Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rob

31. 1. 2008 15:17
Dnešní postavení Moravy

je jedno velké a složitě napravitelné vítězství centralismu chtivých komunistů. Přesně podle hesla "rozděl a panuj" utnuli po převratu rozvoj Brna, které mělo zejména v započatých Fuchsových projektech nakročeno do podoby velkorysého velkoměsta, zrušili zde  sídlící moravské samosprávné orgány, zároveň uměle posilovali vliv města "hornických nadlidí" a dalších krajských měst. Morava tak ztratila své přirozené centrum, které se mohlo a mělo starat o její rozvoj a stala se jen rozhádaným druhořadým nesvéprávným pejskem na českém řetězu. Zároveň odliv elit způsobený výše zmíněnou degradací, samotným čtyřicetiletým komunismem a již dříve Benešovými dekrety způsobil, že dnes lze situaci napravit jen s mimořádně velkými obtížemi. Např. amatérští a s organizovaným zločinem propojení komunální politici nedokáží plně využívat brněnského potenciálu a nemají ani velký zájem o rehabilitaci Moravy, bylo by na ně více vidět. Spíše tak podkopávají nohy schopným (viz např. kauza pozemky pro CEITEC).

0 0
možnosti

Petr z Moravy

31. 1. 2008 13:41
Pěkný článek

Považuji tento článek za velmi povedený a vystihující situaci v ČR. Nejde o to, jestli na stáncích měla být vína bílá nebo červená. Jde o celkový vztah centra a obecně Čechů k Moravě. Poměr Čech a Moravy není chápán jako rovnoprávný, ale Morava je většinově vnímána jako venkovská, folklorní část Čech. Tento stav podporují i rozhodnutí centrálních orgánů sídlících v Praze, což při opravdu mimořádně velké centralizaci ČR, u mnohých na Moravě vede ke zkratce: "Za všechno může Praha". Je bohužel skutečností, že jakákoliv snaha o posílení samosprávy Moravy byla vždy  v Čechách přijímána s obrovskou nevolí a výsledkem jsou současné uměle vytyčené kraje, které jsou spíše karikaturou samosprávných celků, bez řádné ekonomické základny. Kam až došla likvidace „historické paměti“ Moravy, svědčí příspěvek „dámy“ z Třebíče do této diskuze. Za tvrzení, že  není z Moravy, ale z Vysočiny, by se musel stydět i žák páté třídy.

0 0
možnosti

rob

31. 1. 2008 15:40
Re: Pěkný článek

"Je bohužel skutečností, že jakákoliv snaha o posílení samosprávy Moravy byla vždy  v Čechách přijímána s obrovskou nevolí"

To slovo "vždy" bych výrazně "zkrátil". Je to poměrně nedávná historie, kdy Čechy a Morava měly před Vídní rovnoprávné postavení.

0 0
možnosti

SID

27. 1. 2008 17:57
ono je to asi složitější

Bylo by  zajímavé prozkoumat statistiku návštěvníků ČR.  Turisté jezdí do Prahy letadly z Japonska, Británie ....... a autokary z Německa  Za krátkou dobu musí hodně vidět, hodně vypít, poznat hodně děvčat.......  Jakékoliv město, které je dál než Praha, zkracuje dobu požitku. Do budoucna se plánuje v Praze výstavba výstavního areálu, který má přesunout návštěvníka veletrhu z Brna do Prahy.  Další muzea, sportoviště, knihovny ....... se plánují zase v Praze. Dokud budou centrální orgány centralizovat veškerý život do Prahy, nečekejte, že turisté budou jezdit do 20 tisicových měst dál na východ. Jistě Olomouc, či Kroměříž umí nabídnout kvalitní muzea, obrazárny i historické objekty, ale je to výrazně dál a připravit program pro turisty vyžaduje výrazně větší úsilí, než vypustit 40 turistů na staromáku. Co se týče hotelů a hospod..... v tom problém nevidím, podnikatelé se velmi rychle přizpůspbí poptávce.

0 0
možnosti

Mojmír Mikula

27. 1. 2008 16:31
šance jsou stejné

Pracuji v agentuře Czechtourism a tu expozici ve Stuttgartu jsem organizoval. Všechny regiony a komerční subjekty ČR měly a mají stejnou šanci se přihlásit do národního stánku a dostanou dotaci. Problem je v tom,  jaké priority mají krajské úřady a subjekty cestovního ruchu na Moravě. Když připravujeme expozici v Maďarsku zase tam nejede ani jeden subjekt z ústecka nebo karlovarska.

0 0
možnosti

Štěpán Binko

30. 1. 2008 9:40
Re: šance jsou stejné

Ano, řekl jste to uplně přesně! Libí se mi tyhle nářky, ale co s tím dotyčná chce dělat? Jak tlačí na "své" zastupitele aby se něco změnilo? Nebo chce zase čekat, že to nějaký z "ouřadů v Praze" vyřeší za ní? Na výstavě v Německu nemá smysl prezentovat nic jiného než pivo a knedlíky, ale to je o Němcích a ne o nás. Prezetovat tam např. červená vína z Moravy? Dnes? Legrace....... Když už tak bílá, ale v Německu???

