Rok 2010 nastupuje 4. level korupce

Dnes, kdy se celá Evropa třese jak ratlík před řeckou nákazou, směřujeme v České republice k parlamentním volbám, které možná povýší korupci do čtvrtého levelu.

O tom, že v naší zemi vládnou lobbyistické partičky, nikoliv politické strany, nemusím jistě nikoho přesvědčovat, to víme všichni. Není však od věci vzpomenout si, jak jsme se do tohoto neradostného stavu dostali. Počátkem 90. let, v dobách zlatokopeckých, politická reprezentace, věřme, že jen z hlouposti, nechala vyrůst mafiánské bossy, Mrázka, Koženého, Krejčíře, Bakalu a desítky dalších.

Pak nastalo období igelitek, maďarských Lajosu Bacu, sponzorů z exotických ostrovů, Šrejbrů a dalších, kteří přihazovali miliony do partajních pokladniček.

Po roce 2000, ale již miliardáři, kteří zbohatli díky zkorumpovaným partajím, pochopili, že je zbytečné sponzorovat politické strany, je to drahé a nemusí to přinést žádoucí vliv. Jednodušší bylo počkat na výsledek voleb a pak teprve si koupit dva tři poslance, jedno z které strany. Jistě znáte výrok kmotra Dona Corleone: "Každý je na prodej, jde jen o to, za kolik." A tak si prostě kupovali poslance, to bylo období Pohanky, Melčáka, atd.

A dnes? Dnes mafiáni pochopili, že není nic jednoduššího než si založit partaj, do čela vystrčit známý xichtík Radka Johna, kterému ale nenechají ani podpisové právo, takže nemůže za partaj rozhodovat ani podepisovat faktury, to si ponechali v rukách jiní. No a volitelná místa na kandidátkách této partaje si prostě koupí.

A tak se nám politická korupce posune do čtvrtého levelu. Mafiáni prostě zasednou přímo v Poslanecké sněmovně. Tak nám všem přeji, abychom to přežili. Už toho moc na rozkradení nezbývá, ale něco ještě přece. Máme ještě stále lesy, ty asi prodáme nastojato do Rakouska, ještě lidé mají pěkné domečky, ty předáme potomkům Sudeťáků, ještě můžeme střelit letiště, tendr na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína přihrajeme nějakým kamarádům, třeba z Atomstrojexsportu a pak celý ČEZ prodáme, máme nějaké zásoby hnědého uhlí, ty se taky dají někomu prodat. No a pak už bude konečně klid, půjdeme z uzlíčkem sloužit do Vídně nebo do Bruselu.

Autor: David Štěpán | úterý 11.5.2010 10:19 | karma článku: 21,49 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

David Štěpán

Zákony jsou pro legraci.

10.10.2014 v 17:28 | Karma: 17,87

David Štěpán

Hudeček prosazuje další tunel.

16.9.2014 v 19:05 | Karma: 15,86

David Štěpán

Passer je z(Ko)loděj ?

10.9.2014 v 14:00 | Karma: 20,21

David Štěpán

Co s tím prasečákem v Letech?

9.8.2014 v 18:30 | Karma: 12,42