Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecký puč aneb jak vymítit stoupence muslimského duchovního Fethullaha Gülena

Každý z nás vnímal zprávy o nepodařeném puči v Turecku, kde rozzuřený dav lynčoval vojáky. A jak prezident Recep Tayyip Erdogan unikl o vlásek jisté smrti. Ale když se nad tím, zamyslíme, tak nám na tom puči dost věcí „nesedí“

 

  1. Vojenský převrat bývá vždy dokonale zorganizován a propracován do nejmenších detailů a téměř vždy se o zúčastní celá armáda dané země. – Turecký puč působil dost amatérsky a hlavně nezúčastnila se ho celá armáda. Vystává otázka, že vedení údajných pučistů se vůbec o něco pokoušeli, když věděli, že nemají šanci. Podle některých analytiků se snažili pučisté získat podporu široké veřejnosti, kdyby se o něco takového pučisté pokoušeli, tak by rozhodně nestřílely do lidí, né toto nemá logiku.
  2. Všichni, co se zajímají o politiku, tak dobře vědí, jak politikovi stoupne popularita, pokud „unikne jisté smrti“
     
  3. Útok 25členého komanda ze vzduchu na hotel Marmarisu, přišel je o pár minut později, než odjel prezident. Kdybych byl velitelem komanda, které ze vzduchu vidí všechno, jako na dlani, tak si všimnu, že odjíždí od hotelu vládní limuzína a nezačnu útočit na hotel.
  4. Prezident se bezpečně dostane na letiště a letí do Istanbulu cestou ho mohou sestřelit stíhačky pučistů, ale z nějakého neznámého důvodu to neudělají, proč? Protože, je převrat fingovaný.
  5. Prezident okamžitě po vyhlášení puče vyzývá lid k jeho podpoře a zlikvidování pučistů, prezident jedná rychle a vůbec není zaskočený. Obvykle při puči jsou zastánci starého režimu chaoticky, v tomto případě tomu bylo naopak.
  6. Pučisté obsazují most přes Bosporskou úžinu, budovu CNN Türk, budovu deník Hürriyet, zaujaly pozice u budovy parlamentu, prezidenského paláce, sídla tajné služby, letiště ale vůbec se nepokoušeli obsadit kasárny té části armády, která se puče nezúčastnila, to je přece strategický nesmysl. Pokud chcete mít u puči úspěch musíte ovládnout nebo paralyzovat veškeré  vojenské složky, protože jinak by vám nespolupracující části armády mohli „zlomit vaz“ a to se nestalo. Taky dost divné.
  7. Většina řadových pučistů při výslechu odpověděla, že o ničem nevěděla, že plnily pouze rozkazy, to by mělo logiku organizátoři puče přece nebudou každému vojákovi vysvětlovat, že se chystá puč, to by se riziko vyzrazení výrazně zvýšilo, ale že o puči nevěděli, ani jejich velitelé je už poněkud zvláštní. Suma sumárum převrat byl fingovaný.

 

Důvod je zřejmý, posílení vlastní moci a odstranění stoupenců největšího politického rivala duchovního Fethullaha Gülena již v sobotu ani né 24 hodin po nezdařeném puči bylo odvoláno 2 745 soudců, zvláštní že ten seznam byl tak rychle vytvořen, člověk by řekl, že musel být vyhotoven daleko dříve. Zadrženo 10 členů Státní rady (turecký nejvyšší soud).

Co se asi se zadrženým v cele děje, hezky v klidu se mu vysvětlí, kdo má teď v zemi hlavní slovo a jestli nechce, aby se něco ošklivého stalo členům jejich rodiny, tak ať se rychle přidá na tu správnou stranu. Podobné praktiky využívali fašisté a komunisté. A soudci budou nyní soudit, zadržené pučisty. Bude zrušen zákaz trestu smrti. jak to asi dopadne?

Obávám se, že řada nevinných lidí přijde o život podobně jako 50 let v komunisty ovládaných zemí. A evropská unie s tím moc neudělá, protože se to nebude chtít s prezidentem Erdoganem rozházet kvůli migrantům. Takže máme taky ukázkový příklad změny právní systému z demokracie na totalitu, což muslimského Turecka, druhá největší armáda v NATO není moc povzbudivá zpráva.

 

A ještě jedna poznámka, protože učení duchovní Fethullana Gülena je označováno za umírněné s velkým důrazem na vzdělání, jsou jeho stoupenci často velice inteligentní lidé a pokud chcete v zemi zavést totalitu, musíte potlačit inteligenci. 

 

Autor: David Šádek | neděle 14.8.2016 12:11 | karma článku: 21,38 | přečteno: 394x
  • Další články autora

David Šádek

Šílený vrah a válka na Ukrajině

Že to s spolu nesouvisí, ale možná po přečtení tohoto článku změníte názor. Jako každý stát NATO jsme v hybridní Válce s Ruskem. Kreml se snaží nejrůznějšími způsoby škodit komukoliv a jakkoliv, kdo podporuje Ukrajinu.

26.12.2023 v 20:07 | Karma: 20,75 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

David Šádek

Stonehenge – vysvětlení způsobu stavby

Badatelé celého světa si lámou hlavu, jak mohli pravěcí lidé zvedat mnoha tunové kamenné bloky do výše několika metrů a systematicky je poskládat. Proto se na internetu množí konspirační teorie od levitace, až po mimozemšťany.

18.11.2023 v 18:44 | Karma: 11,20 | Přečteno: 411x | Diskuse| Věda

David Šádek

Co to k sakru je za záhadnou příšeru na google maps?

Pokud rádi procházíte letecké nebo satelitní snímky na mapových serverech, tak Vás určitě překvapí záhadná postava ve nejzápadnější části řeckého ostrova Rhodos. Tato monstrum má siluetu lidské postavy, má oči, ústa (viz obr.)

4.9.2023 v 12:50 | Karma: 8,90 | Přečteno: 799x | Diskuse| Osobní

David Šádek

Ordinace v růžové zahradě versus skutečnost

Občan kvůli seriálů z nemocničního prostředí musí nabít dojmu, že urgentní příjem v nemocnici je místo plné tolerance, pochopení a lásky ... Téměř dokonalý ráj, ale ve skutečnosti je to de facto peklo.

10.4.2023 v 17:18 | Karma: 22,47 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

David Šádek

Konečný či nekonečný vesmír

Již od nepaměti lidstvo trápí otázka, zda je vesmír konečný či nekonečný. Stále jsou objevovány nové galaxie, přesto se řada lidí zdráhá uvěřit myšlence, že je vesmír nekonečný. Zkusme se, na to podívat z jiného úhlu.

15.12.2022 v 18:50 | Karma: 7,87 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 523x
Původem jsem z Teplic v Čechách, po absolvování VŠB Ostrava jsem v už Ostravě zůstal. Nezabývám se jenom politikou, ale i sportem. Pracuji jako OSVČ a pohybuji se mezi realitami. Jsem rozvedeny a žiji sám.

Seznam rubrik