Reakce finančních trhů na teror bude krátkodobá

Finanční trh často podléhá emocím a panickým reakcím. Ale (ať už to zní jakkoliv drsně) série teroristických útoků za posledních patnáct let emoce finančního trhu otupily.

Historická analýza ukazuje, že negativní reakce finančního trhu na teroristické útoky je krátkodobého rázu. Navíc v posledních letech je negativní reakce utlumená.

To potvrzuje i dnešní vývoj francouzského akciového indexu. Po otevření ceny spadly přes procento, nicméně už v průběhu dne byly ztráty vymazány. Cena zlata vzrostla o 0,6%.

Obrázek: Francie – Akciový index CAC 40

Obrázek: Cena zlata

V posledních patnácti letech přišla nejsilnější reakce na teroristický útok po 11. září 2001, kdy ceny akcií spadly o zhruba 12%. Nicméně za měsíc byly ztráty vymazány (i díky podpoře Fedu). Investoři v bezprostřední reakci zároveň preferovali bezpečnější aktiva. Proto ceny zlata vzrostly o 7% a výnosy desetiletých státních dluhopisů poklesly o 25 bazických bodů (= růst ceny). V obou případech ale došlo v následujících týdnech ke korekci.

Teroristické útoky ve Španělsku také vyvolaly krátkodobou reakci finančního trhu, ale už mělčí (pokles akciového indexu o 7%, růst cen zlata o pět procent). Nicméně na další útoky ve vyspělých ekonomikách (Londýn, Boston a Paříž na začátku tohoto roku) trh reagoval velmi mírně. 

Větší dopad na finanční trh než samotný teroristický útok by mělo případné omezení pohybu osob uvnitř Schengenského prostoru.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Navrátil | pondělí 16.11.2015 14:49 | karma článku: 8,10 | přečteno: 267x