Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

repanak

23. 1. 2011 10:43
Problém je, že např.Kruton nechápe,

že každý "miničlánek" zde na blogu musí pracovat s určitou nadsázkou a zjednodušením. Vlastní teorie pro praxi a samotná praxe je potom kompromisem - větším či menším. Mne také maximálně nemotivuje každodenní Krutonův strach z přežití jako jeho motor dalšího vývoje ale samozřejmě i druhý extrém je špatný. Každopádně bloggerův příspěvek - kdo vlastně je nebo bude tím "hybatelem", když ne proletariát nebo lumpenproletariát - t.j. proletariát dole a lumpové nahoře - je velmi dobrý (na rozdíl od mnoha slátanin, které se zde objevují).

0 0
možnosti

kuča

23. 1. 2011 9:21
Mně se Váš článek moc líbí...

:-) Někdo Vám tam vyčítá Marxe, ale jak se postupně prohrabuji v blozích, řada lidí, která o současném světě trochu přemýšlí, uvažuje obdobně jako Vy.

Dnes společnost živí zhruba 2O % lidí ostatní žijí (kořistí), z jejich práce. A všichni ostatní, vč. úředníků jsou na tom se životní úrovní podstatněji lépe než ti, kteří tyto hodnoty vytváří.

Do těchto je třeba počítat i lékaře a vědce, učitele, kteří pobírají svoje mzdy také zaslouženě. Někde to skončí, bohudík, já už se toho nedožiji! ;-O

0 0
možnosti

Kruton

23. 1. 2011 9:27
Re: Mně se Váš článek moc líbí...

Pokud jste četl článek dobře, tak autor píše, že by vyplácel mzdu bez ohledu na výkon. Pokud nepracuji a podílím se na spotřebě jako pracující, tak jsem parazit a vykořisťuji celou společnost. Jako lék na vykořisťovatelskou společnost nabízí vykořisťovatelskou společnost bez motivace k výkonu, tzn. nespravedlivá ale navíc ještě daleko chudší....

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

23. 1. 2011 9:15
a jeste jedna vec ...

uvadite " Lidem by náležela mzda nepodmíněná  prací, která by stačila na důstojný život. Mělo by to lidskou práci osvobodit od její dnešní funkce - prostředku k přežití". vy se opravdu domnivate, ze v systemu, kde kazdy dostane stejnou odmenu, nezavisle na pracovnim vykonu, ba dokonce nezavislou ani na tom, zda dotycny vubec pracuje ci nikoliv, zbyde vubec nekdo, kdo nejakou praci bude vykonavat ? ja tedy nevim, ale prave odmena je tim jedinym, co me motivuje k praci a k co nejlepsimu pracovnimu vykonu, pokud zmizi odmena, zmizi i motivace, a ja nebudu mit ani ten nejmensi duvod namahat si nekde mozek ci ruce, kdyz se misto toho mohu v klidu venovat svym konickum ...

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

23. 1. 2011 9:06
autore ...

lide NEJSOU stejni, NEMAJI stejne schopnosti, NENI tedy ani ten nejmensi duvod, aby se meli "fsichni tak nejak stejne". je naprosto prirozene, ze schopnejsi a uspesnejsi se budou mit lepe, nez mene schopni a mene uspesni, a radove lepe, neni neschopni a neuspesni ... a ze jech neschopnych a neuspesnych mozna i vetsina na tom anprosto nic nemeni.

0 0
možnosti

villík

23. 1. 2011 8:52
Jj. Tu "nepodmíněnou mzdu" už máme zavedenou.

Bere ji tu zhruba 100.000 občanů !

0 0
možnosti

Karl Novak

23. 1. 2011 16:58
Re: Jj. Tu "nepodmíněnou mzdu" už máme zavedenou.

R^

0 0
možnosti

Kruton

23. 1. 2011 8:44
Chtělo by to si něco přečíst o ekonomii

Tohle jsou stokrát překonané teze primitivního marxismu. Rv

0 0
možnosti

cyrrus

23. 1. 2011 8:39
Blog . . .

. . . je výborný, mám radost kdyz je pohled na "vec" z trochu jiného úhlu!

      Ahoj!   ;-)

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

23. 1. 2011 8:24
Asi ne

Na to, aby mohl stát dávat každému nepodmíněný základní příjem, nemá dost prostředků. Pokud by se pokusil je získat dalším zdaněním výroby, výroba se v globálním světě přesune jinam. 

-

Já bych řekl, že žijete silně odtržený od reality současného světa. Výrobny se stěhují do lokalit s levnější pracovní silou a udržet je ve vyspělých ekonomikách je čím dál těžší. Efektivita výroby stále příliš záleží na ceně pracovní síly. Automatizace, která přinese minimalizaci počtu potřebných pracovních sil je šancí jak výrobu udržel v zemích s kvalifikovanou, ale drahou pracovní silou.

-

Váš návrh zdanění strojové práce v této souvislosti vyznívá jako nápad dělníků manufaktrur v 19. století stroje rozbít. Pokoušíte se zastavit pozitivní vývoj, na jehož konci by mohlo být splnění vašich vizí. :-P

0 0
možnosti

stařec bez moře

23. 1. 2011 8:07
já bych si s tím hlavu nelámal.

Odjakživa hrstka nahoře bohatla z masy dole. Změny společenských forem nebyly dílem těch dole, i když se to tak na první pohled jeví, ale těch nahoře. Když zjistili, že masa ztratila motivaci anebo, že nátlak ztratil působení, dali chudáčkům pocit, že si vybojovali lepší postavení a ti se zase dali do práce. To se pořád opakuje dokolečka dokola a vždy o kousek výš. Po spirále. Teď jsme ve fázi, kdy dav baví utrácet peníze. Tak mu je dají a z toho kolotoče peněz zase bohatnou. Spotřebou udržují lid v nebojovné, spokojené náladě. Tu potřebují, protože zatím žádnou revoluci nemají v plánu.

0 0
možnosti

xaeris

23. 1. 2011 7:08
Revoluce jako revoluce

Lidské vlastnosti, jako je touha po moci, nenažranost, sobeckost, hrabivost, bezohlednost, zákeřnost a pod. odsuzují předem každou revoluci k jejímu pozdějšímu zprofanování a lidstvo k zániku.Jde jen o to, jak douho to bude trvat......... 

0 0
možnosti
  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe