Biskup Duka uklouzl na ledě. V červenci!

Husitské války rozpoutali sv. Cyril a jeho brácha.

Dominik Duka, biskup, který neumí lhát.


     Královéhradecký sídelní biskup Dominik Duka odpověděl Katolickému týdeníku (27-28/2008) na otázku: „Co má Jan Hus společného se slovanskými věrozvěsty? Souvisí podle vás svátek sv. Cyrila a Metoděje a svátek Mistra Jana Husa?"
     A co se čtenáři dozvěděli? „Jednak jdou v kalendáři po sobě, a ...." Skvělý úvod. Biskup Duka prokázal postřeh kočkovité šelmy. Při své bystrosti ale zapomněl dodat, že právě to, že jsou tyto svátky v kalendáři po sobě, je katolický naschvál z roku 1863, kdy byl svátek sv. Cyrila a Metoděje přeložen z 9. března na 5. červenec.
     Dominik Duka pokračuje: „ a kdyby nebylo svatých Cyrila a Metoděje, není jisté, zda by Mistr Jan Hus mohl být knězem, kazatelem a zda by vůbec v Praze byla univerzita." Tady biskup Duka vstoupil na tenký led úvah co by bylo kdyby:..... A led se pod ním, vzhledem k jeho váze, ročnímu období a frontě vysokého tlaku nad Hradcem, prolomil.
     Předně si je třeba položit otázku k čemu jsou takové spekulace dobré? A když už se do nich mons. Duka pustil měl by být důsledný. Nechci zmenšovat význam cyrilometodějské mise, ale nelze také pominout fakt, že v Čechách a na Moravě působila i mise iroskotská. Rovněž úspěšná. Takže celá úvaha plave na vodě osvobozené, po biskupově pádu, od ledového krunýře.
     Není sice jisté jak to vlastně biskup Duka myslil, ale ať už tak, či onak, je třeba úvahu dovést do konce. Kdyby slovanští věrozvěstové seděli za pecí doma v Soluni, byly by možná, podle myšlenkových pochodů Dominika Duky, české země ušetřeny husitského zpustošení.

Petr Dejmal      Další články: dejmal.blog.idnes.cz

Autor: Petr Dejmal | pátek 1.8.2008 5:30 | karma článku: 16,63 | přečteno: 1682x
  • Další články autora

Petr Dejmal

Co se to děje?

13.3.2012 v 18:05 | Karma: 11,79

Petr Dejmal

Kam mizí úcta k eucharistii?

3.6.2010 v 23:41 | Karma: 16,61

Petr Dejmal

Půst nebo dieta?

12.2.2010 v 10:30 | Karma: 14,60