Diskuse

Školné

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

Lidie

8. 6. 2010 16:40
Skolne

V zahranici je vysokoskolske studium temer vzdy placene a nikoho to neudivuje. Proste bud na to clovek ma penize, respektive jeho rodice, nebo je natolik talenotvany ze dostane stipendium. Dokonce v post sovetskych zemich je jiz podobny system, bud si studium platite nebo ho mate, pri udrzeni urcite prospesnosti, zdarma. Opravdu nechapu proc se tady u nas tolik pozastavuje nad timto prezitkem s dob socialismu kdyz se od nej dokazaly odpoutat i vychodne od nasich hranic. 

Navic tak trochu nechapu proc kazdy rika ze studium je bezplatne, to prece neni pravda, nekdo to prece jen plati.  Kdyby se na nakladech alespon castecne primo podilel student tak by si toho vice vazil.

0 0
možnosti
FS

steve78

8. 6. 2010 16:33
blbosti píšete

Je to o schopnosti já si už na střední byl schopen vydělat 25tis za dva měsíce prázdnin. Spolužák co teď studuje VŠ si každej rok vydělal tolik, že byl schopen zapaltit 30tis za semestr na soukromé škole, koupit ojeté auto kolem 100tis jet do na pár týdnů do USA a několik velmi pěkných letních dovolených. Tak proč by si sakra nemohl normální student vydělat ročně blbech 20tis na školné? Vždyť je to 1700 měsíčně, to je dnes 10 - 34 hodin práce záleží jak mátě štěstí na brigádu. To jde zvládnout o výkendy. Tak kde je sakra problém? (BTW průměrnej vysokošklák z mého okolí utratí měsíčně 2-4tis kč za pařby, takže školné 20tis/rok není problém)

0 0
možnosti
M

mff-59

8. 6. 2010 16:45
Re: blbosti píšete

Nejsem si jistěj, zda je to ale nějaký většinový model schopný života. Jde o 250 tisíc vysokoškoláků. To, že to někdy někde jde, ještě neznaméná, že tohle je řešitelné v objemu 1/4 miliónů pracujících studentů.

0 0
možnosti
MH

kolos.veliky

2. 6. 2010 9:20
Chudáci Vaše děti

Já svým dětem školné rád zaplatím, beru to totiž jako investici do jejich budoucnosti. Navíc si myslím, že půjčka na studium i zvýší motivaci ke studiu a hledání budoucího uplatnění. Navíc školné nebude tak vysoké, aby se nedalo utáhnout. Ti kteří křičí nejvíc si běžně berou nesmyslně vysoké půjčky s vysokým úrokem na dovolené, televize, DVD apod. A potom čekají, kdo jim pomůže.

Je prostě potřeba si ujasnit priority v rodině. Ale moje děti mají právo se mít líp - nechci aby čekaly s nataženou rukou na dávky. Ani já to nedělám, takže moje děti mají v rodině dobrý příklad.

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 6. 2010 9:33
Re: Chudáci Vaše děti

Víte, když ona otázka nestojí, zda chcete poskytnout dětem kvalitní vzdělání jako investici do budoucnosti. To můžete nyní taky.Jenže  zatím to platí stát, z vybraných daní. A pak to budete muset platit svým dětem ze svého, ještě navíc, čili je otázka proč. Nějaká záruka, že se tím zlepší kvalita?

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 6. 2010 9:19
naprostý souhlas

Neboli, školský  systém je v katastrofálním stavu, na základních školách bují šikana, na středních nedokážou po x let zavést státní maturitu, kvalitní systém VŠ vzdělání se rozpadl po rozdělení na bakalářský a magisterský stupeň, jak lze "studovat", jsme teď viděli na plzeňských právech,.... kde že je ten politk, který bude mít tu drzost předstoupit před národ a tvrdit, že zavedením školného se  studium zkvalitní????

0 0
možnosti
N

Novotnak

2. 6. 2010 8:27
Když Vám Kalousek sníží plat

tak se nepřiživuje stát na Vás. Na Vás by se stát přiživoval, kdybyste byl zaměstnanec v soukromém sektoru a on vám zvýšil daně.

Ale jinak k těm studentům. Ti studenti nejsou hloupí, oni vidí věci v souvislostech daleko víc do hlobky než vy. Skuste se o tom s nimi pobavit, ale nesmíte u toho být nerudný, tobyste se nic nedozvěděl.

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 6. 2010 9:27
Re: Když Vám Kalousek sníží plat

Chápal bych to v konkrétních případech - dobře, určitá VŠ chce zkvalitnit výuku, udělá projekt , že vystaví novou budou, nakoupí přístroje, najme kvalitní přednášející, vyčíslí náklady, a řekne, kdo to chce používat, nechť přispívá. Každá škola by měla jiné školné, některé třeba žádné. Studenti by pak opravdu mohli volit mezi cenou a kvalitou..Ale pokud se pokud platit paušálně a všude, bez ohledu na kvalitu, kde by ti studenti viděli ty souvislosti??? Sice by jsme mohli tvrdit, že na kvalitní školy se bude (při stejné ceně) hlásit víc studentů, ale to platí jen v prvním kole, právě (a právě) kvalitní škola se nedá rozšiřovat pro neomezený počet, takže ti ostatní si "spravedlivě" půjdou zaplatit stejné peníze za nekvalitní studium jinde...

0 0
možnosti
JD

Janulice78

2. 6. 2010 8:20
zabije

mam hned jeden aktualni pripad. Navic proc by mel clovek jit do zivota uz se zatezi pujcky. Takze pujci si na studium, pujci si na bydleni, na auto. Poridi si rodinu a bude drit dokud nepadne, nez to vsechno splati. Vyborny system, jak udelat z lidi otroky (ponekud prehnane, ale nic jineho me ted nenapada). Nejen praci je ziv clovek.

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 6. 2010 9:12
Re: zabije

a ještě připomenu, že by si už od mlada měl spořit na důchod :-/

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

2. 6. 2010 3:01
Nebrecte

Nebrecte,vsak proto tak ti mladi voli,aby vam pomohli a cast si zaplatili z vlastni kapsy v podobe skolneho,vsak oni do statni kasy,ktera vas zivi, pak pridaji o to vice,protoze vystuduji.Klid soudruhu,Kalousek vas nesezere.

0 0
možnosti
SM

starý muž

1. 6. 2010 22:48
Výstižné

R^

0 0
možnosti
KD

SecondWisdom

1. 6. 2010 22:20
Ano

Protože je důležité, aby se vlády předháněli v rozdávání masa lidu. ;-)

0 0
možnosti
DM

DaM

1. 6. 2010 20:26
Pane autore, ...

... moc vas prosim, prectete si neco o skolnem, kdyz uz o nem chcete psat. Pak uvidite, ze jste napsal blabol. Zdroju je dost a dost, napr. zde: http://isea-cz.dnh.cz/Aktuality/Posledníčlánkyakomentáře/tabid/64/articleType/CategoryView/categoryId/2/eske-vysok-kolstv-na-kiovatce.aspx

0 0
možnosti
MS

s.marie

2. 6. 2010 8:34
Re: Pane autore, ...

Naopak, autor to vystihl. Spíše Vy jste si nepřečetl články nebo nedokážete domyslet co to bude znamenat pro studenty v budoucnu. Podle mne by si spíše student po studiu měl začít šetřit na další život a ne splácet dluh... podle Vašeho článku ...v navrhované variantě to činí 250 - 270tisíc (každý článek počítá trošku s jinou variantou). Já tedy nevím, místo toho aby si student po škole vzal např hypotéku na byt (teda zda sežene nějakou práci, ono to v současné době není zrovna nejlepší), tak bude muset splácet dluhy, fakt báječná budoucnost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Člověk zajímající se o věci veřejné.

Seznam rubrik