Velryby za táním ledovců .

V dnešní době , kdy je zakázán lov velryb (výjimka je Japonsko , kde je loví pro tzv. "vědecké účely") ,se těmto obřím tvorečkům velmi daří . Jejich počet se pomalu , ale jistě zotavuje . A s jejich rostoucím počtem se vrací i jejich "záhadná" záliba : hromadné tření zad o spodní stranu ledovců . Určitě si položíte dvě otázky: Proč to dělají a jaký vliv to má na tání ledovců ? Na to jsem hledal odpověď .

 Proč to dělají: 
Na obě otázky jsem během svého studia našel odpověď . Na hřbetech těchto velikánů se nachází obrovské množství symbiotických i parazitujících živočichů . 
Tito paraziti tvoří i několik desítek centimetrovou vrstvu . Po určité době je toto množství nepříjemné . Kytovec se ho musí zbavit  - tedy nějak "otřít" .
Má na výběr : buď se potopit do několikakilometrové hloubky a otřít se o dno , ale může ho zabít příliš velký tlak , nebo mu dojít vzduch , ale tohle je i na velrybu moc . Další možnost je ,že poplave k mělčině a zkusí totéž , ale hrozí uvíznutí a následný úhyn .Greenpeace nejsou všude .
No a při plavbě na hladině , za účelem "ekologického" (zelení se radují:-) ozobání ptáky , které by trvalo asi deset let , hrozí zranění od lodních šroubů proplouvajících lodí .

A tak přibližně jednou do roka , stejně jako muslimové do Mekky , velryby celého světa plují většinou na severní pól . A i ve skupinkách se otírají o ledovce . 


Jaký to má vliv na tání ledovců : 
Víte , co se stane, když několikrát za sebou narazí mnohasettunové hejno velryb do ledovce , který je sice tvrdý ,ale pořád jenom z ledu ?
Z těch otřesů se po čase začnou tvořit v ledu trhliny , do kterých se dostane vzduch a spolu s větrem a procesem zvaným eroze ledu se začnou odtrhávat kry . 
Kry mohou být různě veliké . Od těch nejmenších , které způsobují tuňáci , kteří jsou tak blbí ,že velryby napodobují . Až po opravdu moc moc velké.

Nedávno bylo zpozorováno hejno plejtváků obrovských , načež po několika dnech se odlomila rekordní kra . 


Takovéto kry jsou vinou silných mořských proudů unášeny směrem na jih (nebo na sever v případě jižního pólu) , kde následkem jevu "čím víc jste blíž rovníku , tím je větší teplo" kry tají . 

Závěrečná otázka: Co s tím budeme dělat ?

Názory a komentáře dalších odborníků :

Bývalý spolužák , kterého BEATy se krásně doplňují s novým CD od AC//DC - Black ice (přál si být nejmenován  , ale ty jeho beaty se musí poslechnout ):

"no jo čmelo, a teď si vem, že eskymáci si taky kutaj kousky ledu, aby měli co pít
ale jednu výhodu to má.. objevujou se aspoň nový zásoby ropy a plynu
btw nechceš jet do Berlína/do Vídně / do Kostnice na koncil?
na začátku července"

 

JrOFkllr ‎(17:46):
ty seš nejakej aktivni
JrOFkllr ‎(17:54):
zajimavy i ty tvoje ostatni clanky




Autor: Hynek Dařbujan | čtvrtek 25.12.2008 22:27 | karma článku: 9,85 | přečteno: 636x