Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlhký jazyk Lou Reeda

Po dnešní noci jsem se začal vážně obávat, že americký rocker Lou Reed mě už snad nadosmrti nedá spát. Zažil jsem s ním před pár lety čtyři velmi náročné dny (o tom v některém z dalších blogů), loni v listopadu jsem se s ním setkal jen letmo a byl jsem rád, že s ním nemusím znovu zapříst řeč. No a ze včerejška na dnešek se mi zdál sen, o němž dosud nevím, co si myslet.

Sny si většinou bezprostředně po probuzení nepamatuju, spíš se na ně rozpomínám během dne, tenhle byl ale natolik živý, že probuzení uprostřed noci pro mě znamenalo vysvobození a těžko popsatelnou úlevu. Šlo o jazyk Lou Reeda. Když píšu, že šlo o „jazyk“, mám tím opravdu na mysli ten malý vlhký sval, který máme všichni v puse.

 

V onom snu jsem byl kýmsi pověřen, abych z Prahy do New Yorku bezpečně převezl jazyk Lou Reeda, který měl pro něj, rychle stárnoucího rockera, nesmírnou cenu. To chápu, bez jazyku se totiž nedá nejen mluvit, což on by – popravdě řečeno – raději ani nemusel, ale nemohl by ani zpívat, což by mezi námi už taky nemusel, na druhou stranu ho hudba a zpěv zatím pořád ještě slušně živí. Já tento úkol přes všechny výhrady, které k Louovi mám, přijal jako výzvu. Vymínil jsem si, že se mnou poletí ještě dva přátelé, což se mi také splnilo. O své misi jsem ovšem nesměl mluvit, mé poslání mělo nejvyšší stupeň utajení a já si připadal důležitě. Měl jsem na sobě černé triko a na něm ještě tmavé volné sako a Reedův jazyk v bezpečném úkrytu v podpaždí. Tiskl jsem si ruku neustále k tělu, což bylo sice namáhavé, na druhou stranu jsem stále jeho jazyk cítil na své kůži a mohl si tak být jist, že ho mám pod kontrolou. Let proběl v naprostém klidu, jazyk byl stále vlhký, a tedy živý, a nezlobil.

 

Vše se začalo komplikovat ve chvíli, kdy jsme si na jedné z manhattanských ulic pronajali v jakémsi podivném hotelu pokoj. Neměli jsme moc peněz, a tak nezbylo než vzít zavděk pokojem, v němž už pobývaly dvě hrozné Rusky neurčitého věku. Obě zvláštním způsobem zapáchaly a rostly jim kníry. Pokoj sám o sobě byl vybaven starým nábytkem, který se už takřka rozpadal. Čtyři židle, jeden obyčejný stůl, jedna středně velká skříň a pár polic. To bylo vše. A špinavé umyvadlo bez kohoutků. Všude byly tlusté vrstvy prachu a celá místnost byla cítit plísní na zdech a celkovou zatuchlinou. Začali jsme si vybalovat věci a já v tu chvíli musel povolit tlak v podpaždí. Jazyk Lou Reeda toho hned využil a sklouznul na zem. V tu chvíli se z něj stalo mrštné zvíře, které běhalo nekoordinovaně a zběsile po místnosti, až zajelo někam pod skříň. Tajemství jsem musel odhalit, pokud jsem chtěl, aby mi přátelé pomohli to divné cosi hledat. Marně. Po chvíli jazyk patrně ze zvědavosti vykouknul zpod skříně, já se k němu opatrně a neslyšně přiblížil a rychlým pohybem jsem jej opět držel v ruce. Jazyk se mi v prstech rychle svíjel a chtěl prchnout. Byl vlhký, kluzký a bylo těžké jej udržet. Přátelé pohotově přiskočili s mikrotenovým pytlíkem do půlky naplněným vodou, já do ní jazyk hodil a pytlík jsem pevně držel. Jazyk Lou Reeda se s dočasným vězením nechtěl smířit a jal se razit cestu ven. Přece jen jsem měl trochu větší sílu v prstech, a tak jsem souboj vyhrával. Netrvalo to však dlouho. V nestřeženém okamžiku jsem povolil, ta chvíle musela logicky jednou nastat, jazyk toho využil, vymrštil se z pytlíku a byl pryč. Vystřelil, využil špatně utěsněných dveří, které měly velký fuk dole u prahu, a ocitnul se na ulici. Věděli jsme dobře, že je to velký průšvih. Netušili jsme, jaké po nás mohou chtít sankce za ztrátu Louova jazyka, faktem ale bylo, že malér bude mít nedozírné následky: Lou už nikdy nepromluví, Lou už nikdy nezazpívá.

 

Vyrazili jsme do ulice, chaoticky pobíhali po divné zaplivané manhattanské ulici a koukali se na zem, jestli jazyk uvidíme. Celí zoufalí jsme se obrátili na slečnu, která seděla u přepážky s nápisem Informace v protějším obchodním domě. Neváhala a okamžitě vyhlásila pátrání po jazyku Lou Reeda. Celá ulice bez váhání začala jazyk hledat. A hledalo se opravdu všude, nikdo se neuléval. Bylo to však marné. Vracel jsem se zpátky do hotelu. Na schodku před pokojem leželo něco malého suchého. Nevypadalo to jako jazyk, byla to žába, navíc dočista vyschlá žába. Chytal jsem se už kdečeho, a tak jsem žábu vzal do ruky, ponořil do pytlíku s vodou a pozoroval ji, jestli se náhodou nezačne měnit v onen poklad, který jsem měl střežit, a který jsem neustřežil. Nestalo se nic. Žába neoživla, ani se z ní nestal kýžený jazyk stárnoucího rockera Lou Reeda. Byl jsem zoufalý. Zoufalý z následků, které jsem se ani neodvažoval domyslet. Co teď bude s Louem, co bude s jeho jazykem? A co bude se mnou? A vtom jsem se tedy probudil a začal radostně věřit, že Lou Reed má svůj jazyk tam, kde ho měl vždycky. Ve svých stárnoucích rockerských ústech.

 

 

Autor: David Hrbek | pondělí 4.1.2010 10:20 | karma článku: 8,74 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 567x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy