Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Socialistické střípky

Na sjezdu ČSSD a těsně po něm řada vrcholných představitelů sociální demokracie sáhla k demagogickým prohlášením a neváhá k tomu využít ani současnou hospodářskou krizi. ČSSD tak zřejmě už neví kudy kam a střílí na všechny strany. Vybírám několik takových střípků…

Jiří Havel, lídr kandidátky ČSSD do voleb do Evropského parlamentu

Pozoruhodné je přiznání Mirka Topolánka v diskusním pořadu Slovenské televize: ČR nadále není schopna plnit pakt stability.  Během pouhých osmi týdnů vláda revidovala plánovaný rozpočtový schodek 38 miliard korun na realitu za hranicemi Maastrichtu.

Předpoklad růstu 4,8 % byl změněn na 2 % pokles. Údajnými reformami rozpočtových a pojistných příjmů se vláda fakticky připravila o rozpočtové příjmy na úrovni kolem 2 % HDP. Prostor pro dodatečnou fiskální stimulaci je téměř vyčerpán, aniž by ale došlo k elementárním protikrizovým opatřením.

Úsměvně působí hesla o rozpočtové odpovědnosti, které vláda opakovala jako mantru po celý prosinec a leden. Jde o bezprecedentně nejvyšší korekci růstu (poklesu) a rozpočtové politiky v celé Evropě.

 

Komentář

Úsměvné je především prohlášení Jiřího Havla, že si vláda svými reformami vyčerpala možnosti pro boj s krizí. Naopak, tvrdou rozpočtovou disciplínou si Česká republika vytvořila polštář ve výši 2 procenta HDP. Tyto prostředky již vláda má z minulého roku a není tak zapotřebí emitovat pro ně další dluhopisy.

Úsměvný je také zdroj takové kritiky – ČSSD. V průběhu její vlády byly schodky veřejných rozpočtů několikanásobně vyšší – v roce 2002 to bylo dle Českého statistického úřadu 6,8 procenta HDP, kdežto v loňském roce to bylo 1,2 procenta HDP. A to v průběhu socialistické vlády česká ekonomika rostla díky globální poptávce téměř 7procentním tempem HDP!

Slova o největší korekci rozpočtové politiky v Evropě také nejsou na místě. Nebo si snad podle Jiřího Havla loni na jaře (kdy se sestavovaly rozpočty na letošní rok) Irsko plánovalo pro letošek schodek 8,5 procenta HDP? Obdobně na tom bude Velká Británie, Španělsko. Nebo si snad Lotyšsko a Maďarsko předem plánovaly pomoc od Mezinárodního měnového fondu?

 

Tisková zpráva ČSSD ze 35. sjezdu

Hospodářský pokles a vzestup nezaměstnanosti ohrožují miliony lidí ve střední Evropě. V nebezpečí jsou nejen pracovní místa, ale i důstojný život všech občanů včetně dětí a seniorů. Statisícům lidí hrozí ztráta bydlení a základního sociálního standardu. Miliony již čelí dramatickému poklesu životní úrovně.

Fakt finanční krize je výmluvným důkazem krize pravicového neoliberálně konzervativního myšlení. Po desítkách let závodů ve snižování daní a redukci sociálních systémů, po desítkách let zpochybňování účinků regulace trhy v globálním měřítku selhaly. Globální soukromý finanční sektor, výkladní skříň pravicové arogance, dnes žebrá o gigantické státní podpory.

 

Komentář

Pro srovnání: v roce 2004 (za vlády ČSSD) byla nezaměstnanost v Česku 10,2 procenta. Loni to bylo pouze 5,4 procenta lidí.

Sociální demokraté se ohánějí ohrožením důstojného života důchodců, ale jak s tím souvisí současná krize? Důchodci mají fixní příjem a v okamžiku stagnace cen jejich životní úroveň nijak netrpí, naopak. V roce 1998 (za vlády ČSSD) pobírali důchodci reálně 88,9 procenta důchodů ve srovnání s rokem 1989. Letos to bude 111,5 procenta. Současná vláda zvyšuje důchody daleko rychleji, než to činili sociální demokraté.

 

Není také jasné, jak souvisí sociální systémy s finančními trhy. Faktem je, že finanční trhy nebyly nikdy neregulované a jen ve Spojených státech na ně dohlíží více než desítka regulátorů. V řadě institucí se navíc stát významně angažoval (například znárodněné hypotéční agentury).

 

Rezoluce stínového ministra financí za ČSSD Bohuslava Sobotky

Osmileté vládní působení sociálních demokratů zanechalo zemi s jedním s nejnižších veřejných dluhů v EU a rychle klesající nezaměstnaností.

Naší prioritou je masivní podpora exportu, stimulace veřejných a soukromých investic a rychlý růst spotřeby domácností. Uprostřed krize naopak není prostor pro snižování odvodů sociálního pojištění a pokles zdanění firem.

