- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ty Zuzi piš o tom jídle, to ti fakt jde, slintáme hromadně u PC V Umbrii je dost opepřená, v Toskánsku mi chutnala víc.
Mám jedinou výhradu, pište víc...
Děkuji, pane Břetislave a budu se snažit
Tak tohle jste milá paní jakože přehnala...
Ležím doma, obě nohy v gypsu a mám zcela poslintaný polštář.
To jsem zvědav, kdy někdo dorazí domů aby mi alespoň namazal chleba se škvarkovou pomazánkou .
A Vám...Vám jako pokaždé velikánská karma a poděkování. Pokračujte, je to úžasné a zajímavé. Díky
Pane Pavleač je mi vás velice líto, tak mě váš komentář rozesmál. Omlouvám se velice a brzy se uzdravte.
Paní Zuzano, už vím, že Vaše blogy o jídle musím číst po obědě. Umíte to tak popsat, že by to člověk nejraději vyškrábal z monitoru :))). Ale "našla" jste něco, co Vám tam vyloženě nechutná? Mohla byste mi napsat jaké je zampone a cotechino? Díky za další hezké povídání.
PAní Marie, děkuji za pěkný komentář. Když tak o tom přemýšlím, tak jsem tady doposud neobjevila nic, co by mi vůbec nechutnalo. Jsou samozřejmě jídla, která mi chutnají méně a která více, ale nic, co bych nesnášela. Jinak, Zampone v podstatě = cotechino. Jsou to hrubě mleté nebo na kousky nasekané vybrané kousky vepřového, ochucené a předpečené, zabalené do potravinové folie a uvařené ve vodě. Po vychladnutí se krájí na kolečka (jako naše sekaná) a podává se s br. kaší nebo na Silvestra v Itálii s čočkou. Kdysi dávno se podle starých receptů maso dávalo buď do očištěné prasečí nožky (zampone) nebo do střívka (cotechino). Rozdíl byl minimální, snad jen, že cotechino bylo o něco jemnější.
Tak jste mi právě dodala chuti k cestě na Sicílii, která má proběhnout koncem dubna a kterou jsem, jako zanícený skandinavista bral zatím opravdu jen jako ,,džob."
no tak to buďte v klidu, džob se velmi rychle promění na nekonečnou vášeň. Sicílie je cestovatelská i gastronomická jednička