Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínky pro budoucnost.

Vzpomínat by se mělo od přítomnosti do minulosti. Zkušenost s rodinným doktorem Alzheimerem co mamince schovává ty věci ukazuje, jak ztráty bezprostředních zážitků odkrývají ty zasuté.

Zvědavě očekávám, zda si více než 80-ti letá maminka ještě s nemocí poradí ve chvíli, kdy v čase dorazí na hranici protektorátu a začne na mně mluvit německy, neboť strávila školní léta v říšském městě Aussig an der Elbe. (Ústí nad Labem.)

Není mnoho předválečných českých rodáků ve městě, které bylo převážně německé. Je na čase zachytit něco z jejích vzpomínek než zapomenu. co jsem zaslechl a na co se ještě můžu zeptat. Narodila se v roce 1927, v budově bývalé a současné banky do rodiny správce, jehož služby si tento bankovní úřad platil. Odtržení Sudet v roce 1938 přimělo většinu rodiny k odchodu na Zdicko, blíž k části příbuzných, na necelé dva měsíce, než se vyjasnila situace, opadly nacionální vášně a říše nastolila svůj režim v obsazených oblastech.

Dědečkova pozice umožnila pozvat zpět rodinu. Německo-české prostředí města bylo pro děcko z české rodiny něčím zcela přirozeným a pomohlo později v rychlé adaptaci na německou školu. České školy byly zrušeny. Maminka nastoupila se zpožděním do 6. třídy německé měšťanské školy, aniž by uměla plynně německy, v pololetí se již její němčina zlepšila natolik, že si se svými německými spolužačkami mohla vybudovat přátelství, které přetrvalo válečná léta i všechny odsuny. Nevím kolik jich ještě žije, ale sporadicky se ještě ozývají dvě, ze čtyřiceti tehdejších spolužáků. Stejně jako za socialismu, bylo v německých školách té doby povinné členství v Bund der deutschen Mädel, obdobě pionýrské organizace a v mnoha případech stejně pasivní.

Na památku jí z té doby zůstala fotografie ze třídy vyzdobené nacistickými vlaječkami, jméno Libuše zkomolené na vysvědčení na Libuscha a a znalost psaného kurentu, který později sám Hitler v zájmu jednotné Evropy zrušil. Pak už jen německá ročenka města z roku 1941 plná pseudohrdinství vesnických ordnerů a vymyšlených nebo přehnaných půtek s českými nepřáteli. Popisovala nacifikaci města i okresu velmi působivě, zvláště u charakteristik čerstvě významných občanů. Mezi nimi mně, jako mladého čtenáře, odpuzoval zvl. Hauptführer Gerhard Teufel s tváří zjizvenou šermířskými seky, zřejmě stejně umělými, jako dnešní piercing nebo tetování.

Město samo befehlem sjednocené se střekovskou stranou přes Labe a dalšími částmi do velkého Kreisstadtu zažilo oslavná shromáždění na počest různých nacistických pohlavárů na dnešním Mírovém náměstí. Ze střešních oken banky byl les zdvižených pravic neskutečný a přízračný. Co si může o takové době myslet pubertální dívka, zvlášť když je mládí nekonečné, stejně jako říše, která k nám dýchala svou válečnou mašinerií? Totální nasazení se týkalo i mladých čerstvých absolventů a výroba filtrů do plynových masek byla naštěstí ve stejném městě. 20 metrů od bydliště začínala plocha, vybombardovaná americkým náletem z dubna 1945, který minul nádraží, zničil část centra a zmasakroval obyvatele, uchýlivší se na svahy Ferdinandshohe (Větruše). Zahynuli tam někteří její spolužáci i často potkávaní obyvatelé blízkého okolí. Pochody válečných zajatců přes město, Příchody vyhnanců z východní části říše. Opravdu nevím, jak na tuto dobu maminka vzpomíná, ale mládí, ačkoliv válečné, je mládím se vším co k němu patří, včetně lásek a přátelství. Kdo si může vybírat?

Sklep banky naplněný benzínovými barely na konci války kupodivu nevedl k požáru a byl vyčištěn. Požární nádrž na místě dnešního hotelu Bohemia a most byly svědkem řádění Revolučních gard na dosud neodsunutých německých ústečanech po nešťastném a možná zinscenovaném výbuchu v nedalekém Krásném Březně. Zmizeli pak i se světem, který někteří z nich pomáhali zničit. K němectví se hlásící židovští průmyslníci, německé zvyky i multikulturní, staletí se utvářející společenství. Jeho německá část přežívá dosud mezi krajany rozesetými po celém Německu.

 

Po „revoluci 1948“ se z banky stal krajský výbor komunistické strany, Dědeček stihl umřít dříve než jsem si ho mohl prohlédnout a přišla doba manželství. Mezi nově přibyvšími ústečany se našel i můj otec a začala práce, zájezdy ROH a zábavy v kulturním domě, nová příležitostná přátelství se spolupracovníky, nebo sousedy. Budovatelská atmosféra se přenášela i na nás školáky a pionýry, dokud nás nepřijely ruské tanky znovu osvobodit od spolupracovníků našich rodičů, od spolužáků nebo sousedů, i od pochybné víry let 60tých, že všechno bude za chvíli lepší a že brzo zažijeme ten komunismus.

Město před válkou plně funkční se stalo torzem, na němž se socialismus podepsal dalšími odstřely a výstavbou ohavné modernistické architektury, která nedokázala dodnes zaplnit všechny proluky a průmysl vycucaný až na doraz, nebyl rozhodně zásluhou „nové doby“, ale prokletím města.

Narodili jsme se tu a nic jsme nevěděli o ekologii a kouřící komíny pro nás byly výrazem jistot. Specifický pach chlóru byl vůní dětství. Plivnutí na chodník nekončilo přilepením, ale kutálením ve vrstvě prachu, který jsme dýchali a smetali z parapetů ozdobených sovětskými a českými vlaječkami.

Těch zvratů a zážitků za jeden život staré paní bylo mnohem víc a všechny se prolínají s mými. Maminka nebyla spisovatelka a tak mám jen dojmy. Kus života, který jsem si utkal z jejích a svých vzpomínek a které stejně jako její nejde přenést na druhé. Tak pokud nezapomenu, kam jsem si tyhle vzpomínky uložil, můžu si je připomenout až se mi začnou vytrácet

Autor: Daniel Řehák | pondělí 14.7.2008 0:42 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1164x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Mešity kam se podíváš

Chcete-li vidět, jaká čeká budoucnost západní Evropu za pár let, nemusíte do Turecka. Za humny na Balkáně máte zemi, kde se vliv islámu nejen nevytratil, ale ještě posílil.

17.3.2017 v 0:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Cestování

Daniel Řehák

Všetci kradnů

Proslavené rčení má v sobě dvě poselství. První, že pan B se potkává jen se sobě podobnými a druhé, že demokracie to umožňuje. Její princip spočívá v rovnováze vlivných skupin.

6.12.2016 v 15:29 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Mediální lynče

A je to tu zase, Byla zažehnuta nová pochodeň. Zvedl ji hlavní kritik skupiny Ortel. Je přirozeně citlivý na známky rasizmu a povolán je zde cenzurovat. A přidává se celá suita těch, co razí svou jedinou pravdu, protože

1.12.2016 v 11:00 | Karma: 35,07 | Přečteno: 993x | Diskuse| Kultura

Daniel Řehák

Reklamní smog

Reklamní produkt socialistické československé televize, byl tenkrát velký počin. Děti se těšily na animovaného pana Vajíčko, mezi informacemi, že existují i výrobci, jejichž produkty jsou dostupné nebo neprodejné.

22.11.2016 v 14:15 | Karma: 19,69 | Přečteno: 609x | Diskuse| Kultura

Daniel Řehák

Angela nám to vysvětlí.

Achtung! Vy Češi, vy zlobíte. Vaše politická garnitura nám v Háchově tradici vyhoví. Kdyby ne, tak vám náš váš vlastenecký průmysl přesuneme jinam a pak teprve přilezete ke křížku.(pardon, k půlměsíci).

20.8.2016 v 9:34 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe