Česká mytologie

  Martin Komárek: „Masaryk: okrajový a provinční chlap." Karel Steigerwald: „Masaryk nebyl žurnalista, nežral a nemlaskal."

 

  Dnešní státní svátek „Den boje za svobodu a demokracii" je vhodnou příležitostí ohlédnout se co psala MFDNES k nedávnému sedmdesátému výročí smrti T. G. Masaryka:

  Přešlap „Masaryk: okrajový a provinční chlap" (MFD 17.9.2007) zakončil jeho autor Martin Komárek slovy: „Dovolím si vyslovit hypotézu: Hlavní příčinou Masarykových neúspěchů byl jeho nedostatek smyslu pro humor. Věřím, že laskavý čtenář tohoto Přešlapu ho má víc..."

  Myslím, že smyslu pro humor mám dost. Přiznám se ale, že jsem se při čtení tohoto článku vůbec nezasmál. Nebylo čemu. Všechno to jsou holá fakta, byť podaná s jistou nadsázkou. Jenom nechápu, proč byl článek označen jako „přešlap." Ale i to snad mělo jistý smysl. Mnozí čtenáři se jistě, při čtení tohoto článku, ocitli, ne těsně za čárou, ale v úplně jiném neznámém světě.

  V MFD 18.9.2007 reagoval na tento článek Karel Steigerwald („Masaryk nebyl žurnalista, nežral a nemlaskal"). Upozorňoval například na Masarykovu osobní statečnost v kauzách Rukopisy nebo Hilsner. Škoda, že to Masarykovi nevydrželo i v Republice. Ve svém článku K. Steigerwald dále píše: „TGM se modernizační mise Čech nevyplatila. Provinční kotlina jej předělala v tatíčka, dala pod něj koně a dnes se takto vymaškařené zpotvořenině posmívá, protože neví, že se posmívá svému dílu, ne TGM. Skutečného Masaryka zakryla."  K. Steigerwald ale zapomíná připomenout, kdo český národ tyto „vymaškařené zpotvořeniny" naučil vytvářet. Měli, a máme, v tomto oboru mnoho mistrů. T.G.M. byl jedním z nich. Například jeho zneužívání Jana Husa, Jana Žižky a husitů k politickým cílům způsobilo vykloubení smyslu českých dějin. Měl k tomu samozřejmě řadu zdatných pomocníků. Český dějepis to jsou často spíš mýty než fakta.

  M. Komárek charakterizuje T.G.M. slovy „Prkenná postava líbající malou holčičku v kroji." Já dodávám: stalo se 17. června L.P. 1928 v Městě Žďár na Moravě (dnes Žďár nad Sázavou). V samém středu Vysočiny. A ta holčička na sobě měla kyjovský kroj. Inu život tropí hlouposti a pak je vyryje do poštovních známek, které obletí svět.

  Těžko u nás najdeme město, které by nemělo ulici nebo náměstí Jana Žižky nebo T.G.M. Za „věčných časů" byste těžko hledali město, které by nemělo náměstí Klementa Gottwalda. Měl ho i Žďár nad Sázavou. Dnes má náměstí Republiky.

Petr Dejmal

dejmal.blog.idnes.cz

mfdnes.newtonit.cz

Autor: Petr Dejmal | sobota 17.11.2007 8:54 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1479x
  • Další články autora

Petr Dejmal

Co se to děje?

13.3.2012 v 18:05 | Karma: 11,79

Petr Dejmal

Kam mizí úcta k eucharistii?

3.6.2010 v 23:41 | Karma: 16,61

Petr Dejmal

Půst nebo dieta?

12.2.2010 v 10:30 | Karma: 14,60