Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HH

metalovy duchodce

12. 10. 2008 21:42
přimhuřovačky, skoro to nesvítí

ta nová svítidla nikdy žárovky nenahradí, my už se těch úsporek doma spíš zbavujeme, nikdo je nechce. Prd to svítí, málo vydrží a když potřebujete narychlo něco najít a zas rychle z místnosti odejít, tak se vlastně ani nestačí rozsvítit, oproti úsporkám  žárovky svítí hned a naplno.

0 0
možnosti
UB

Chytracisko

12. 10. 2008 21:52
Re: přimhuřovačky, skoro to nesvítí

Tak nekupujte takový šmejdy. Mám u stropu čtyřicítku, svítí o dost víc než stovka, nastartovaná je za vteřinu, normální žárovku už bych nechtěl.

0 0
možnosti
D

dnb

12. 10. 2008 20:37
punková skupina

čez nás za ušetřený peníz spravedlivě potrestá zdražením poplatků za elektřinu, takže žárovky, zářivky, výbojky - důležitý je vidět. ;-D

0 0
možnosti
E

edelcacao

12. 10. 2008 20:43
Re: punková skupina

čez je ještě pořád z většiny státní ne? Pokud ano je na tobě aby jsi zvolil zástupce který se o tento problém postará R^

0 0
možnosti
KK

Santa1

12. 10. 2008 20:33
V zásadě souhlas, ale je to paskvil

Spíše než nařizovat úsporné žárovky, měla by se uzákonit povinnost výroby a prodeje svítidel pro tyto žárovky vhodných. Naprostá většina prodávaných svítidel se pro tento účel NEHODÍ.

Zejména levnější typy lustrů mají tzv.svíčkový závit E14 - úsporné žárovky s tímto závitem jsou výrazně dražší, navíc se vyrábějí jen v omezeném sortimentu.

Dále naprostá většina svítidel má stínítka různě mléčná nebo matovaná, což je efektní u žárových zdrojů světla, ale v případě zářivek utlumí většinu světelného výkonu.

Stropnice a podobné svítidla zase mají prostor upravený akorát pro klasickou žárovku, běžná úsporka se do nich prostě nevejde.

Nařídit úsporné žárovky za tohoto stavu je stejná kravina, jako nařídit celodenní svícení potkávacími reflektory. Prostě nedomyšlený dobrý úmysl.

0 0
možnosti
P

Prachovka11

12. 10. 2008 19:57
Zlatí komunisti ...

... tedy až dosud jsem si myslel, že zářivky si nachází cestu do domácností díky úsporám. A tu hle, nová diktatura mi to kázat bude. A co zítra ? Zákaz tavených sýrů ? Zákaz piva ve skleněných lahvích ? Zákaz šukání na koníčka ? ... Hoši, jděte do perdele.

0 0
možnosti
O

Oulehla

12. 10. 2008 18:56
Před 3 let jsme kupovali nový lustr do obýváku.

Ten minulý nám vydržel 27 let. To mám kvůli těm hovadům vyházet z domu za 4 roky všechno, co svítí na žárovku?

0 0
možnosti
E

edelcacao

12. 10. 2008 18:58
Re: Před 3 let jsme kupovali nový lustr do obýváku.

Ne, prostě jen vyměníš žárovky postupně za zářivky. A nehysteči jo, proces schvalování chvilku trvá a zřejmě bude určeno datum od kterého to bude platit v budoucnosti nikoliv hned po schválení

0 0
možnosti
PV

grimosa

12. 10. 2008 18:26
zářivková svítidla

jsou určitý pokrok, vydrží dlouho, sice postupem času svítí hůř a hůř, takže spíš drží než svítí, ale člověk aspoň ušetří. :-)

Jsou ale různé případy, kdy je není vhodné použít a proto bych vůbec nebyl rád, kdyby někdo zakázal  klasické žárovky prodávat.

Stejně jako zákaz prodeje rtuťových teploměrů tak i zákaz prodeje klasických žárovek je nesmylný a nic neřešící(kromě zisků firem vyrábějících zářivky).

Proto bude potřeba se předzásobit, nakoupit jak rtuťové teploměry tak i žárovky, tím jim vytřeme zrak.

0 0
možnosti
E

edelcacao

12. 10. 2008 18:44
Re: zářivková svítidla

jj tím jim určitě vytřeš zrak, to budou koukat ;-D;-DRv

0 0
možnosti
E

edelcacao

12. 10. 2008 16:39
Je absolutní nesmysl řešit něco co ještě není ani v

návrhu. Až bude jasný návrh pak se má o věci teprve diskutovat.;-)

0 0
možnosti
E

EWCZ+

12. 10. 2008 16:44
Re: Je absolutní nesmysl řešit něco co ještě není ani v

Obavam se, ze az to bude v navrhu, tak uz vlastne bude po diskusi. Protoze kdyz se doslechnete o navrhu v Unii, tak uz je vetsinou v procesu schvalovani.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

12. 10. 2008 15:14
Autorovi

Zákaz ještě není, přitom probíráte detaily, které tam nemusí  být. Pár komentářů. Zářivky existují desítky let - ty dlouhé, lineární. Ty malé, kompaktní tzv. úsporné žárovky, ty mají v sobě rtuti daleko méně. Řešení je recyklace. Dvanáct vyhozených žárovek místo jedné zářivky taky znamená určitou ekologickou zátěž. Rtuť - mají být zakázány rtuťové teploměry. Kde je víc rtuti - v jednom lékařském teploměru nebo v jedné kompaktní zářivce? Víte to?

Probíráte detaily, např. fotoateliéry. Opravdu to víte, že tam je nutné svítit klasickou žárovkou? Myslím, že to je nesmysl.

Semafory - nevšiml jste si nových semaforů pro tramvaje z LED? Svítí hezky, navíc nehrozí, že po přepálení žárovky světla nebudou fungovat.

Petrolejky atd. - píšete absurdní věci. Já taky nemám rád direktivní zákazy. Někdy jsou na místě, dal bych jich určitě víc např. na čínské zboží. Vy ovšem článek nepojednáváte odborným stylem, ale stylem politické propagandy, v nejhorším slova smyslu.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

12. 10. 2008 15:15
Re: Autorovi

 Vyrobíte problém, který neexistuje a bojujete proti tomu. To je jen vymývání mozku.

Já nemám taky rád ekologisty. Ani vy ovšem nepředkládáte konkrétní fakta, ale výmysly z vaší hlavy.

0 0
možnosti
B

blastula

12. 10. 2008 14:46
dej volovi úřad a vymyslí lejstro

a s ním zákaz a příkaz.Šetřit za každou cenu.Doporučila bych těm úsporným blbům, ať se jdou projít  a projet v noci Prahou ( ale nejen tam). Lesy zářících billbordů a gigaplachet, které svítí do bytů tak, že se dá i číst., a které určitě ve 3 v noci nikoho nezajímají. Proti těm by nějaké lestro nenašli?

0 0
možnosti
E

edelcacao

12. 10. 2008 15:55
Re: dej volovi úřad a vymyslí lejstro

Přednes to svému poslanci, případně straně kterou jsi volila R^

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

12. 10. 2008 13:24
Autorovi

Vy s něčím polemizujete. Ale četl jste už to zakazující nařízení? Tj bude zákaz zahrnovat zákaz používání halogen. žárovek - v autech, domácích svítidlech apod? Zdá se mi, že možná bojujete  s něčím, co neexistuje.

I žárovičky do baterek asi zůstanou, i když tam jsou často LED diody. Ty mají obrovskou životnost, nevadí blikání, na rozdíl od žárovky.

Uvedu příklad LED světel. Na kolo mám starší 1W - s účinností asi 3W halogen žárovky (vydá stejně světla, v lumenech, 45 lm). Spotřebuje 400mA/4,8 V, tj. díky elektronice je úspora menší, ale je. Pak světlo se stejnou spotřebou, ale vydá přes 100 lm světla - proud stejný. Novější typ, přitom za rok se dá předpokládat zas vyšší účinnost, za dva roky opět. Takže bych se vůbec nebál toho, že mi někdo zakáže svítit žárovičkami. Sám svítím výhodněji.

0 0
možnosti
LJ

Lukáš Jelínek

12. 10. 2008 13:38
Re: Autorovi

Zakazující nařízení jsem těžko mohl číst, protože ještě nevzniklo (jak ostatně píšu). EK ho teprve připraví. Ovšem reagovat je potřeba včas, protože až se o tom bude hlasovat v EP, už nebude čas něco příliš řešit.

0 0
možnosti