Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PO

pavlik12

24. 11. 2010 14:48
Některým nepomůže nic

Stále jsou lidé, kterým život v socialismu zjevně vyhovoval - "nemuset" se o sebe starat, nemít možnost/povinnost sám rozhodovat o svém životě a podobně.

Nemuset si hledat práci ale dostat umístěnku. atd...

Dost lidí dobrovolně omezí svoje svobody za pochybnout jistotu, že se o ně postará silný stát, že nebudou mít mnoho, ale soused bude mít stejné hov...

Nedávno jsem zahlédl starší český film (80. léta) s vševysvětlující scénou - v továrně přijde mladý projektant se zlepšujícím návrhem na automatizaci sváření. Vedení návrh prozkoumá a soudružsky mu vysvětlí že je to sice super, ale co by pak dělali s 50 svářeči, kteří to teď dělají ručně? Takže zamítnuto a hlavně že je plná zaměstnanost. Konkurence žádná, takže klid.

Typicky socialistické uvažování.

0 0
možnosti
PS

edan

24. 11. 2010 15:16
Re: Některým nepomůže nic

Ano, tehdejší režim opravdu mnohým vyhovoval. Když pominu karieristy, tak zejména lidem bez ambicí a bez vlastního názoru. Hlavně lidem, kteří to přes den v práci nějak odflákli a večer si otevřeli lahváče a lepili si modely ze sirek. Lahváče, sirky i lepidlo byly k dostání.

0 0
možnosti
ML

m. l.

24. 11. 2010 14:33
Co stále ještě nedokážu pochopit

je fakt, že prakticky každý z těch, co si stěžují jak je zle, ve skutečnosti patří k 5 až 10 % nejbohatších lidí světa, ale přesto pořád kafrá...

0 0
možnosti
JP

Dale Cooper

24. 11. 2010 16:41
Re: Co stále ještě nedokážu pochopit

Jo jo, držet hubu a krok, co? To už známe!

0 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

24. 11. 2010 14:01
Pěkně napsané

Pro zastánce našeho bývalého socialistického zřízení je to ovšem marná snaha. V žádném případě nepřipustí fakt, že žití v socialismu bylo nedůstojné. Bylo dost lidí, kterým doba vyhovovala. Také mi bylo za doby revoluce 18 a dodnes je mi líto, že to neprasklo definitivně už v 68. To by člověk měl hned jiné možnosti. Zejména naše konkurenceschopnost vůči vrstevníkům ze západu by byla vyšší. V době, kdy jsme se učili pohybovat na západě, oni měli zkušenosti se studiem v zahraničí, přístup k jazykovému vzdělání, literatuře .... No, co naděláme.

0 0
možnosti
JM

janacz

30. 11. 2010 8:13
Re: Pěkně napsané

Rok 68...   a ty  vojska. To se Staromilcům taky líbilo a pak jsme museli děkovat za záchranu..   kolikrát veřejně před nastoupenou jednotkou, jinak jsme zničili Celou Brigádu soc. práce !! !!!!

0 0
možnosti
TH

tomy21

24. 11. 2010 13:01
super článek, DOTAZ PRO ZASTÁNCE SOCIALISMU

Hezky napsané.... Mě je teda jen 25 let, takže o tý době jen čtu, ale myslím, že o tom vím dost... Pro zastánce tehdejšího režimu mám dotaz, který to podle mě shrnuje: DRÁTY NA HRANICÍCH BYLY KVŮLI TOMU, ABY SE SEM NERHNULY DAVY ZE ZÁPADU ZA BLAHOBYTEM? NEBO KVŮLI TOMU, ABY CO NEJMÍŇ LIDÍ POZNALO JINÝ ŽIVOT, NEŽ TEN HNŮJ, CO BYL TADY? Děkuji za relevantní odpověď bez urážek soudruzi a zastánci soudruhů :-)

0 0
možnosti
L

Lea26

24. 11. 2010 13:13
Re: super článek, DOTAZ PRO ZASTÁNCE SOCIALISMU

No nebyla jsem soudružka a nikdy jsem k nim nepatřila.Ale právě Vy o té době víte jen to,co jste s přečetla.Takže nekritizujte.V té době jsem chodila do práce, starala se o rodinu,tak jako teď.Nikdo mě neomezoval! Ano ledacos nebylo a stáli se fronty.Ale uzeniny a mnohé jiné potravinové výrobky byly kvalitnější.Když jsem např.koupila máslo dvojku (jakost),tak z toho bylo skvělé cukroví.Teď je problém máslo vůbec koupit (většina toho co se máslem nazývá nemá s máslem nic společného) a ještě je plné vody atd. Ta doba měla moc problémů, ale dnes to taky není lepší. A nejhorší na dnešní době je, že nám skrytě vládnou Ti co vládli tenkrát. Tak co vlastně kritizovat?

0 0
možnosti
L

Lea26

24. 11. 2010 12:44
tak nějak nevím

Nechci hájit předešlou éru.Největší problém socialismu byl, že člověk nemohl "růst".Ale,že by jsme se měli dnes lépe,tak to rozhodně ne!Dříve jsme neplatili zdravotní pojištění,ale na nějakou péči nárok byl.Dnes máme právo ze zdravtoního pojištění hradit provoz X pojišťoven, které jsou na nic a politici nám sdělují,že kromě zdravotního pojištění si ještě vše znovu zaplatíme.Mnozí ale už na to nemají.Jsou podnikatelé a podnikatelé.Je skupina podnikatelů,která neplatí daně a dluží mnohým kolem sebe -okrádá je).Ale máme na to zákon.Dá se do konkurzu,kde je řečeno všichni,které okradl nic nedostanou,protože už nic nemá...atd.No minulý režim žádná sláva nebyla,ale tahle doba je taky pěkně zoufalá.Dokud budeme prolhaným politiků věřit a budeme se od nich nechat okrádat,tak to zoufalé bude dál....

0 0
možnosti
JM

janacz

30. 11. 2010 10:36
Re: tak nějak nevím

Záleží na tom, čemu jedinec dává hodnotu. Třeba někomu ten nedostatek příležitostí "růstu" mohl vadit. ?

0 0
možnosti
J

javva

24. 11. 2010 11:48
Doba????

Jsem také husákovo dítě,a co z toho,že dnes si mohu koupit co chci.Jsem částečně invalidni a můj plat v demokratické společnosti činí 7.500 čistého.Moje vzdělání je střední maturoval jsem v roce 2009.Ano dálkově jsem si zvyšoval kvalifikaci 5 let jsem každou sobotu chodil do školy.A dnes ???dělám za peníze,za které u nás nedělá už ani ukrajinec,takže jaká budoucnost a na dodělání VŠ nemám peníze....Natož na prestižní školu pro svoje děti....;-O

0 0
možnosti
PZ

0xf

24. 11. 2010 12:17
Re: Doba????

A co tahle stim neco delat ;-) a nebo se musite smirit ze bohuzel vase maximum je proste obecne malo a pak se stim proste musite smirit a snazit se deti nasmerovat at jsou na tom lepe... Casto me nekdo rika no jo ty jsi zavodo ty mas to ci ono... ale dobre pamatuju dny kdy jsem obracel 5 koruny jenze kdyz oni chodili napivo a koukali na krause tak ja se ucil... Kdyz jsem se ptal proc taky nemakaj ze prej si chteji i zivot uzit... tak uzivaj ale kde mohou tam zavidi uspesnejsim... a mysli si ze se stim jen narodili... ne ze je to drina a musi si ledacos odrict od volneho casu pres treba vztahy deti a pod... nic neni za darmo a clovek nemuze mit vse...

0 0
možnosti
AW

freeLook

24. 11. 2010 11:22
rad bych tuto pani videl

povidat o uzasnosti moznosti si koupit banan cloveku, ktery nemuze postarat svou rodinu. ... a bude jich vic.

0 0
možnosti
ML

m. l.

24. 11. 2010 12:13
Re: rad bych tuto pani videl

A socialismus to snad nějak řešil?

0 0
možnosti
W

weruschka

24. 11. 2010 10:31
Dík

Dík za krásný příspěvek  na dobu naštěstí minulou. Kdo si tu dobu nepamatuje, nebo ji nezažil, tak tomu vřele doporučuji film Občanský průkaz. Chvílemi mi při něm bylo do breku a říkala jsem si jak ta doba byla pos.... Neříkám, že teď je všechno ideální.

0 0
možnosti
JM

janacz

30. 11. 2010 10:59
Re: Dík

R^

0 0
možnosti
K

kladivar2

24. 11. 2010 10:27
Rodičům kvůli velkým výdajům chybí peníze na děti

http://www.novinky.cz/finance/217643-rodicum-kvuli-velkym-vydajum-chybi-penize-na-deti.html

 Jak je to mozne kdyz prumerny plat je 20-25 tisic? Delaji-li oba rodice prijdou si na ca. 45 tisic mesicne a z toho nejsou schopni vysetrit penize na deti?

To je hnus velebnosti. Hlavne ze maj deti banany a mandarinky a nemusej kreslit tanky s ruskou hvezdou  ;-D

0 0
možnosti
JP

Juras

24. 11. 2010 10:36
Re: Rodičům kvůli velkým výdajům chybí peníze na děti

Co tím chceš říct? Je hnus, že lidi nedostávají zadarmo byty? Nebo co?

0 0
možnosti
JP

Juras

24. 11. 2010 9:05
Markéto, pěkné

Nenechte se znechutit primitivy v diskusi. Já chodím rád se zdviženou hlavou a jsem šťasten, že se už nemusím přetvařovat. Že nemusím hlídat každé slovo, které vypustím na veřejnosti, že můžu veřejně říkat své názory. Váš článek je jednoznačně dobrý a jako vrstevník Vám dobře rozumím. Mám to stejně.

V 98' podle všeho nechybělo mnoho a zúčastnil bych se také nepokojů. Bylo mi dvacet a byl jsem na vojně u tankistů cca 100 km od Prahy ;-) Naštěstí jsem zůstal mimo :-)

0 0
možnosti
MK

sarumánek

24. 11. 2010 9:41
Re: Markéto, pěkné

Naivita světu vládne... Že se nemusíte přetvařovat? Říkáte například u vás v práci všem pravdu do očí, ať je jakkoliv nepříjemná? Neusmíváte se na šéfa, i když víte, že je to vůl? A že nemusíte hlídat každé slovo a můžete všem říkat své názory...  Kolikrát jste se v poslední době odvážil říci na veřejnosti něco, co je obecně považováno za nevhodné, nepřístojné, co se oficiálně "nenosí"? Obávám se, že hrdost sama na sebe, která vám zdvihne hlavu nahoru, ta se s režimem nemění - vždy uděláte spoustu věcí, za které byste se měl stydět a spoustu jiných, které vás potěší a posílí na duchu. Na dobu nic nesvádějte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik