Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TC
JS

jozka skocdopole

18. 5. 2009 23:51
Nemohl bych to napsat lepsi.

Karma. R^

0 0
možnosti
N

Novotnak

18. 5. 2009 23:31
Hodně dobrej článek

R^

0 0
možnosti

Johny_S

18. 5. 2009 22:22
Celkem objektivní článek.

Podle mého názoru se Římská říše rozložila proto, že prostě stále více žila svou setrvačností. Možná je to úděl všech civilizací, možná se tomu dá včas předejít, možná to ani jinak dopadnout nemohlo. Domnívám se, že všechny úspěšné civilizace (i jednotlivé organizace) na svém počátku zažívají období rychlé expanze. Ta je poháněná převládající společenskou atmosférou, velká část tvořivé lidské síly je věnována rozvoji. Expanze však postupně zpomaluje, jak je třeba to, co bylo již získáno, ochraňovat. Tím je stále více energie věnováno udržování stávajícího stavu, dochází k byrokratizaci, klesá reakční doba, každý se soustředí především na své funkce a výsledkem je postupný úpadek. Tak Řím během své expanze utrpěl několik porážek, a začal tedy spíše zajišťovat své hranice pomocí systému limes. Mezitím však propukalo stále více bojů o moc, často až na hranici občanské války, říše se několikrát fakticky rozpadla, poté byla znovu sjednocena, až se rozpadla definitivně, atd.

0 0
možnosti

Johny_S

18. 5. 2009 22:41
Re: Celkem objektivní článek.

Mimochodem, s tou imigrací a úspěšnou integrací bych si nebyl tak jist. Ono jde vždycky o míru - kolik toho právě společnost unese. Ve Francii, Velké Británii i USA to také do doby někdy před pár desetiletími ještě celkem dobře fungovalo, ale už nefunguje. Nelze opomenout vpád Hunů do Evropy, který donutil celé především germánské kmeny k přesunům více na západ. Římská říše v té době byla dosti zpohodlnělá, limes považovala za neprolomitelné a vyčerpávala se občanskými válkami. "Barbarské" kmeny ovšem brzy zjistily, že se limes dá proniknout. Krátkozrací římští politikové navíc začali najímat celé kmeny k bojím proti svým oponentům či na ochranu hranic a poskytovali jim k tomu rozsáhlá území. Bylo jen otázkou času, kdy tato etnika s vlastní strukturou, kulturou, přestanou respektovat římskou moc nad sebou. Ta dále slábla, od určité chvíle už představovala jen formální autoritu, ale barbarská území již byla v podstatě suverénní. A právě to byl pád Západořímské říše.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

18. 5. 2009 22:06
ikdyž se trochu názorově lišíme

v zásadních otázkách se shodneme. Celek je tvořen maličkostmi a s nimi stojí a padá. V čem s vámi nesouhlasím, je bagatelizování těch co říkají "teď to přijde". Samozřejmě, že to "teď" mají mnozí na pořadu dne jen pro svoje vlastní plány a jejich cíl je zcela jiný, ale....

...ale uvědomte si laskavě, že právě díky maličkostem je právě ta evropsko-atlantická civilizace, zdánlivě stabilní, ale vnitřně před kolapsem. Není to o strašení, ale pokud na obzoru vidíte bouřkové mraky, cítíte vůni deště, nebudete věšet prádlo, ale naopak ho schováte. Doba uzrála na změny. Jak moc budou dramatické, co všechno se stane je neodhadnutelné, ale alespoň trochu to bude bolet. Nedej Bože aby to bolelo moc.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

18. 5. 2009 22:18
Re: ikdyž se trochu názorově lišíme

Netvrdím, že nepříjdou krize a některé možná i drastické... ale naše civilizace měla vždy mocnou schopnost krizi překonat, vyrovnat se s novými podmínkami a nic zatím nesvědčí, že by ji současné problémy měly vyloženě položit na lopatky...

Uzrál-li čas na změny, nech´t příjdou... to je součást jeji regenerační schopnosti...

0 0
možnosti
W

Wendolene

18. 5. 2009 21:55
Velmi zajimavy clanek

Ja osobne se priklanim k teorii, ze pad zavinila jejich pycha a zavislost na otrocke praci. Kdo vi, zda drive nez Evropa padne rise americka, kde porodnost zachranuji imigranti a zavislost na cizi praci je vetsi a vetsi. EU dle meho pohlti muslimove, pokud se vcas  vsichni v EU nevzpamatuji.

P.S. Jste opravdovu zajimavy par, vy a vase manzelka, moc rada ctu jeji zazitky:-) 

0 0
možnosti

studánka

18. 5. 2009 21:47
Duchovní síla???

Říkáte, že křesťanství bylo základní duchovní silou, která umožnila jeho celoplanetární expanzi? Hmm. Celoplanetární expanzi a šíření víry ohněm a mečem, přičemž byly vyhubeny vyspělé, nekřesťanské civilizace, vyvražděny celé národy. To je setsakra duchovní síla. Za to by se měli křesťané stydět a ne vynášet tato zvěrstva do výšin nebeských.

0 0
možnosti

studánka

18. 5. 2009 21:49
Re: Duchovní síla???

Zajímavé ovšem je, že Římská říše se počala rozpadat a zanikat po příchodu křesťanů.

0 0
možnosti
MK

2mmmm_2

18. 5. 2009 21:18
Zajímavé,

0 0
možnosti
V

v.moravan

18. 5. 2009 21:15
Díky za článek

se zaujetím jsem si ho přečetl.

0 0
možnosti
AB

A_Ales

18. 5. 2009 20:12
Tohle je dosti inteligentní článek,

ale pokulhává ve výchozí premise: že totiž západořímská říše barbarům podlehla. Přestože se to dnešním průměrně sečtělým a vzdělaným lidem zdá naprosto nepřijatelné, ve skutečnosti šlo o dosti pozvolné prolnutí původního oyvatelstva západořímské říše a příchozích kmenů. V oblasti kultury a především správy věcí veřejných a státních šlo o téměř absolutní kontinuitu, zejména v říši merovejců. Skutečný převrat k feudálním lenním vztahům se stal až mnohem později, na přelomu tisíciletí.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

18. 5. 2009 20:19
Re: Tohle je dosti inteligentní článek,

Máte pravdu.

Článek není historickou analýzou, ale úvahou směrem k moderní Evropě... na víc není místo (i tak je na blog dost dlouhý..) Zjednodušeně jsem mluvil o "Římu", ale měl jsem na mysli Západořímskou říši (východní část žila ještě další tisíciletí) - a o jednotlivých aspektech jejího umírání (nebo transformace - chcete-li) by se dala napsat celá kniha. Nebo dvě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii