Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

sorka

19. 4. 2010 15:14
Závist?

Se závistí (není to právě hezká vlastnost) bych to nepřeháněla a s

kritikou vlastního hnizda taky ne.

Nevím, zda paní autorka byla někdy a jak dlouho mimo náš stát, v Polsku asi ne, protože jí nic neříká. Mně "řeklo" a říká mnoho.

Jindřích III.... Co říci o králi, který uteče ze země (bohužel i my máme podobného, zimního). Bohorovné počítání pár umělců, pár vědců... bych si taky odpustila.

Na vlastní hnízdo se dívám z úhlu svých 40 let prožitých v zahraničí, a přesto, že mi v něm mnoho věcí vadí, nikdy bych do něj  ne...... . Všude žijí "jen" lidé, a jak říká autor předcházejícího příspěvku, i mezi námi jich je dostatek slušných a poctivých.

0 0
možnosti

MiB66

19. 4. 2010 13:55
jak kdo

Vše záleží na úhlu pohledu. Znám spoustu báječných Čechů, a je mi líto, že Vy to štěstí u svých známých nemáte. Zkuste hledat a změnit okruh svých přátel, třeba taky najdete slušné a poctivé lidi....

0 0
možnosti

Mistiaen

19. 4. 2010 13:28
Velká karma a souhlas

Chtěla bych také upozornit na obecnou mediální bublinu, spojenou s pohřbem. Veškerá média i veřejnoprávní (!) – tedy i Český rozhlas a noviny donekonečna opakovala POUZE informace o tom, že německá kancléřka paní Agela Merkel asi nedorazí, nedorazí nebo nedorazila. Velká část národa (do neděle i včetně mne!!!) pak podlehla pocitu, že tedy ti Němci jsou opravdu nevychovaní a já osobně na ně měla až vztek. Oni zatím reagovali bez pompy a v klidu. Už v neděli brzy ráno (!) mnoho hodin (!) před naším presidentem Klausem seděl (spolu s ministrem zahraničí SRN) v krakovské katedrále na mši PRESIDENT NĚMECKA a zúčastnil se všech dalších obřadů !!!!! Současně s ním byl v Krakově i vicepremiér Westerwelle (=záběry a reportáže slovenské a německých TV). Navíc Berlínští filharmonici vzdali sami od sebe poctu v Krakově - tedy na místě - provedením Requiem pod širým nebem (nevím, zda pobývali zrovna v Polsku, každopádně je to krásné).

 

0 0
možnosti

Mistiaen

19. 4. 2010 13:29
Re: Velká karma a souhlas 02

President Klaus se dostavil na mši do katedrály, když byla v plném proudu a dóm přeplněn k prasknutí (záběry V.K. ve dveřích dómu v tlačenici), když německý president se již dávno vpředu modlil.....  Přitom náš president mohl jet o mnoho hodin dříve, aby vše stihl a nemusel se trapně mačkat ve dveřích dómu !!! Místo toho Klaus využil cestu Pendolinem jako samopropagační, kdy dával interwiev pomalu na každé stanici. Přece k tématu stačilo říci už v sobotu pár slov a neusmívat se ješitně do kamer po celé trase. Slováci se svým presidentem rozhovory cestou nedávali, je každého věc, jak se na pohřeb dostal. Není vhodné se  vystavovat záři reflektorů, když jde o státní pohřeb sousedního presidenta!!!  Gašparoviče takto Slováci na veřejnoprávní TV vůbec neprezentovali!!! A to už vůbec nemluvím o kritice, kterou Klaus vznesl na jiné evropské státníky a média pouze papouškovala. Je to strašně smutné, jak jsou novináři líní a nic si nezjistí. Mají víc možností, než já ze satelitní TV. 

 

0 0
možnosti

xs123

19. 4. 2010 12:26
Polský a český národ

se liší tím, že v Polsku ( na severní Moravě taky) je spousta hodných lidí, ale do čela se dostane vždycky ta největší svině. A v Čechách je každý sám za sebe taková malá svině. Tak si vyberte.

0 0
možnosti

bastianka

19. 4. 2010 12:10
Církev nabízí

těžký kalibr - posmrtný život. Nedávno jsem byla poprvé na pohřbu v kostele a moc tam slibovali nebo spíš o tom mluvili jako o axiomu, jak se tam někde jednou zase se zemřelým potkáme. Chápu, že slabé povahy na to skočí ... a utěšují se tím. Proto dosud církev podle mne existuje, díky slibům;-)

0 0
možnosti

Bernard_Gui

19. 4. 2010 12:31
Re: Církev nabízí

 podle tehle Vasi ´´logiky´´ by Polaci museli byt velmi slabe povahy - a vidite, je to zcela naopak.

Mila pani,mozne uz brzo budete na nekom loudit, aby Vas naucil nejakou motlitbicku, protoze pohodlny svet, kteremu jsme uvykli, bude za par let , mozna mesicu, minulosti.

0 0
možnosti

xaeris

19. 4. 2010 11:52
Za co?

Sněmovna a parlament nás úmyslně a vědomě vedou do státní dluhové propasti, sametové "osobnosti" se v 89 lovoměrně a chamtivě domluvily s bolševiky jako je Čalfa na převzetí moci, Kundera práskal STB na VŚ kolejích, atd., a vy byste jim za to snad chtěla ještě vzdávat  úctu? 

0 0
možnosti

Bernard_Gui

19. 4. 2010 12:05
Re: Za co?

kdyby spadlo letadlo s temi nasimi  papalsi, narod by asi jasal v ulicich, ale  Polaci, co zahynuli v  onom letadle - to byla  sorta. To byla klassa ..

0 0
možnosti

fidel

19. 4. 2010 11:04
nechápu

[>-] že můžete mít tak vysokou karmu ...    Rv

0 0
možnosti

Bernard_Gui

19. 4. 2010 11:30
Re: nechápu

jo soudruhu, casy se meni. na 13 ´´duchod´´ kazdeho nenachytas.Rv

0 0
možnosti

xs123

19. 4. 2010 10:24
Polsko je hnusné

v mém dětství jsme s rodiči do Polska jezdili na dovolenou, k Baltu, do Krakova, docestovali jsme i na východ do Biesczad a tak. V r. 2008 jsem už se svýma velkýma dětma byla v Jeseníkách , a tak jsem jim chtěla ukázat Polsko. Řeknu vám, že jak jsme překročili hranice ve Vidnavě, skočila na mě taková depka, že jsem to nezažila. Objeli jme naprosto hnusná Ochotská jezera , rovina, všude metrovej plevel, zamračeno, vítr, hnus, divní lidi. Po hodině pobytu v Polsku jsem to byla já, kdo chtěl zpátky.

0 0
možnosti

Bernard_Gui

19. 4. 2010 11:52
Re: Polsko je hnusné

on je ve Vidnave nejaky prechod, ze o tom nevim.

myslim, ze  polske pohranici je v lepsim stavu nez to ceske. Jel jsem po silnici z Vidnavy do Zlatych Hor - asi pred osmi lety. Silnice vede podel hranic s Polskem. Na nasi strane polozborene domy po Nemcich, obsazene Cikany - na Polske strane podobne baraky, ale krasne opravene... a po nekolika stech metrech  sok: Polaci meli podel sve strany vysoky plot... Ale s odstupem casu se jim nedivim.

Polsko je velka zeme, pokud jedete k Ochotskemu jezeru, kde mate takrka na dohled obrovskou hornoslezskou uhelnou panev s mnoha temer srostlymi velkomesty, nemuzete usuzovat na celou zem..Nadherne je Krakovska Jura,  temer liduprazdne Biesczady na jihovychode. Pralesy kolem Bialystoku, jezera podel hranic s Litvou,ci v Mazursku. A dokonce i ve strednim Polsku nejdete hory - Hory sv. Krize. Ale skutecny rajem je PL pro milovniky pamatek.

0 0
možnosti

xs123

19. 4. 2010 10:11
Taky mám jakýsi polský kořen

Ale "smutek" Poláků z toho, že se jim v letadle zabilo několik papalášů, nechápu. Stejně je to spíše důsledek polského nepořádku a východoevropsé zpupnosti. Pilot se nejspíše bál, že by ho vyhodili z práce, kdyby přistál s prezidentem jinde než chtěl, jak se to stalo jeho kolegovi. Kdyby vezl "obyčejné lidi", jistě by ve Smolensku, v takovém zapadákově,  v mlze nepřistával. Více mě sebrala kdysi tragédie u Nažidel, a to se státní smutek nedržel. Zemřeli tam i rodiče s dětma, polovina rodiny apod. Tady člověk může litovat jenom ty, co v tom VIP letadle letěli navíc.A víte, jaké je jedno z polských pořekadel: Lepší špatný kšeft než dobrá robota.

0 0
možnosti

fictus

19. 4. 2010 8:40
BRAVO!

Bravo! Dekuji za Vasi uvahu! Preji Vam hezky den.

P.S. Mnoho zdejsich komentaru pouze potvrzuje Vasi britkou analyzu ...

0 0
možnosti

fidel

19. 4. 2010 11:16
Re: BRAVO!

to není břitká analýze, to je nechutné sebemrskačství  -- jen proto, že Poláci jako katolické společenství jsou emotivnější k takovým událostem ? Oni hledají symbol v tom neštěstí, oni věří, že to tak mělo být, nebot Bůh je neomylný, oni hledají, co jim tím Bůh chtěl říci......

 společenství Čechů je racionálnější, oni se spíše ptají, proč se tak stalo, jdou  takříkajíc po technické stránce tragédie, ale ani cit, soucítění s bolestí  a sounáležitost nechybí ....

 Není co závidět ..ani jedno společenství druhému  .... jen držet popolu, respektovat se a chápat, že ta barevnost, různorodost je to, co nás vzájemně  obohacuje [>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik