Prázdná alej a Vladimírův nový život

Děda Mirek měl mladšího bratra Vladimíra. Viděl jsem ho jen jednou a pak jsem o něm slýchal, když zemřel. Byl to vzdělaný pán a podivín. Bydlel sám na statku se zahradou ve Zborovicích u Kroměříže a nikdy se nezamykal. Chodila k němu sousedka s teplým jídlem, občas mu poklidila a tím veškerý společenský styk Vladimírův končil.

Vlaďa sbíral kdeco. Od sklepa po půdu měl uložené mince, nerosty, známky, zkameněliny, grafické listy, pěknou řádku knih, ale ve všem se taky výtečně vyznal a leckterá jeho sbírka vynikala unikátními kousky. Jako fajnšmekr si nechal během války výměnou za potraviny, hlavně však za maso, kterého bylo nedostatek, zhotovovat ex-libris od výtvarníků zvučných jmen. Tyto drobné práce mu zasílali Cyril Bouda, Toyen, Jindřich Štýrský, Josef Váchal a mnoho dalších. Na svém statku totiž choval prasata a drůbež, a tak se stačilo jen uskrovnit a hned byl doma další pozoruhodný kousek. Toyen byla například na špek, toho jí posílal Vlaďa celé balíky a ona mu za to psala spoustu děkovných dopisů a kreslila obrázky a posílala ta ex-libris.

S většinou umělců udržoval Vladimír čilý korespondenční styk. Ne tak s vlastní rodinou. Děda Mirek na psaní moc nebyl, telefon Vlaďa neměl a Zborovice byly od Olomouce stejně jako Olomouc od Zborovic pro oba daleko. Ale i kdyby je od sebe dělilo jen pár desítek metrů, asi by to vypadalo stejně.

Když Vlaďa zemřel, vypravil mu dědeček pohřeb. Kromě dědečka Vladimír nikoho neměl. Statek se pak začal vyklízet a shánět pro něj kupec. Do Zborovic více než rok jezdili pravidelně tatínek s maminkou, děda Mirek a babička. Obě dámy byly praktické a věděly, jakou hodnotu co má a co si zaslouží jejich pozornost, zároveň byly zajedno v tom, co se má hned vyhodit, co se domů nepotáhne. A tatínek jezdil pokaždé celý natěšený na půdu, kde byly zmíněné poklady.

V šatnících i mimo ně se povalovaly staré a nepotřebné šaty po Vlaďovi. Dědeček si tehdy postavil hlavu a že všechny obleky, klobouky, košile, svrchníky, pyžama a polštáře s duchnama se musí převézt domů a začít nosit a užívat. Co s tím budeme dělat, Mirku, ptala se babička vyčítavě. Dědeček byl ale nekompromisní. Možná poprvé a taky naposledy. Tak se všechny ty obnošené a moly prožrané věci dovezly domů.

Babička se s tím však nehodlala smířit a další víkend poslala dědečka do Zborovic samotného s tím, že dojede spolu s dcerou a zetěm později. Dědeček odjel a začala velká akce. Auto ve třech opět naplnili až po střechu peřinami a vší veteší, tak jak ji předchozí týden přivezli. A vyrazili za dědečkem.

Maminka cestu z Olomouce do Zborovic milovala. Vedla přes Tovačov, odtud do Medlova a na kopec Srnov a v dálce už byly vidět Zborovice. Před Tovačovem byla krásná dlouhá třešňová alej a na jejím konci se podél silnice táhla hřbitovní zeď. Hřbitovem vítal Tovačov nové příchozí.

Jakmile dojeli na začátek aleje, řekla maminka tatínkovi, Tome, zastav. Tatínek poslechl. Byl na tento pokyn zvyklý, zvláště bylo-li to na dálnici, kde to na maminku přicházelo nejčastěji. Maminka si čapnula ke krajnici za auto. Tatínek při těchto příležitostech nevypínal motor, ostatně to mamince nikdy netrvalo dlouho. Jednou ho napadlo zařadit jedničku a pár metrů nečekaně popojet. V tu chvíli slyšel klaksony aut, a když se otočil, viděl matku, jak v podřepu hrdě kyne mávajícím řidičům a na míjející auta volá, abyste se z toho neposrali, hoši.

I tentokrát tedy tatínek zastavil. Z auta nečekaně vystoupily obě najednou, babička s matkou. Za ta léta společného soužití byl tatínek od své ženy navyklý lecčemu. Dámy nešly ke krajnici, ale za auto. Otevřely kufr, ve kterém byly naskládány Vlaďovy svršky. Nahoře ležela saka, kdysi snad elegantní, jejich doba ovšem byla dávno ta tam. Babička s maminkou je vytáhly, trochu oprášily, zvedly proti nebi, jakoby zkoumaly jejich střih a kvalitu látky, než do nich obléknou dvoumetrového gigola. Obě ženy se začaly oblékat, stály tam uprostřed prázdné silnice v podivně velkých sakách, dívaly se jedna na druhou, šťastné a blažené. Tatínek vystoupil z auta, protože to chtěl vidět na vlastní oči, panoramatické zpětné zrcátko mu přestalo odrážet ten výjev dostatečně plasticky. V tu chvíli ženy saka svlékly a točily jimi nad hlavou, oči se jim leskly, slzely ve větru a blýskaly se v jarním slunci, vítr jim načechrával vlasy, na jejichž fazónu jinak úzkostlivě dbaly, ale teď ne, vháněly do Vlaďových sak vítr a nový život, byly tady pro tatínka a na Vlaďovu počest a větve rozkvétajících třešní jim tleskaly ve stoje. Kdybych tam byl já nebo bratr, určitě by bylo tatínkovi lehčeji, takhle neměl na koho pohlédnout, o koho se opřít, nebyl tam nikdo, kdo by s ním sdílel tuto chvíli, a tak jen bez hlesu usedl na kapotu auta a čekal, co přijde teď. A přišel rozkaz. Tome, nastartuj a jeď, co nejpomaleji to jde. Tatínek sedl za volant, zařadil jedničku a sešlápl opatrně plyn, až sebou auto cuklo a zhasl motor. Otec znovu otočil klíčem v zapalování, opět sešlápnul opatrně plyn a auto popojelo. Tep starého motoru naší stodvacítky udával rytmus sobotnímu dopoledni v prádzné aleji, která ještě pamatovala babičku s maminkou, když tudy před mnoha lety odjížděly do Olomouce začít nový život s novým tatínkem, mým dědečkem Mirkem. A saka vlála ve větru, zavěšená na prvních stromech, tatínek dál pomalu popojížděl a babička s maminkou braly po několika kusech do každé ruky staré obnošené šaty a kravaty, trička a košile, věšely je postupně na všechny stromy a místo troubících aut a mávajících šoférů slyšely jen šum větví, až celá alej vlála v jarním dopoledni. Takovou slávu Tovačov dlouho nepamatoval.

Na sklonku dne se všichni vraceli i s dědečkem zpátky domů. Všechno utichlo, i v autě bylo ticho. Když se blížili k Tovačovu a k aleji, začala se maminka smát. Dědeček se na ni zvědavě podíval a řekl, čemu se směješ, Draho? Maminka se začala smát ještě víc a vtom se k ní přidala babička. Dědečka to trochu namíchlo, otočil se na otce, vedle kterého seděl, můžeš mi to vysvětlit, Tomáši? V té chvíli se v babičce uvolnila samým smíchem střeva a vyšel z nich zvuk, který by jinak babička u jiného hlasitě odsoudila. A tatínek vyprskl smíchy. Bylo to poprvé a naposledy, co maminka s tatínkem byli svědky takového babiččina selhání.

Když konečně přijeli k aleji, byla dočista vyklizená a ztichlá. Po sakách a všem ostatním nebylo ani stopy. Jako by nikdy nic nebylo.

Autor: David Hrbek | úterý 23.2.2010 7:34 | karma článku: 21,66 | přečteno: 2253x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 567x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy