Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zničení islámského státu ISIL teď hned? Na co se čeká?

Za chvíli to budou tři roky od vyhlášení a oficiálního vzniku Islámského státu (ISIL). Již od začátku bylo jasné o co jde a jaké má toto samozvané uskupení cíle. A reakce našeho rádoby civilizovaného světa? 

Já to nedokážu pochopit. Od začátku páchá toto uskupení genocidu na civilním obyvatelstvu a celý svět se na to dívá. Pohled do historie mi připomíná pozvolný a poté agresivní nástup nacismu v Německu a Itálii. A co tehdy dělal celý svět? Díval se jak nacismus graduje, politikařilo se, uzavíraly pakty o neútočení a podobné nesmysly, které následně stejně padaly. Nakonec to stálo téměř sto milionů životů. To byla daň za nečinnost celého světa.

A dnes? Všichni se díváme na zabíjení a zotročování a opět se téměř nic neděje. Až se v budoucnu bude v dějepisu učit o vzestupu islámského státu (záměrně malá písmena), o důsledcích a počtu přímých a nepřímých obětích, může naše generace vznést otázku, proč jsme to nezastavili? Proč jsme to nechali dojít tak daleko? Nám nevadí jaká zvěrstva se páchají? Nás se to netýká? Necháme lidi v dotčených lokalitách, ať se s tím vypořádají?

My jako Češi a stejně tak i Poláci, máme s podobným problémem osobní zkušenost. Po Mnichovu se celý svět díval jak nás i Polsko nacisté obsazují a neudělal pro nás nikdo nic. Všichni ostatní si říkali, stejně jako dnes, nás to nepálí, na nás nezaútočí atd. A jak to bylo dál víme všichni. 

Ona i politika je, stejně jako v životě, o správném rozhodnutí ve správnou chvíli. Ale dnešní politické moci asi nejde o lidi, protože jinak si to nelze vysvětlit. Ani nechci připustit hrůznou myšlenku, že se nějakým způsobem dostanou bojovníci IS třeba do Prahy, nebo Brna nebo Ostravy (ať nikoho nezvýhodňuji), tam vyhlásí chálífát nebo jak se to má jmenovat, a začnou vraždit, znásilńovat, brát do otroctví apod. A okolní státy a potažmo celý svět se na to bude dívat a čekat co my s tím tady uděláme. A konat budou až při ohrožení svých hranic, životů, žen či dětí.  

Demokratický svět pokrytecky kouká, politici asi čekají, že by je IS angažovalo jako své spojence nebo si to jinak nedovedu vysvětlit.

Při jednotě celého světa s bojem proti násilí, by nemohlo žádné takové uskupení ani vystrčit hlavičku. Jenže. Chybí jednota a snaha. O ekonomickém zákulisí a prospěchu přeci nesmí být řeč, člověk a jeho život by měl být hodnotově výš než prachy. A nebo už ne? To by bylo smutné.

Jsem zastáncem míru a mírového řešení, někdy či s někým to ale úplně nejde. Ptám se, kde je a co dělá OSN? Pokud nic, tak je nadbytečné. Co dělají naši politici, stejně jako ti v EU? Rusko se snaží, ale my je za to kritizujeme, že nedodržují linie či co. Zkušenosti s liniemi a demarkačními čárami máme v Čechách z druhé světové. Zbytečně to stálo dost životů.

Závěrem chci říci, že zastavení IS v počátku by nepřineslo žádnou migraci a uprchlickou krizi, které nyní čelíme. Stejně tak i zastavení rozvratu ostatních zemí blízkého východu je více než nutné, protože znamená další uprchlíky.  Ale to se musí chtít nerozvracet, ale stabilizovat a tvořit. V tom je poslání člověka.

Problém vidím ve zbytečné nejednotnosti nás lidí, v chamtivosti, které nás politické elity učí a především v nevšímavosti a nezájmu nás občanů, díky kterému se s námi manipuluje. Ale já za sebe, děkuji nechci.

Vy ano? 

Omlouvám se za "nediskuzi", není potřeba diskutovat, je třeba přemýšlet a jednat o naší budoucnosti.

 

Autor: Ladislav Diblík | pondělí 6.6.2016 10:39 | karma článku: 37,88 | přečteno: 2610x
  • Další články autora

Ladislav Diblík

Česko opouští spravedlnost, dovolíme to?

Díky útvaru pana Šlachty nemají posledních pár let klidný spánek nejen politici napojení na lobbisty a obráceně, ale i zločinná spolčení firem tunelujících státní veřejné zakázky.

10.6.2016 v 11:18 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1624x | Politika

Ladislav Diblík

Proč nám politici nařizují a nenaslouchají a neříkají pravdu?

Čím začít? Perliček ze života okolo nás je více. V dubnu schválili zástupci 175 zemí klimatickou dohodu, která má zastavit oteplování. Bomba! Vidím, že heslo "poručíme větru dešti" je nadčasové, tedy nejen socialistické.

9.5.2016 v 17:03 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1170x | Politika

Ladislav Diblík

Kdo má zájem na zvýšení tarifů u elektřiny?

Pokud se podíváte na ceny akcií nejen společnosti ČEZ, ale i na jiné akciovky podnikající v energetice, bude vám jasno téměř okamžitě. A současně si musíme uvědomit, jak silné je lobby skupiny, která usiluje o zvýšení svých zisků

1.3.2016 v 15:47 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1000x | Ostatní

Ladislav Diblík

Další pokus o "odstřel" předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové?

Aneb jak dlouhé prsty má solární byznys, kritiky nazývaný také jako solární mafie? Odpověď, díky celé kauze, je jasná. Velmi dlouhé. Až si myslíte, že žijeme v Itálii sedmdesátých let minulého století. Popravdě, žijeme.

22.2.2016 v 11:12 | Karma: 32,56 | Přečteno: 674x | Politika

Ladislav Diblík

Zastavení všech válek na dosah? To ale musíme chtít....

V době, kdy nevíte jakým zprávám věřit a nejraději máte ty v Blesku, protože tam je to jasné, je těžké udělat si názor na situaci ve válkách zmítaných státech i oblastech. Přitom řešení může být poměrně snadné.

19.2.2016 v 14:18 | Karma: 11,62 | Přečteno: 237x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2733x
Osobitý s vlastním názorem, mírným přehledem a občas nadhledem. S myšlenkou něco dělat, nejen psát.. Aktivista proti TTIP a Novému světovému řádu.

Seznam rubrik