Základ programu „Návrat k prosperitě“ tvoří 54 konkrétních návrhů z rozpočtové, daňové a sociální oblasti, které ČSSD představila již loni na podzim.

 

Komentář

Nezaměstnanost vzrostla v průběhu vlády ČSSD dvojnásobně, státní dluh dokonce pětinásobně (z 195 na 803 miliardy).

ČSSD si protiřečí také v návrzích na boj proti krizi. Na jedné straně chce stimulovat investice a spotřebu domácností, ale na druhé straně brojí proti snižování sociálního pojistného a daní, což by firmám a lidem ponechalo dodatečné finance, kterými by mohly ekonomiku rozhýbat.

Ať už si sociální demokraté také ujasní, kolik návrhů vlastně mají. Na podzim to bylo 52, v lednu 62 a nyní mluví Bohuslav Sobotka o 54…

 

 

Rezoluce stínového ministra průmyslu za ČSSD Milana Urbana

ČSSD rovněž chápe jako svůj důležitý úkol prosazovat postupné snižování nákladů na výrobu energií. To v praxi znamená zejména zavedení dotací pro finančně slabé odběratele, které budou hrazeny z dividend ČEZ. ČSSD se rovněž hlásí k celoevropskému trendu motivování spotřebitelů ke snižování spotřeby energií.

ČSSD bude v oblasti energetiky prosazovat maximální podporu českého průmyslu, a to zejména prostřednictvím zadávání zakázek.

 

Komentář

ČSSD chce opět jenom lákat voliče na nesmyslná řešení. Jak může zavedení dotací pro finančně slabé odběratele vést ke snižování nákladů na výrobu energií a zároveň ke snižování spotřeby? Dotací se spotřeba pouze navýší, což může (mizivě) zlepšit efektivnost výroby, ale rozhodně to nepovede k úsporám.

Vybírání pouze českých firem pro státní zakázky může být problematické ze dvou důvodů – co to je česká firma? Je českou firmou společnost s 25 % podílem zahraničního kapitálu? A pak, jak se takový protekcionismus bude líbit Evropské komisi?

 

Tisková zpráva z 35. sjezdu ČSSD

Snížení spodní hranice DPH z 9 na 6 %, vyplacení mimořádného třináctého důchodu ve výši 2.400 Kč z dividendy ČEZu, prodloužení podpory v nezaměstnanosti pro ty, kteří o práci přišli v důsledku ekonomické krize z 5 na 6 měsíců a její zvýšení v prvních šesti měsících na 80% průměrného čistého. To jsou hlavní opatření ČSSD proti dopadům ekonomické krize, které na 35. sjezdu ČSSD představil lídr kandidátky do voleb do Evropského parlamentu a ekonomický expert ČSSD Jiří Havel.

 

Komentář

Snižování daní podle dřívějších vyjádření Jiřího Havla ekonomice nepomůže, a teď je najednou Jiří Havel pro… ČSSD také znovu populisticky cílí na důchodce, kterým chce poskytnout 13. důchod, i když na ně krize vůbec nedopadá. Naopak některé položky jejich spotřebního koše nyní zlevňují, takže jim životní úroveň samovolně roste. A nakonec prodloužení a zvýšení podpory v nezaměstnanosti může krizi ještě více prohloubit, protože to bude odrazovat nezaměstnané shánět si novou práci.

 

A na závěr projev předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na 35. sjezdu ČSSD…

 

Jiří Paroubek

V posledních letech našich vlád jsme dokázali plnit maastrichtská kriteria i konvergenční program.

 

 

Komentář

ČSSD se podařilo plnit kritéria pouze v roce 2006, a to jen za cenu neudržitelného stavu veřejných financí. V dalších letech by tak bez razantních zásahů došlo k opětovnému zhoršení.

 

Jiří Paroubek

Český průmysl ztrácí v posledních měsících zakázky (v příštích měsících to může být jejich zhruba až 30% meziroční pokles); tedy ztrácí je opravdu v mimořádném, nevídaném rozsahu a tempu.

 

Komentář

Tempo poklesu průmyslu by jistě nebylo tak nevídané, kdy socialistické pobídky neudělaly z Česka montovnu Evropy. Tehdejší vládní dotace ve výši až 3 miliony korun na jedno pracovní místo se teď ukazují jako krajně neefektivní.

 

Jiří Paroubek

Navrhujeme: Zvýšit daně podnikům na 21%, tj. na úroveň zdanění v roce 2008.

 

Komentář

ČSSD zjevně neví, co chce. Ve svém programu proti krizi prosazuje úroveň daně z roku 2006 (24 %), Jiří Paroubek na sjezdu ČSSD požaduje úroveň roku 2008 (21 %). To, že zvyšovaní daní ještě více podváže ekonomiku, netřeba zdůrazňovat…

 

Jiří Paroubek

Rodinné příspěvky vyplácet rodinám s příjmy až do trojnásobku životního minima (nyní 1,8 násobek minima) a rodinné přídavky zvýšit o 100 Kč.

