Jak Paroubek zblbnul média

Velký státník Jiří Paroubek připravuje další číslo. Torpédovat Janotův balíček.

Shodit vládu uprostřed úspěšného českého předsednictví: splněno

Slíbit předčasné volby: splněno

Všem říkat, že volby chci v říjnu: splněno

Všem říkat, že volby chci v listopadu: splněno

Schválit změnu ústavního zákona: splněno

Zastavit volby, protože bych prohrál: splněno

Obvinit ze zastavení voleb ostatní: splněno

Přesvědčit ostatní, že Janotův úsporný balíček je zlo: splněno

Torpédovat Janotův balíček ve sněmovně: čtvrtek

Obvinit z této nezodpovědnosti ostatní: pátek

 

Jiří Paroubek chystá další kolo ve své mocenské hře. Bere si přitom za rukojmí všechny občany této země. Ve sněmovně se chystá ve čtvrtek udělat z Janotova úsporného balíčku trhací kalendář. A pokud se mu to nepodaří, tak jej nepodpoří.

 

Čím argumentuje? Balíček je prý nevyvážený, a je třeba více zvýšit daně. Nevyvážený je, to je pravda, ale přesně opačným směrem. Jaká jsou fakta? Balíček obsahuje zvýšení daní o 50 miliard korun a snížení výdajů o 25 miliard korun. To je poměr 2:1.

 

Paroubkovi je to málo. Ve sněmovně tak navrhne další „své“ změny. Jak to nejspíše dopadne? Návrhy projdou, poměr se změní na 5:1, což nebude přijatelné pro ostatní. „Vidíte, jak jsou nekonstruktivní,“ bude vykřikovat Paroubek od řečnického pultíku.

 

Janotův balíček je přitom obrovským kompromisem napříč všemi stranami i organizacemi. Souhlasí s ním (se skřípěním zubů) ODS, TOP 09, KDU-ČSL, odbory (jejich šéf Milan Štěch je senátor za ČSSD!), podnikatelé… Proti je jen ČSSD spolu s KSČM.

 

Ve své snaze ukázat svou moc Paroubek neváhá manipulovat veřejným míněním. Snaží se přesvědčit veřejnost, že balíček je špatný. Bohužel novináři se této noty chytli, a titulky „Počítáme balíček, osamělá matka přijde až o 20 tisíc“ Paroubkovi jen nahrávají.

 

Schválně si vezměme tuto osamělou matku. Pokles o 20 tisíc korun je roční – první manipulace. Polovinu z něj tvoří 4% pokles platu (matka pracuje ve veřejné správě). Další manipulace – kdyby pracovala v soukromém sektoru, přišla by možná ještě o víc. Navíc díky daňové reformě ušetřila oproti roku 2008 skoro stejnou částku.

 

Druhou polovinu poklesu tvoří snížení rodičovského příspěvku. Nutno říci, že jde „pouze“ o snížení o 10 procent (příjmy státního rozpočtu přitom klesají rychleji). Nemůžeme si dovolit utrácet více, než v budoucnu budeme moci splatit.

 

Špatné zprávy prodávají. Ve Skandinávii vznikly noviny, které přinášely jen dobré zprávy. Zkrachovaly za dva roky. Prosím, nenechte se ovlivnit negativním populismem Jiřího Paroubka. Čtěme více mezi řádky, jde mu jen o moc. A jde to vidět za každým jeho krokem. Stačí se zamyslet.

Autor: David Havlíček | středa 23.9.2009 15:40 | karma článku: 38,00 | přečteno: 2129x
  • Další články autora

David Havlíček

Paroubku, okradl jste naše děti

10.12.2009 v 9:59 | Karma: 37,31

David Havlíček

Děkuji, pane Paroubku

15.9.2009 v 14:26 | Karma: 39,62