Žena ve vedení českého fotbalu nebude. Tedy alespoň zatím.

V červnu se uskuteční valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR), na níž se rozhodne, kdo v dalším období bude vést český fotbal. A výběr to zřejmě nebude složitý. Zatím jediným známým kandidáten na post šéfa FAČR je nynější šéf Miroslav Pelta. A proti němu se nikdo zrovna do boje nehrne. Markéta Haindlová, šéfka revizní a odvolací komise, která se v minulosti proti Peltovi postavila (v kauze Křetínského tašky), nedostala od klubů dostatečnou podporu na to, aby o nejvyšší post v českém fotbale s Peltou bojovala. Vypadá to, že se v našem fotbale toho po červnové valné hromadě nezmění.

Ale už je na čase, aby český fotbal někdo pořádně vyčistil. Od mafiánů v zákulisí, od různých korupčních kauz. Jenže s Miroslavem Peltou v čele se čistoty jen tak nedočkáme. A nejen té čistoty. Třeba i toho, že u české reprezentace bude nadále koučovat trenér Michal Bílek, který u veřejnosti už nemá skoro žádnou oblibu a který jednoznačně vede českou reprezentaci do ještě větších hlubin. Rozhodně nejsem pro to, aby český fotbal vedl muž, který je ještě navíc majitelem prvoligového klubu. A který má i z různých vlivných klubů na své straně různé “kamarádíčky”.

Kdyby fotbal vzala do rukou žena, možná by se na to většina české veřejnosti dívala trochu s podivem, ale nebylo by to nějak lepší? Navíc Markéta Haindlová není spjata s žádnou korupční aférou z minulosti, vyzná se ve fotbalových právech a určitě má dost velkou odvahu na to jít proti velikým, až nesmrtelným, bafuňárům. Markéta Haindlová by byla pro český fotbal něco jako Lenka Bradáčová. Vrchní státní zástupkyně v Praze se také nebojí nijak rázně se postavit proti nadřízeným a politikům, kteří vidětelně nedělají svojí práci, tak jak by měli. Rázná, tvrdá žena a navíc na pohled sympatická ve vedení není od věci. Vlastně se potvrzuje fakt, že když to bude mít ve svých rukou žena hned se začnou dít věci správným směrem.

Tyto správné věci ale rozhodně nedělá Miroslav Pelta. Ten, který zametá kauzy pod koberec tím, že nejdřív celou kauzu prošetří policie - jak víme česká policie taky na tom není nijak dvakrát valně - a až pak po nějaké době to předá fotbalovému soudu čili disciplinární komisi. Ten, který vychvaluje šéfa západočeského krajského fotbalového svazu Romana Berbra, který je znám tím, že také má své kontakty s nepříliš čistými muži v zákulisí českého fotbalu a který je partnerem šéfky komis rozhodčích Dagmar Damkové, která na jaře úplně dobře nezareagovala na podivné výkony sudích. A ten který je snad hluchý a slepý a nevidí, že reprezentační kouč Bílek už jak dlouho nezvládá. V rozhovoru pro deník Sport navíc Markétu Haindlovou, která v minulosti nesouhlasila s návrhem, že by měly být všechny korupční kauzy předány policejním orgánům, obvinil, že nepracovala dobře a její kroky označil za "truc akci a laciná gesta".

I když toto asi mladá devětadvacetiletá Markéta Haindlová číst nebude, tak přesto bych ji vyzval, aby se v žádném případě nevzdávala a aby v další valné hromadě, během které se volit další předseda FAČR už kandidovat bude, protože jedině pak český fotbal půjde jen a jen vzhůru. Jinak bude pořád v nekonečném kómatu. Český fotbal zkrátka ai takovou ženu ve vedení potřebuje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Holub | středa 22.5.2013 10:17 | karma článku: 7,76 | přečteno: 278x