 

Komentář

Paroubek znovu zopakoval záměr ČSSD zvyšovat sociální dávky. Takový krok by ale v žádném případě krizi nevyřešil. Naopak by mohlo dojít k jejímu prohloubení prostřednictvím dlouhodobé nezaměstnaností a většího zneužívání systému sociálních dávek. Paradoxně s sebou totiž krize přináší pozitivum v podobě stagnace cen, a tak není valorizace

sociálních dávek nutná.

 

Jiří Paroubek

V závěru ledna jsme zveřejnili náš plán sociálních a daňových opatření, který má snížit dopady krize na konkrétní české občany (ve vládních plánech se o občanech mnoho nehovoří, tam se hovoří jen o penězích, bankách či podpoře podnikatelů).

 

Komentář

Peněženek lidí se dotýká pouze 14 z celkových 62 opatření ČSSD proti krizi…

 

Jiří Paroubek

Z 869 mld. Kč, které pro republiku z evropských fondů získala vláda pod mým vedením, bylo zatím ve skutečnosti za 2 roky sedmileté finanční perspektivy 2007 – 2013 čerpáno neuvěřitelně nízkých 1,9 mld. Kč – ptám se znova, co s takovou neschopnou vládou, která ještě ke všemu veřejně lže.

 

Komentář

Paroubek zřejmě zapomněl na předchozí finanční rámec, který nedokázal vyčerpat. Za Paroubkovy vlády byla čistá pozice vůči EU v průměru +5 miliardy korun, loni to bylo +22 miliardy.

 

Jiří Paroubek

Ve Středočeských krajských zdravotnických zařízeních neplatí poplatky pouze 1,5 % jejich klientů (myslím, že po několika týdnech to bude podobné i jinde, v jiných krajích).

 

Komentář

Tak to je opravdu úsměvné. To tedy znamená, že 98,5 % lidí poplatky platí dobrovolně dál…

 

Jiří Paroubek

Pravicová média nás spojují s týdeníkem Literární noviny – tento nezávislý týdeník není navázán na rozpočet strany, ani jí řízen, ale bude tribunou názorů, které nám budou dosti blízké (máte na stolech vzorek na ukázku).

 

Komentář

Při počtu delegátů blížící se tisícovce to znamená, že ČSSD skoupila přibližně polovinu nákladu Literární novin. Ale napojené na rozpočet ČSSD určitě nejsou...

 

Autor: David Havlíček | středa 18.2.2009 11:03 | karma článku: 32,48 | přečteno: 1666x
  • Další články autora

David Havlíček

Paroubku, okradl jste naše děti

Jiří Paroubek a jeho socialisté a komunisté naporcovali největšího medvěda v historii. Účet zaplatíme my všichni, a hlavně ti, kteří ještě nejsou na světě.

10.12.2009 v 9:59 | Karma: 37,31 | Přečteno: 4043x | Diskuse| Ekonomika

David Havlíček

Velký Paroubkův podvod s rozpočtem

Oranžový populismus již nezná mezí. Socialisté se již nespokojí s pouhým projídáním budoucnosti, teď i lžou lidem do očí. A to v přímém přenosu.

3.12.2009 v 14:25 | Karma: 39,97 | Přečteno: 2619x | Diskuse| Ekonomika

David Havlíček

Simulace: Veřejný dluh v ideálním Česku

„On by nebyl vůbec žádný problém udělat o sedmdesát miliard korun nižší výdaje. Otázka je, proč bychom to dělali," řekl Jiří Paroubek v roce 2006 na Primě. Jak by to vypadalo, kdyby byli politici zodpovědní? Podívejte se na to, jak by se dnes vyvíjel dluh.

30.9.2009 v 15:35 | Karma: 30,15 | Přečteno: 2462x | Diskuse| Ekonomika

David Havlíček

Jak Paroubek zblbnul média

Velký státník Jiří Paroubek připravuje další číslo. Torpédovat Janotův balíček.

23.9.2009 v 15:40 | Karma: 38,00 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ekonomika

David Havlíček

Děkuji, pane Paroubku

Děkuji vám, pane Paroubku. Vždy jsem se chtěl podívat, jak vypadá skutečná banánová republika. Teď už nikam jezdit nemusím, udělal jste banánovou republiku z hrdého Česka.

15.9.2009 v 14:26 | Karma: 39,62 | Přečteno: 2182x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Nemilosrdný kritik ekonomických nesmyslů, nemilosrdný vychvalovač všeho pozitivního. Holduje amatérské literatuře a nošovickému pivu. Načichlý pražskou ekonomkou a žurnalistikou. Nyní si na chleba vydělává ekonomickými analýzami pro ODS. Blog ale samozřejmě vyjadřuje pouze mé soukromé názory...

Seznam rubrik