Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Omlouvám se . Na mysli jsem měla pana Sýkoru, nikoli paní Sýkorovou 8-o

0 0
možnosti

Vážená paní Sýkorová, žádné nepřiměřené reakce tu očekávat nemusíte. Nejde totiž o to, že děti v DD sirotčí důchod po odchodu z DD dostanou jelikož jim může být ukládán, ale o to, že dětem z pěstounských rodin slouží na uhrazení jejich potřeb neboť jim je odebrán příspěvek na úhradu potřeb dítěte. Ono toho je mnohem více co je v pěstounských rodinách jinak. My například platíme za děti poplatky za odvoz komunálního odpadu což v DD opět není. Přesto je nám neustále předhazováno kolik že to dostáváme peněz. Snažíme se dětem šetřit jak jen to jde a rozhodně za nimi nezaklapneme dveře v den jejich plnoletosti nebo ukončení vzdělání. Vím samozřejmě o projektech jako jsou domy na půl cesty atd, což je skvělé, ale ne každý na to dosáhne. A k té vaší poznámce. Víme, že některé děti jsou v DD rády. Pak přece není třeba hledat náhradní rodinu, ale je stále hodně dětí, které po životě v rodině touží. O to přece jde. Vždyť zrušení DD se neplánuje ani to není možné. Osobně si myslím, že spíš k těm stávajícím DD budou časem muset přistavět další patra, protože současní dlouhodobí pěstouni za chvíli doslouží a noví zájemci do toho za těchto podmínek nepůjdou ( zvolí raději přechodnou PP) a ti přechodní pěstouni situaci nevyřeší. Dětské domovy přejmenované například na "Rodinné domovy" se svého vzestupu a rozkvětu zcela jistě dočkají.

0 0
možnosti
Foto

15. 4. 2016 15:51

Dobrý den, paní Gubaničová, posledními větami Vašeho příspěvku vyjadřujete přesně to, co my říkáme celou dobu - přechodní pěstouni situaci nevyřeší a dlouhodobých je málo. Také je podstatný rozdíl v tom, jestli se bavíme o malých dětech, nebo těch starších - o ty ani zájem v pěstounských rodinách zájem moc není a oni sami často nechtějí do jiné rodiny...Ať se jmenují domovy jakkoliv, děti žijící v nich si podporu jistě zaslouží. stejně jako například pěstounská rodina může využít podpory doprovázejících organizací. Pěkný den a hodně štěstí!

0 0
možnosti

Poprosím všechny účastníky diskuze, viz třeba paní Tobiášová, aby zde nepsali o tom jak starším dětem z DD chybí biologická či náhradní rodina, je to pouze názor několika jedinců a ne názor uceleného sdružení starších dětí. Děkuji!

0 0
možnosti

Víte o tom, že popisujete také svojí realitu a své zkušenosti a domněnky?

Že tak rád všem píšete, že jsou mimo realitu...?

A ten zákon se má týkat malých dětí, aspoň do 3 let věku (dle návrhu 7 let)...

0 0
možnosti

Ono je mezi pěstounskou péčí a dětským domovem těch nerovností mnohem více a jsou opravdu viditelné. Věděli jste například to, že dětem v dětském domově je v případě smrti rodiče, sirotčí důchod ukládán a dítě ho dostane při odchodu z DD? Dětský domov nemá o tu částku pokrácen příspěvek na dítě, ale pěstoun ano. Pokud dítě pobírá sirotčí důchod tak o jeho výši je krácena částka, kterou pěstounská rodina dostává jako výživné na dítě. Těžko mu jí tedy může ukládat. Za děti v dětském domově stát platí poplatek za odvoz odpadů, ale za děti v pěstounské péči to hradí náhradní rodina. Pokud se dítě nechá chytit revizorem a dojde na pokutu, hradí jí pěstouni. V dětském domově je obvykle stržena dítěti z kapesného. Když jede dítě na hostitelkou péči ( bez finančního zajištění) tak mu je kapesné o dobu pobytu v hostitelské rodině, pokráceno. hostitelská rodina platí vše i cestu, ušetřené peníze zůstávají dětskému domovu. Atd...

0 0
možnosti

Co byste, s tím, vážená paní Gubaničová, chtěla dělat, když to dítě ty peníze dostane po odchodu z DD? Chtěla byste mu je brát? Nehledě na to, že pokud odcházím z DD, dostávám "odstupné" - jejda, teď tu očekávám opět velké reakce typu "zase další peníze?!" ano, odstupné, ze kterého stěží poplatím první nájem, případně kauci a další záležitosti. Proto, pokud někdo dostává sirotčí důchod, pomůže mu to k lepšímu vstupu do samostatného života. Nehledě na to, že od nějakého věku (nejsem si jistý, jestli od 15 let dítěte) ty peníze dítě dostává do ruky. Jinak co se týče těch revizorů, to je odraz toho jaký přístup mají vychovatelé k dítěti a také samotného dítěte, nikdy se totiž nestalo, aby pokutu dostal někdo, kdo je ve věku základní školy, pokaždé, pokud někdo nafasoval pokutu, jednalo se o někoho staršího, tam je ale také podíl na samotném dítěti, že si nedovede pohlídat termín konce jeho předplatného na MHD. A s hrazením cesty k hostitelské péči Vás musím brzdit, u nás to tak není - dostanete jak na cestu tam tak i zpět ;)..

0 0
možnosti

Vážený pane Sýkora, řešíte, že přechodní pěstouni pobírají odměnu - daněnou sociální dávku - i ve chvíli, kdy do jejich péče není svěřeno žádné dítě. Nevadí Vám, že ředitelka DD, kuchařka, vychovatelka....bere svůj plat (který na rozdíl od pěstouna může použít jako záruku k bankovní půjčce, hypotéce atd) i když zrovna čerpá dovolenou, nebo je dítě, které bylo svěřeno do péče tohoto DD, zrovna na propustce u rodičů nebo na dlouhodobé návštěvě (která bývá i půlroční)?Píšete, že peníze, které na Vás DD dostává, nejsou na školné. Jak je to možné? Dlouhod. pěstouni z odměny 8000 a "výživného" 4500 - 6500 dokáží dětem hradit školné. Na školné většiny soukromích škol by stačila jedna až dvě dávky, které na Vás DD pobírá. Paní ředitelka se ptá velmi špatně. I pokud je odpověď "Máma mě bila", skutečně nebyl v širší rodině nikdo ochotný a schopný se postarat? A pokud byla odpověď o závislosti, skutečně nešlo řešit původní problém rodiče a v rámci celkového řešení podstoupení odvykačky? To že zcela cíleně přechází, že mnoho dětí v ústavní péči, jsou potomky dětí, které prošly ústavní péčí a následně se nedokáží postarat o sebe ani o své děti, je směšné. Tvrzení, že si děti deprivace nesou už z rodiny je logické, ovšem ne úplné. Deprivace se v ústavu prohlubují a vznikají i další. Což se vidět v rozdílech mezi dětmi, které namísto ústavu vyrostly v širší rodině nebo v náhradní rodině. Můžete zkusit najít jeden příklad, kdy je pro dítě život v ústavu lepší, než život v rodině širší či náhradní? A nemyslím jen z momentálního hlediska, ale s ohledem na celkový vývoj a budoucí život. Je pravdou, že dlouhodobých pěstounů je málo, to ale není důvod k tvrzení, že ústavy jsou správné a skvělé. Namísto plýtvání miliardami v bezedné díře ústavního systému by měl stát řešit systém a financování pomoci biologickým rodinám a narovnání podmínek náhradních rodin s ostatními náhradními řešeními umístění dítěte mimo biologickou rodinu.

