Silný růst HDP a dopravní masakr pokračuje

Česká ekonomika namísto zpomalení nabírá rychlost. Spotřeba, ale letos především investice a dopravní uzavírky jsou hlavním tahounem růstu. 
  • Česká ekonomika namísto zpomalení nabírá rychlost. Spotřeba, ale letos především investice a dopravní uzavírky jsou hlavním tahounem růstu. 
  • V příštím roce vypadne efekt EU fondů a ekonomika zpomalí mezi 2-2,5%.
  • Vysoký růst ekonomiky potvrzuje tlak na korunu. ČNB očekávala 3,4%, takže překvapení představuje pro její prognózu a vidění světa proinflační riziko.

Růst české ekonomiky stejně jako v prvním čtvrtletí letošního roku i ve druhém kvartále překonal i ty nejoptimističtější odhady. Dle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl český HDP ve druhém čtvrtletí 2015 meziročně o 4,4% (0,9% q/q), nejrychleji od roku 2007.

Pro srovnání, náš největší obchodní partner, Německo, vzrostlo o 1,6% meziročně ve druhém čtvrtletí.

ČSÚ byl na rozdíl od minulých předběžných odhadů v případě odhadu za druhé letošní čtvrtletí výrazně skoupější na detaily a v zásadě pouze potvrdil, že hlavními tahouny růstu na výdajové straně zůstala spotřeba domácností a investice. Struktura bude zveřejněna 28.srpna.

Česká vláda letos usiluje o co nejvýraznější dočerpání podpory z evropských fondů z let 2007-2013, která již na konci letošního roku bez ohledu na objem nevyčerpaných prostředků nebude k mání. Proto lze usuzovat, že tím klíčovým impulsem pro výši současného markantního růstu české ekonomiky byly na výdajové straně především investice, ať již ve formě zásob či fixních aktiv. O rozkopaném česká jsme psali v našem čtvrtletníku

Příjmy do státního rozpočtu z EU fondů vzrostly k polovině letošního roku o téměř 50 mld. CZK, což odpovídá přibližně 1,2% HDP. Investice by tak měly působit jako hlavní tahoun silného růstu české HDP po celý letošní rok. 

Protože je růst tažen snahou dočerpat peníze z EU, tak je jasné, že stejné číslo se v příštím roce nebude opakovat a dojde ke zpomalení. Podle našeho odhadu na 2-2,5%.

Proto je potřeba si uvědomit, že i spotřeba a domácnosti pomáhají ekonomice a bude tomu i v příštím roce. Nezaměstnanost je na dle ČSÚ na pěti procentech, blízko předkrizových minim. Také důvěra domácností se obnovila a jen na úrovních tučných let 2006 a 2007. Jeden by téměř mluvil o pozitivním rauši. Růst mez urychluje. Ale jako všude ve světě, tak urychlení plně neodpovídá tomu, jak roste ekonomika a zlepšuje se trh práce. Důvodem je opatrnost podniků. Ale také statistika: při poklesu míry nezaměstnanosti se řad pracovníků vrací lidé s podprůměrnými mzdami, takže průměrná mzda je vychylována směrem dolů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Navrátil | neděle 16.8.2015 16:29 | karma článku: 11,51 | přečteno: 649x