Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ČP

Opinion

10. 8. 2012 23:38
Zadlužování

Dříve se lidé a státy tolik nezadlužovali . Nicméně s rozvojem technologie a produktivity práce bylo zapotřebí produkci prodat , tak se začali do ekonomiky pumpovat půjčené peníze což umožňovalo ten tak zvaný růst . V nebližších letech, ne-li desetiletích nastane opačný proces se všemi jeho negativními důsledky . .

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

11. 8. 2012 0:06
Re: Zadlužování

A proč by měl nastat. Co chybí? lidi jsou, stroje, jsou, suroviny jsou. Kvůli čemu je nutné omezit produkci zdrojů pro lidi?Chybí pracovní síla? Chybí stroje? Chybí suroviny? Všichni co to mají by to rádi směnili, ale systém jim to neumožní.

2 0
možnosti
DFVC

Dluhousek Falloslav von Casa

10. 8. 2012 21:39
Zastanci ultraliberalismu

ci utopickeho kapitalismu maji dojem, ze jejich system je vecny. Bohuzel pro ne, lidska historie ukazuje jasne jednu vec. Nic neni vecne. To co jeste rok pred nejakou revoluci vypadalo jako nefunkcni, najednou muze byt zakladem rozvoje celeho sveta. Clovek vychovany v otrokarskem systemu staroveku by se vysmal libovolnemu dnesnimu cloveku, kdyby mu popisoval dnesni ekonomiku. A feudal by si asi pri hysterickem zachvatu smichu zpusobil nelecitelnou kylu.

2 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 8. 2012 21:56
Re: Zastanci ultraliberalismu

R^

0 0
možnosti
H

hlava..dvacetdva

10. 8. 2012 21:36
Proč vyrábět něco co nikdo nekoupí,

jedno z jakého důvodu. Ale zadarmo by se udalo všechno.R^

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 8. 2012 21:55
Re: Proč vyrábět něco co nikdo nekoupí,

Jenže je nutné vyřešit problém, jak přimět k práci takové množství lidí, aby se všichni v pohodě uživili. Takové pokusy vždy směřují k fašizaci - k ní směřoval i komunismus. Je nutné vytvořit stabilním systém, ve kterém se vyplatí pracovat přesně tolika lidem, aby uživili všechny, včetně těch, kterým se pracovat nechce. Jsem přesvědčen, že při současné úrovni práce si tento luxus můžem dovolit. My všichni reálně produkujeme a spotřebováváme. Ekonomický tlak nás nutí omezovat spotřebu. Takže se mnozí přestávají zadlužovat. Následně je nutné omezit výrobu. V důsledku klesá efektivita využití investic, jsou propouštěni lidé. A ti také omezují spotřebu. A položte si otázku? a kvůli čemu? Proč lidi používají systém k řízení ekonomiky, který nutí k méně efektivnímu využití zdrojů a odpojováním lidí z trhu práce. Tedy dalšímu tlaku na snížení spotřeby.

0 0
možnosti
K

karelman

10. 8. 2012 20:24
Řešení je jasné:

Nadprodukci musíme prodat Marťanům,

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

11. 8. 2012 3:23
Re: Řešení je jasné:

No jo, ale jak to tam dopravit ? Pristi lod "Curiousity" je planovana az za pet let . . .

0 0
možnosti

Causabone

10. 8. 2012 20:19
....

docela dost nedomyšlené ekonomické teorie a ještě poněkud zmateně napsaný blog. Nakonec ani nevím co jste chtěl říci. Asi že zadlužování je jediným prorůstovým opatřením? :)) Tak to berete z huby Jirkovi P. a ostatním z parlamentních stran  :)  Řekl bych že by jste se měl držet kopyta vaší strany a bojovat za osobní svobody lidí, ekonomické svobody asi nechte spíš svobodným.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 8. 2012 20:33
Re: ....

Poněkud zmatený diskusní příspěvek, který vyjadřuje pouze emotivní pocity diskutujícího

2 0
možnosti
K

kaktusak

10. 8. 2012 19:36
Chce to prostě zkracovat pracovní dobu.

To je řešení nenásilné, civilizované, zachovávající zásluhovost.

3 0
možnosti
PM

pavel-m

10. 8. 2012 20:27
Re: Chce to prostě zkracovat pracovní dobu.

Jenomže to by se musela zkracovat nějak koordinovaně. Pokud by řekněme EU zkrátila pracovní dobu, evropským podnikům by vzrostly náklady což by je učinilo nekonkurenceschopným vůči Asii či Americe.

A dokážete si snad představit celosvětovou dohodu o zkrácení pracovní doby? Já tedy rozhodně ne.

Jako nápad je to hezký, ale bohužel nereálný:-(

0 0
možnosti
JJ

jan jakubech

10. 8. 2012 17:31
dle mého

všechno spěje k uzavírání trhů, zavádění cla a podobných opatření. poté bude možno snižovat pracovní dobu, pokud to bude ještě vůbec zapotřebí. mezinárodní výměna formou hodnota za hodnotu.

volný pohyb zboží, osob a kapitálu je dlouhodobě neudržitelný, v současné podobě rozhodně.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

10. 8. 2012 19:27
Re: dle mého

jaká smůla je že je pro Evropu z technologického hlediska naprosto nezbytný protože suroviny tady už prakticky žádné nezbyly... to co se v Evropě vytěží by nestačilo na současné fungování Německa, natož dalších států.

0 0
možnosti
M

Myyra

10. 8. 2012 17:18
Zvlastni zavery

"Při rostoucí produktivitě musí v uzavřené ekonomice poptávka klesat, protože klesá i množství pracujících."

Proc by klesala poptavka? Slysel jste uz nekdy o terciarnim sektoru, tedy sluzbach? Pokud nahradime 50 manualnich pracovniku strojem a dvema experty, kteri tu praci zvladnou lip, pak tem expertum budeme muset zaplatit mnohonasobne vic, nez delnikum. Zamestnani experti si tedy zrejme budou snazit zprijemnit zivot: Najmou si uklizecku (nez aby luxovali sami), zahradnika, budou chodit do restauraci, jezdit na dovolenou. Tam vsude se tedy vytvari nove pracovni pozice, pro ty byvale delniky. Stejne tak zamestnavatel, ktery zvysil efektivitu, nebude usetrene penize prehazovat vidlema, ale investovat je dal.

World Bank rika, ze uz v roce 1995 byl podil sluzeb na HDP v rozvojovych ekonomikach 35%, zatimco v rozvinutych 66%. Mate snad dojem, ze prechodem od motyky ke kombajnu upada ekonomika zeme do deprese?

3 0
možnosti
JJ

jan jakubech

10. 8. 2012 17:27
Re: Zvlastni zavery

současná situace:

naprostá většina dělníků je v číně. pár dělníků v německu vyrábí pod vedením ještě méně expertů stroje, které vyváží do číny. evropa dokáže vyprodukovat skoro více expertů, než dělníků, tudíž ani platy těch pár expertů nedosahují takových výšek, aby dokázaly uživit celý zbytek evropy snažící se uživit na ve službách.

3 0
možnosti
S

Světlonoš_v6

10. 8. 2012 16:30
je to krize z nadprodukce

problém je, že jakmile se sníží produkce, tak spousta lidí přijde o práci a boháčí o zisky a co pak?

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

10. 8. 2012 16:37
Re: je to krize z nadprodukce

No nic. tak lidi budou žít skromějc. nebude se jim to líbit, ale časem si zvyknou. Aspoń se nebudou tolik vyčerpávat přírodní zdroje.

vyrábět je třeba, ale spíše věci trvalejší hodnoty a nemrhat zdroji na spotřebu.

Dneska, se vyhazujou plně funkční věci. chápu že nikdo nechce tahat místo mobilního telefonu cihlu, ale dneska se zbytečně vyhazujou i celkem normální modely.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

10. 8. 2012 15:46
....

že maj lidi práci je sice skvělý, jenže oni vlastně makaj, aby mohli spotřebovávat to co vůbec nepotřebujou spotřebovávat a banky bohatnou. jenomže každý dluh se musí jednou splatit, anebo vyřešit válkou

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!