0 0
možnosti

Hanka Deutschmann

25. 1. 2008 11:17
Pro Boba a Attiku

Bobe, máš pravdu,malá města jsou silně provinčně neživá,proto zde podle zkušeností jinde může pomoci právě federalismus.Znojmo nebude Praha,ale živé,podnikající město.Attiko-i v NSR jsou chudší a bohatší země,to je věc politiků,aby se to vyrovnalo. To není argument.Moje úvahy a vaše reakce jsou pro mne důkazem,že máme přece jen Česko-Moravsko,dvojí mentaliltu.Více samostatnosti Moravákům by jistě zlepšilo i vztahy mezi Českem a tím zbytkem.Příště cimbál. Hanka.

0 0
možnosti

Zuzanka

25. 1. 2008 8:56
Možná to sem nepatří,ale......

Mám ráda Čechy i Moraváky a nemám žádný komplex z toho,že žiji v Ostravě.Mám kamarádku v Čechách,obě chodíme po svých městech a jejich okolí s foťákem a pak si posíláme mejlem fotky.Ona se diví,jak je v Ostravě a jejím okolí krásně,zato já se nedivím,že je v “jejím” městě krásně,protože to město je (na rozdíl od Ostravy) také prezentováno jako krásné.

je v “jejím” městě krásně,protože to město je (na rozdíl od Ostravy) také prezentováno jako krásné.

0 0
možnosti

Zuzanka

25. 1. 2008 8:56
Re: Možná to sem nepatří,ale......

Trochu mě proto hřeje na duši,že jsem –možná- i já trochu přispěla k tomu,aby alespoň u mé kamarádky a její rodiny bylo naše město prezentováno trochu jinak než v médiích,protože mě uráží,že je neustále všem,kteří v Ostravě nikdy nebyli,vnucováno,že je to špinavé město plné komínů,horníků,nezaměstnaných a vysoké kriminality a že tady na ulici zakopáváme o uhlí.Zdá se vám to směšné?Ale je to tak!Proč když se už někde v novinách objeví fotka Ostravy,tak jsou tam téměř vždy v pozadí komíny (proč tam není např. fotka ostravské katedrály?).Přitom já mám plno fotek z oken ostravských paneláků (které už většinou nejsou šedivé,ale opravené a krásně barevné),ze kterých je vidět spousta zeleně, parky,lesy,pole a “vesnické” části Ostravy s krásnými domky a z oken je také vidět na Beskydy.

0 0
možnosti

Gumruch

25. 1. 2008 0:40
Češtin

"Zhlédnutí" se píše se zet – viz http://www.ujc.cas.cz/poradna/odpo.html#shl

0 0
možnosti

Johana

24. 1. 2008 15:24
Ad Ostravak Ostravski jr.

Stupidní otázka Novotného mě nepřekvapuje,už se jinak neuživí,proto vystupuje v debilní soutěži na Primě.Spíše mě překvapuje stupidnost odpovědí na tuto otázku,protože určitě nikdo z nich ještě v Ostravě nebyl,jenže kolikrát jsem si všimla,že i v  "pražských" zprávách moderátoři Ostravu prezentují jako město uhlí,horníků,chudoby,nezaměstnaných a kriminálníků,ale nad jejich hloupostí jen kroutím hlavou,protože trochu myslící člověk,než něco plácne,tak  si aspoň zjistí,že v Ostravě se už uhlí 15 let netěží,že ty řeči o špinavém městě už dávno neplatí a   kriminálníků je plno i v jiných oblastech ČR,včetně Prahy.A zářným příkladem jsou Novinky.Cz, které s radostí uveřejňují kriminální případy ze sev. Moravy a Slezska (někdy mám pocit,že schválně uveřejňují jen případy z tohoto kraje)a pak se baví stupidními výblitky  hlupáků,kteří na takový článek reagují.Tyhlety diskuze,narozdíl od ostatních,neblokují.

0 0
možnosti

xxx

24. 1. 2008 15:06
reakce

akorát se tady projevuje že češi nemaj rádi moravu a moraváci nemaj rádi čechy. Ti co jste z čech nemáte většinou ani potuchy co je to obdělaný vinohrad protože když jsem v létě projížděla Mělníkem tak to co vy tam považujete za vinohrad se vinohradem nazývat nedá. a zaroveň nechápu co máte proti Starobrnu dyŤ pivo není jenom PLzeŇ 

0 0
možnosti

fofo

24. 1. 2008 16:46
Re: reakce

Máte pravdu, že pivo není jen "plzeňské" je spousta jiných dobrých českých piv, ale je pravdou také to, že víno není jenom z Moravy. A v ČR je stále pitelnější to pivo bohužel nebo bohudík.

0 0
možnosti
JM

J i ř í

24. 1. 2008 14:46
Česká kuchyně

bohužel nezůstala, jak byla. Večer nikde česká jídla s omáčkou a knedlíkem (přejmenovaná na příšerný pojem "hotovky") nedostanete, jen jakési bezpohlavní "minutky". A přitom vždy platilo "podle omáčky poznáš kuchaře".

0 0
možnosti