Na prvním rande

Dělám si to od svých pěti. V pěti jsem poznal tu slast a od té doby jsem se závislosti na ní nezbavil. Známí mi říkají, že si vymýšlím, že tak brzy jsem s tím nemohl začít. Já však mám důkaz.

V první třídě jsme se v tělocviku učili šplhat. Když přišla řada na mě, odrazil jsem se, chytil se tlusté dřevěné  tyče, objal ji nohama a ucítil tak strašné svědění v podbřišku, že jsem se musel hned pustit. Dopadl jsem na zem a polil mě pot. Byl jsem přesvědčený, že v podbřišku mě svědí právě z toho a teď jsem přede všemi ostudně prozrazen. Nebyl jsem v tom naštěstí sám, i někteří další hoši postupně odpadávali po prvním přímém dotyku s tyčí a cítili se stejně provinile jako já, protože si je honili taky.

 

A další důkaz. Dělal jsem si to ještě dřív, než jsem začal chodit s Dášou. To bylo taky v první třídě. Ale tehdy to nemělo nic společného s láskou. Ba ani se sexem. Čirá zvědavost, jak se asi člověk cítí, když má ženskou, jaké to je, když s ní může trajdat za ruku po ulici, zvát ji do kina nebo do muzea. To všechno jsem taky s Dášou dělal.

 

Nevím, proč jsem si vybral právě ji. Byla o hlavu vyšší, nosila brýle a pěkně četla. Jako já. Ale navíc jí šly počty. To mně ne. Možná mě imponovala právě tím. Ale to je teď jedno. Zkrátka jsem si z nějakého důvodu vybral spolužačku Dášu, která byla nadto oblíbená většinou třídy a paní učitelka ji měla ráda taky. A já měl rád paní učitelku. Všechno do sebe zapadalo.  

 

Napsal jsem Dáše dopis, protože už tehdy jsem měl problém říkat tyto věci holkám do očí. Dopis jsem psal o přestávce v lavici. Asi jsem se o tom předtím už někomu ze spolužáků zmínil, protože mám před očima, jak jsem při psaní svého prvního milostného dopisu obklopen hloučkem kluků, kteří mi radí, co jí mám v listu sdělit. Trvalo mi to téměř celou přestávku, ale byla to zřejmě jediná věta: Nechceš se mnou chodit? Dáša už mezitím dostala od jednoho snaživce echo, že jí zrovna něco píšu, a holky si to už samy mezi sebou řekly taky. Vyslal jsem toho, který seděl vedle mě, ať to laskavě předá. Ten mou písemnou nabídku doručil a začalo zvonit na hodinu.

 

Jakmile začala přestávka, hoši se seběhli ke mně, holky zase obklopily Dášu a radily jí, co mi má napsat. Nevím už po těch letech, zda se mezi nimi našly nějaké, které by Dášu od přijetí mé nabídky zrazovaly, každopádně když jsem na konci přestávky rozbaloval složený linkovaný papír, stálo na něm: Ano.

 

Měl jsem štěstí, že první pokus o rande, který jsem ve svém životě učinil, vyšel. Byla to nadlouho má poslední akceptovaná nabídka.  

 

Z filmů pro pamětníky jsem věděl, že než si s dívkou opravdu něco začnu (alespoň v lepších rodinách tomu tak ve filmech bylo), musím požádat o svolení její pány rodiče. Místo hraní jsem si tedy sedl doma ke svému stolečku a napsal upřímný dopis, který jsem zakončil zvoláním, tak vás prosím! To je jediné, nač si z dopisu doopravdy pamatuju. A byl jsem vyslyšen. Dáša mi ve třídě dala přede všemi pusu, poselství od rodičů tak bylo oficiálně předáno, a mohli jsme si konečně spolu něco začít.

 

Na první rande jsem si od svého otce půjčil pánskou příruční tašku na doklady. Tedy ona byla k tomuto účelu původně vyrobena, já v ní však místo občanského průkazu a řidičáku nosil větrové bonbony. To pro případ, že bychom se už líbali. Ale hlavně mi měla dodat na vážnosti a přidat potřebnou míru sebedůvěry a kuráže. Tím jsem nikdy moc neoplýval, přestože mindráky jsem taky netrpěl.

 

První rande se odehrálo v neděli. To vím přesně, protože jsem svou milenku pozval do kina - na dopolední promítání Chaplinových grotesek v kině Mír. U pokladny jsem gentlemansky zakoupil dva lístky, jak jsem měl v tom věku už odkoukané. Počítám, že mě za tímto účelem založili rodiče nebo některá z babiček. O hlavu větší Dášu jsem pustil do sálu napřed, ale do řady jsem už vstupoval první, abych jí razil cestu. Byla to škola mé maminky. Když jsem se v tom věku náhodou dopustil nějakého společenského faux pas, v duchu jsem viděl její přísný pohled. Ale díky znalosti bontonu a zdvořilému vystupování jsem si v kině mezi dětmi a před Dášou připadal opravdu dospěle. Patrně jsem jí před začátkem promítání také něco dospělého říkal.

 

Začal film, ovšem já z něj moc neměl, protože jsem potají sledoval její reakce. Jestli se směje na stejných místech jako já, jestli tomu rozumí jako já a vůbec jestli má ráda Chaplinovy filmy jako já.

 

Asi jsem byl spokojen, protože jsem Dáše po kině navrhnul návštěvu Vlastivědného muzea, které jsem velmi dobře znal. Pracovala v něm totiž moje babička, odbornice přes habánskou keramiku. Věděl jsem vše o vycpaných zvířatech, pazourcích, kostrách, zkrátka těch několika vykopávkách, které tam měli vystavené ve vitrínách. Uměl jsem pronést zasvěcený výklad k expozici starých vojenských terčů z dob Marie Terezie. A hlavně mě znaly všechny kustodky. Hlásily se ke mně, když jsem se svou známostí vstupoval do prvních sálů. A o to mi šlo. Udělat dojem. Všechno se to dařilo. Jistě jsem svou slečnu všem představil, nabízel všem kolem větrové bonbony, jak se na vychovaného hocha sluší. A když jsme muzeum prošli, doprovodil jsem svou lásku domů.

 

Na dvorku u jejich činžáku si hrály malé děti, ty trochu starší se nám závistivě posmívaly, a my se s Dášou loučili. Díval jsem se nahoru do jejích očí, které mi splývaly s modrým nebem, až jsem se v nich úplně ztratil.

Autor: David Hrbek | středa 7.10.2009 15:03 | karma článku: 19,89 | přečteno: 1497x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 567x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy