Dluh

Člověk by si měl každý den udělat aspoň jednu malou radost, řekla teta Lucy, když jsem na ni překvapeně zíral, že dnes odpoledne spolu půjdeme do kina. Byl totiž normální všední den. Do kina jsme jako malí kluci chodili s rodiči výhradně o víkendu, a to jen občas. Během pracovního týdne nebylo kdy, a tak nás s Danem ani nenapadlo, že by se mohlo jít na film třeba v úterý. A teď bylo úterý, Lucy mě vedla ze školy, a když mi prozradila, že ve tři dávají Vinnetoua, nemohl jsem tomu stále uvěřit.

Předtím jsme ještě zašli na zákusek, aby ta radost byla dvojnásobná. V cukrárně se Lucy znovu usmála, mrkla na mě a z kabelky vytáhla dva malé růžové lístky, jaké se prodávaly jenom v Lípě. Druhá lóže vpravo. Lóže v tom malém kině byly jenom vpravo a dvojka byla nejlepší. Místa na odpolední promítání se sháněla špatně, kino bylo vždycky narvané až do poslední řady na balkóně.

            V hledišti to jen syklo, když si v závěru Vinnetou s Old Shatterhandem odhodlaně nařízli svá předloktí, která se decentně obarvila krví, a vzápětí celé kino slastně vydechlo, když se ty dvě rány, ty dvě paže spojily v jednu jedinou na důkaz nezlomného přátelství. Všichni jsme v tu chvíli chtěli mít takového rudého bratra a toužili být stateční jako ten Old Shatterhand. Pak se po levé straně otevřely dvoje vypolstrované dveře, do stále potemnělého kina vniklo prudké světlo zvenčí a teta Lucy mě odváděla domů. Po cestě jsem jí plný zážitků převyprávěl ty nejnapínavější scény. Lucy byla trpělivá, neříkala, vždyť jsem seděla vedle tebe. Toho dne mi dopřála radost potřetí.

V biografu, v cukrárně a na její chalupě ve Zlatých Horách v Jeseníku, jsme spolu byli ještě mnohokrát a ještě mnohokrát jsme se drželi jejího hesla, které se postupně stávalo i mým heslem, jednou denně jednu malou radost.

 Lucy jsem začal rozumět, až jsem se sám začal dotýkat opravdového světa, a tím nemám na mysli třeba rozbitá kolena. Za jejím pohledem jsem vídal nepatrnou plachost a zvláštní smutek, který byl asi tehdy stejně jako dnes napájen ze stejných zdrojů. Ale to nevím jistě. To se jen domnívám. Byl jsem trochu její dítě, protože sama děti nikdy neměla, a byl jsem tak trochu její chlap, protože na ty opravdové měla v životě smůlu. Každá malá radost, kterou si pro sebe křehká a noblesní Lucy připravila, byla nepatrnou sebeobranou proti pocitu samoty, vratké opevnění na cizím území, krátké nadechnutí, neokázalý výraz pokory. Nikdy nemluvila o svých problémech, dokonce myslím, že ani před svým mladším bratrem, mým tatínkem, toho na sebe příliš neřekla. Bavili se spolu často o literatuře, která je pro oba dodnes velkou vášní. Když se jí sám občas zeptám, co se děje, protože vidím, že není ve své kůži, jenom řekne, to nic, to si sama musím... A co je u tebe novýho?

Před nedávnem jsme spolu seděli v kavárně, tentokrát jsem ji zval já. A zpočátku se tomu bránila. Připadalo jí to nepatřičné. Seděli jsme proti sobě a já se ptal na věci staré mnoho let. Ožily u toho stolu. Vlastně ne. Jak by mohly ožít, když jsou v ní stále živé. V jejím pohledu jsem u toho stolku najednou zahlédl tu jedenáctiletou Lucy, která se ukrývala za nemocniční postelí své maminky. Bylo to ve chvíli, kdy do pokoje, v němž ležely ještě další dvě židovky, vtrhli tři úředníci pražského gestapa, protože nevěřili, že ženy jsou opravdu nemocné. Taky že nebyly, doktor Bittmann si je vzal na vlastní triko, a na krátkou chvíli je ochránil před hrozícím transportem. Ta malá Lucy se ani nepohnula, strachy se krčila za pelestí odrbané postele. A neoddechla si příliš ani poté, co gestapáci odešli. Maminku měla přechodně v nemocnici, tatínka u výslechu na gestapu v Brně a už několik týdnů o něm neměli žádné zprávy. Její patnáctiletý bratr Jiří byl tou dobou na anglickém lyceu ve Zlíně a cestou do školy se chodil každý den dívat, jestli jméno jejich otce nenajde vyvěšené u trafiky na seznamu popravených.

Jakmile tehdy odešla Lucy z nemocnice, její maminka Růžena, má babička, napsala dopis. Loučila se v něm s každým ze svých tří dětí, loučila se se svým manželem, kterého mezitím gestapo pustilo s ironickým příslibem brzké popravy. Naštěstí dopis nemusela dát nikdy z ruky a nikomu o něm nikdy neřekla. Objevil se až v pozůstalosti. A můj tatínek ani Lucy ho nebyli s to na jeden zátah dočíst.

Jedenáctiletá Lucy bydlela po několik týdnů u příbuzných. Jednoho rána ucítila nutkání jít za svou starou babičkou a její rodinou. Bydleli chvíli za městem. Něco ji tam táhlo. Lucy musela jít pěšky a šla dlouho. Když dorazila na místo, právě se všichni balili. Chystali si jen to, co jim přikazoval úřední seznam. Byli návštěvou překvapení. Zaskočení. A při loučení se pevně a dlouze objali. Bylo to naposledy.

Dál už nebyl na vyprávění čas. A dál už ani vyprávět nechtěla.

Každý den jednu malou radost. Tím jsi do mě, Lucy, vložila jednou provždy svůj šém. Naučila jsi mě ho užívat. Jeho předností je, že se nedá zneužít. Dostal jsem ho od tebe darem. Od tebe, která ses k němu musela probolet. Tobě se stalo nutností, mně přepychem. Já si ho nemusel vyvzdorovat. Možná to teď zní banálně a možná je to úplně jinak, ale vždy když jsi pronesla tu větu, to tvé každý den jednu malou radost, cítil jsem vespod něco hlubšího, drásavého, co navenek vypadalo jako pousmání. Třeba to tak není, třeba to tak nikdy nebylo. Tak rád bych se pletl. Mám vůči tobě pocit dluhu, který se začal těmi dvěma růžovými lístky, dvěma vstupenkami do světa, v němž to pokaždé slastně vydechne, když se spojí dvě velké ruce, které k sobě slepí jedna krev a které se už nikdy nerozpojí.

Autor: David Hrbek | pondělí 22.3.2010 16:41 | karma článku: 18,42 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

David Hrbek

Až budu umírat...

Už jsem sem dlouho nedal žádný ty rýmovačky, tak sem přikládám takový krátký sumář z toho, co se tak mimochodem urodilo.

22.1.2015 v 22:00 | Karma: 11,69 | Přečteno: 567x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Dokud byla ještě žhavá, kul to v ní.

Pár rýmovaček za poslední dva týdny. Já vím, že je to na perex a sledovanost dost slabý, není tady žádnej Klaus, žádnej Zeman, žádná předávačka metálů, žádnej Putin, žádná ebola. No ale kdyby někdo chtěl nahlídnout, tak tady nabízím něco zase já na sobotní večer.

1.11.2014 v 19:15 | Karma: 11,22 | Přečteno: 697x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

Vymluvil se, že si jde koupiti kouření, ale více nepřišel.

Toto je autentická slohová práce školačky Lidmily Novotné z roku 1926, která dnes už asi nežije. Chodila tehdy do druhé třídy obecné školy v Benecku. Dědeček mé ženy, který ji učil, si sešity se slohovkami svých žáků nechal na památku a dnes jsme si na tuto práci nějak vzpomněli a vyhrabali z krabice. Stojí to za přečtení, je to moc dojemný.

9.8.2014 v 17:53 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

David Hrbek

Suzanne Vega: S písní Caramel jsem narazila u svého prvního muže

Se Suzanne Vega se dělají rozhovory poměrně snadno. Na jedné straně je to výsostný profesionál, na straně druhé se nebojí překročit svou roli a trochu víc se otevřít. Následující interview, které vzniklo pro Magazín Hospodářských novin, je třetí v řadě, které jsme spolu vedli a kterým jsme se pokusili na předchozí dvě navázat.

21.7.2014 v 21:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Kultura

David Hrbek

S Lenkou pod markýzou

Každé ráno začínám v Café Palác. To je taková příjemná kavárna v Olomouci. Ona je příjemná hlavně kvůli servírce Lence. Minulý týden tam zase tak přijdu, sednu si na zahrádku pod markýzu a Lenka už automaticky přináší espresso s mlíkem.

20.7.2014 v 22:26 | Karma: 11,51 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 121
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2089x
Můžete také navštívit: www.hovorydavidahrbka.blog.idnes.cz
www.facebook.com/davidhrbek
Více informací na www.davidhrbek.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy