak tvrdí v diskuzi někteří borci , to je lež.  Přečtěte si Švihlíkovou ,   http://www.blisty.cz/art/65812.html   nebo  http://www.blisty.cz/art/66166.html . Jídlo je mnohem dražší než za komunistů. Elektronika je za stejné peníze jako za komunistu, ale to je jen částečná pravda. Vydrží max.  roky a odejde vám to. V konečném důsledku zaplatíte . mnohem více. Statistika se dá číst mnoha způsoby.

13 14
možnosti

Vždycky jsem komunistům nadával,ale dnes vidím ,že tyto amarérští odborníci nás vedou do zkázy,Rozkradly a zničili státní majetek a republiku strašně zadlužili.Je pravda,že dříve všichni bydleli a měli práci.To jste zapomněl ve svém článku přiznat.Jarda

11 10
možnosti
MS
JK

Pane Koliho, tak si to probereme:

Nezaměstnanost byla tehdy skoro 0, protože kdo nepracoval, šel do kriminálu. Práce byla mandatorní. Podnikatelů a živnostníků dříve 0, dnes ke 2 milionům. Podnikání bylo také zakázáno.

Dříve bezdomovci byli také, takže lžete. Sám si jich pamatuji hned několik v místě mého tehdejšího bydliště.

Exekuce dříve nebyly, zato politické vraždy a političtí vězni ano. Politické vraždy dříve 200, dnes 0. Političtí vězni desítky tisíc, dnes 0.

Průměrný plat dřívě 1500, dnes 21000.

Dřív - fronty na vše a nedostatek všeho, dnes fronty nikde, všeho je přebytek. Dřív - každý věděl, že pokud si pustí pusu na špacír, půjde do kriminálu, dnes - můžete říkat, co chcete, čehož jste ukázkovým příkladem. Takže bludy, soudruhu, vyprávějte svým dětem, ale cizí děti laskavě vynechte. Paní učitelka zaslouží kopnout do zadnice, a to bez důchodu.

16 7
možnosti
BM

Přesně.... kdyby pan Koliha se k dřívějšímu režimu vyjadřoval jako k nynějšímu, tak dávno sedí.......

7 7
možnosti
Foto

Sedmdesát procent lidí už se má dnes hůře než za socialismu. Přibývají oblasti, kde je málo práce, mzdy jsou jen o málo větší než je minimální mzda, lidé žijí z různých podpor, není výjimkou rodina, kde důchodce živí ze svého důchodu zbytek rodiny.

10 13
možnosti
JK

To je nesmysl. I chudí lidé dnes se mají lépe než většina občanů ČR za komunistů.

8 11
možnosti
Foto

Nejde o žádnou  nostalgii, jde o střízlivé porovnání reality tehdy a dnes. Na materiální úrovni nezáleží, ta je podřadná - důležitá je svoboda, psychologie společnosti a pohoda. V těchto věcech minulý systém daleko překonává současný režim, který se udržuje jen pomocí vymývání mozků tzv. médii.

1 18
možnosti
Foto

Snažím se střízlivě porovnat tehdejší realitu a současnou a vychází mně, že na tehdejší realitě nebylo nic dobrého. Dnešní realita vychází pro mě daleko lépe a neměnil bych za žádnou jinou a pokud pozorně koukám po okolí, tak  realisticky vidím, že lidi se mají daleko lépe než tehdy.

8 6
možnosti
BM

Jo, abych nezapomněl (vykecával jsem se pod panem Kolihou), ode mne karmaR^

4 3
možnosti
LP

Na jednu stranu musím uznat, že učitelé jsou dost rozladěni současným stavem společnosti. Jestliže děti na prvním stupni nenosí svačinky, chybí jim pomůcky, někdy i přezůvky, rodiče na ně nemají čas, nemá se s nimi kdo učit. Učitel je pro ně vlastně nejbližší člověk, který je musí vyslechnout, protože doma se s nimi nikdo nebaví. Starší děti už nepotřebují tolik "mateřské" lásky, jsou ztraceny, k životu potřebují nabitou baterku v mobilu a s cigaretou v ruce s kamarády probírají situaci na sociálních sítích. Pak se do škol zvou rodiče dětí, které se vulgarně vyjadřují na facebooku o svých spolužácích a řeší se to s oběma stranami. Faktem je, že toto dřív nebylo. Kdo za to může? Společnost, rodiče? Asi obojí, ale za tento stav učitelé nemůžou.

13 1
možnosti
VB

Jedinou chybu, kterou asi paní učitelka udělala, že přílliš zevšeobecnila. Kdyby řekla, že 50 % lidí žije na hranici bídy, tak by to bylo přesnější.

Asi těžko bych paní učitelku obviňoval z propagandy, zvlášť když šla do důchodu. Spíš bych se snažil děti chránit před současnou primitivní propagandou - viz primitivní antikomunistické plakáty absolventů VUMLu. Asi by to chtělo dětem vysvětlit, jaký byl minulý režim, a ne ho jen černobíle interpretovat.

7 12
možnosti
Foto

Nevím, kde jste z prstu vycucal že u nás žije 50 procent lidí na hranici bídy.

Také nevím, co je primitivního na antikomunistických plakátech. Já jenom marně přemýšlím, co bylo dobrého na komunismu a co dal naši zemi.

6 6
možnosti

Myslím, že kdyby se něco takového stalo v naší rodině, že by mladej přinesl něco takovýho ze školy, tak jsem si jistá, že ten den byl v té konkrétní škole naposled, protože manžel při svojí povaze a vztahu ke komunistům, kteří zničili půl jeho rodiny, by asi tu paní soudružku učitelku zatloukl do země do 20 min od prvního spatření zápisníku jisker coby dárku od ní.

7 9
možnosti
DK

Jistě...takže jste ta kategorie poščahaných rodičů, protože už vidím, jak vaše dítko vám ty vaše báchorky "žere"...Přikláním se k tomu, že rodiče nemají čas, či je děti nebaví a škola to nemůže suplovat celé....A i s tím deníkem jisker udělá ta škola víc, než se svými názory Vy....

1 6
možnosti
  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3756x
IT na volne noze, s vice ci mene pravicovymi nazory, realista, dvojnasobny stastny otec, avsak stale spokojene svobodny, prazak, dymkar, sezonni alkoholik, milovnik RPG her a fantasy knizek, v diskusich na iDnes pod nickem makovec123.

Jsem clenem ODS na Praze 14.

Mé blogy jsou zpravidla psány pro server Eportál