Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

pesimistka7

18. 6. 2012 8:03
Tento případ je opravdu síla.

Nebýt toho, že otce kopla ona "alternativní" matka do pozadí, byl by, dnes již zesnulý, lékař za lháře, min. ohledně prostředí, ve kterém se miminko narodilo. Dost lidí bez lékařského vzdělání je "chytřejších než doktor", každý "ví" co měl lékař udělat jinak, co "nebylo nutné", nebo co udělal přímo špatně - "po bitvě", druhá strana se k vyprávěním z diskusí nemá možnost vyjádřit (ne - nehodlám tvrdit, že jsou lékaři neomylní nebo pouze nechybující, ale kdo může naopak tvrdit, že všechny ty příběhy jsou pravda, že "to a to" nebylo nutné?). Ekonomka, která nikdy nebyla v porodnici na ně plive a vykřikuje, že by tam šla jen s armádou právníků za zadkem...já jí (a i těm lékařům) přeji, že tam nemusela, protože na rozdíl od ní vím, že některé věci si neošéfuje, jak se mylně domnívá, ale šéfuje je příroda. Tam by jí právníci byli na....

7 0
možnosti
EJ

prbab

18. 6. 2012 12:20
Re: Tento případ je opravdu síla.

R^R^R^

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

18. 6. 2012 7:56
Vždy to, pane,

bude otázka morální a mravní. Pokud to postavíme do tohoto světla, pak jedinými lidmi odpovědnými za stvoření člověka jsou rodiče, oba. Samozřejmě mohou lékaře požádat o pomoc v té nouzi, kdy jejich znalosti a schopnosti jsou chabé.

Ale pouze paternalistický, socialisticky chápaný stát, si osobuje právo na vlastnictví člověka. Ihned po jeho zrodu a až do smrti.

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

18. 6. 2012 8:31
Milý pane,

takto filosofovat můžete pouze z pozice laika, který není zatížen povědomím o možných komplikacích, které zahrnuje studium porodnictví. Porod je sice přirozená záležitost a "není to nemoc", ale sranda taky ne! Nouze, kdy se "znalosti laika stanou chabými" může BOHUŽEL nastat kdykoliv a taková, že na žádání o pomoc nemusí být čas...

0 0
možnosti
EK

Y.N

17. 6. 2012 21:31
Nechte to politikům ať už konečně něco udělají

Ti dělají zákony...prostě se zákonem nařídí, že matka nemá právo kecat lékařům do jejich práce a veškerou zodpovědnost pak přebere lékař a zdravotnické zařízení...v případě poškození dítěte ponese plnou odpovědnost lékař a bude následovat trest.

Jinak to nejde, to se tu budeme furt vykecávat na webu a skutek utek pane doktore. Takhle se to Vám bude líbit?

0 0
možnosti
JM

Matějek

17. 6. 2012 22:29
Re: Nechte to politikům ať už konečně něco udělají

Dobrý den,

a Vy myslíte, že nyní doktor plnou odpovědnost nenese?

JM

3 0
možnosti
HZŽ

Honza ze Žižkova

17. 6. 2012 20:18
Etika

Studovat, studovat, studovat.

0 0
možnosti
MK

epow

17. 6. 2012 20:18
A co podstata věci?

Já bych to řešil hezky na elementární úrovni. Páni doktoři přísahali a v textu přísahy mimo jiné stojí:

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých

schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co

by nebylo správné.... Do všech domů, kam vstoupím, budu vstupovat ve prospěch nemocného, zbaven každého vědomého bezpráví a každého zlého činu. Aby to bylo aktuální tak ještě kousek z Obnoveného lékařského slibu: ... že budete podle svých možností a svého nejlepšího svědomí řídit život zdravých i nemocných vždy jen k jejich prospěchu.

Dále bych dodal, že lékař léčí člověka, individuum, při rozhodování o jeho léčení by tak neměl být brán v potaz nikdo jiný, ani jeho matka, byť z jejího těla dítě vzešlo. Navíc, v tomto kontextu, se mi zdá postoj matek značně sobecký a majetnický, naúkor zdravého rozhodování, co je pro dítě opravdu dobré - pádné argumenty, proč porod v nemocnici NE, jsem ještě nikde nepotkal.

3 0
možnosti

ellienka

18. 6. 2012 14:21
Re: A co podstata věci?

jj, rodit děti je strašně sobecké a majetnické :-) Já bych porody zakázala, protože jsou životohrožující. Nemohli by chlapi vynalézt jiný způsob reprodukce? Navíc - ženská po porodu už taky není to pravý ořechový...

0 0
možnosti
PH

petrph

17. 6. 2012 19:59
tak otázka stojí jinak

Neboli, ty paragrafy jsou skutečně tak blbě napsané, že doktor musí volit mezi léčením dítěte a zákazem jeho rodičů. Od toho už dnes mají nemocnice právníky aby jim poskytovali kvalifikované rady a soudili se za ně.

Ta otázka skutečně stojí obráceně, který rodič, místo toho aby to aby šel tomu doktoru poděkovat, má sprostotu se s ním soudit?

2 0
možnosti
GK

Gábuša

17. 6. 2012 20:25
Re: tak otázka stojí jinak

matka, která rodí v tak zaneřáděném bytě, až to i otce vyděsilo a matka, která v tom bordelu nenajde ani nůžky, kterými by přestřihla pupečník. Tož tak.

1 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).