2 1
možnosti

Paní Horáčková, vzhledem k tomu, že nemám úplný přehled o rozpočtu našeho DD, zkusím se na něj zeptat a následně s Vámi probrat jakékoliv položky, které na něm budou v kolonkách odchozích plateb a nákladů. A s těmi náhradními rodinami, za své "působení" v DD jsem zažil již několik takových příběhů, kdy se objevili potenciální náhradní rodiny a dítě tam bylo posléze opravdu umístěno, v 75% případů se ale po nějakém čase samotné dítě chtělo vrátit zpět. Mohu Vám o tomto vyprávět a to i s názornými příklady a příběhy, které jsem od různých dětí (a nejen od nich) slyšel. Vaše představa o pěstounství však není totožná s realitou, ano, znám také plno pěstounů, kteří se o dítě starají jako o své = díky bohu, ale také bohužel znám i špatné případy. A ještě k těm penězům, Vám nevadí, že každý pěstoun je přidělen do jakési organizace, která na něj dostává určitou dotaci a pěstoun k ní pravidelně dochází a konzultuje s nimi samotné dítě a také Vám nevadí, že někteří z nich toho ani nevyužívají? Přijde mi toto jako ta černá díra.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že bývalé děti, dnes dospělí, kteří prošli ústavní výchovou a daří se jim normálně žít, dávají celkem jasně najevo svůj postoj. Ano, přiznají, že jsou rádi, že nemuseli zůstat v biologické rodině, děkují za čistou postel a vzdělání, ale také přiznávají jak jim chybí rodina a jak je omezoval ústavní systém. Kritici dětských domovů nekritizují děti, ale ústavní systém. Vrtá mi hlavou, proč je Vaše společnost potřeba - jde o neziskovku, která shání peníze, aby zabezpečila dětem věci, dárky, případně vzdělání... Jak je možné, že na to dětskému domovu nezbývají peníze? Kam mizí? Jak je možné, že musí existovat neziskovka, která podporuje dítě, aby vystudovalo střední školu, případně vysokou ( státní příspěvek je kolem 40 000kč měsíčne až do 26let ). A jak je možné, že ředitelka organizace pomáhající dětem pošle soukromé údaje bývalého dětského klienta, kterého finančně podporovala, včetně intimních detailů z jeho života v biologické rodině a jeho problémů - nějaké bloggerce ( mně)?

2 1
možnosti

Vážená paní Tobiášová, vzhledem k tomu, že i já patřím mezi děti, které si ústavní výchovou (nemám rád to slovní spojení, zkrátka, dětským domovem prošli a ještě prochází, mohu Vám s klidným svědomím říct, že nadace, na kterou zde narážíte, je opravdu nejlepší pro děti z dětských domovů, protože její pomoc je cílená a prokazatelná. Sám jsem tomu velkým důkazem. Pokud Vám tedy vrtá hlavou potřebnost této "neziskovky", prosím, ať Vám v hlavě vrtá mnoho jiných společností, které dostávají různé finanční příspěvky nejen od státu, ale z různých jiných zdrojů, ostatně také bych Vám mohl vyprávět. Přijde mi tedy v podstatě velmi smutné to, co tu píšete, je tedy vidět, že o tomto nemáte moc velký přehled ;). Pokud se bavíte o státních příspěvcích pro Dětské domovy, Vám nevadí, že profesionální "Náhradní" rodiče budou získávat a získávají dvacet tisíc (!) měsíčně i když u sebe žádné dítě mít nebudou? To je v pořádku? A k těm údajům, nevím, přesně o co se jednalo, ale pevně věřím, že to nebylo nic špatného, co by toho klienta, nehledě na to, že ho asi i znám osobně, nějak špinilo :-). Navrhuji Vám jakýkoliv kontakt se mnou, email, telefon, cokoliv, můžete se mne zeptat na cokoliv, rád Vám na vše odpovím, je totiž vidět, že máte v tomto oboru velké nedostatky a rád Vám to vysvětlím stejně tak, jako komukoliv jinému :).

0 0
možnosti
Foto

J32a78n42a 85M95a32j72o86v26á

14. 4. 2016 17:56

Děkuji za klidné zamyšlení a položené otázky.

Taky mi často vrtá hlavou, zda práce s biologickou rodinou může mít reálný smysl - jsem přesvědčena, že dospělého člověka může "převychovat" jen on sám a žádný zásah zvenčí na tom nic nezmění.

1 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 793x
Jsme nezisková organizace DEJME DĚTEM ŠANCI o.p.s.. Pomáháme dětem a mladým lidem z dětských domovů na jejich cestě k samostatnosti. Usnadňujeme jim úspěšné začlenění do společnosti po opuštění dětského domova.Hledáme pro děti podporovatele, patrony, přátele, zaměstnavatele a dárce. Ve spolupráci s vedením dětských domovů zařazujeme do našich projektů děti, pro které je podpora potřebná.
Mediální podpora Blog iDNES.cz.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky