Povídání s dítětem co ještě nemluví, před tím než usne

Ještě se Ti nechce spát? Ani se Ti nedivím. Tvůj den ještě neskončil. Je mnohem kratší než náš. Dva, možná jeden a půl se vejde do našeho dne a možná, že máš právě odpoledne. Ptáš se proč? Procházíš dlouhou cestu, kterou prošli lidé před tebou spolu se Zemí po které chodíme. Tenkrát se země točila mnohem rychleji a Slunce, které na nás svítilo s střídalo světlo s tmou dvakrát rychleji. Je to jako když Ti zhasnu a rozsvítím. Také ožiješ a vnímáš nebo usneš a spíš.

 

Dokud byla Země jen hromadou kamení a vody i Ty a já jsme byli směskou ze stejného materiálu. Zdá se Ti to divné?  Ale vždyť i ty žiješ z mléka a chleba a co bylo mléko a chléb – hlína a voda!

Proč by hromádka kamení a vody měla být méně živá než my? Měla mnohem víc času než člověk na to, aby byla. Když se pak kámen spojil s vodou, začal se hýbat směrem ke světlu a nacházel jiné části svého světa a spojoval se s nimi, pohlcoval je nebo byl jimi polykán. A naučil se opakovat, co už prožil a naučil se to předávat jiné neunavené hmotě.

To všechno se mu dařilo jen ve vodě, protože byl slabý a potřeboval podporu prostředí, které ho nadnášelo. Tehdy se stal z kamene člověčí zárodek, spíš podobný rybě a měl se čile k světu.

I Ty, než Tě maminka pustila mezi nás, jsi plavalo v jezírku mořské vody a necítilo tíhu pod nohama. Při tom jsi dostalo do vínku pomůcky potřebné pro život mezi námi. Ruce! Nohy! Uši! A spoustu dalších dokonalých nástrojů z nichž nejhezčí jsou oči a nejpotřebnější kůže, která Tě chrání. Neboť co jsi Ty? Nic z nástrojů, které jsem jmenoval. Spíš prostor, jenž zaujímáš a vzájemný vztah všech těch užitečných věcí chránících uzílek nervů v hlavičce pokryté vlasy.

Když předčlovíček vylezl z vody a trochu oschl byla mu zima a ty vlasy jsou zbytkem kožichu, který ho chránil před chladem. Je to pozůstatek z té doby, stejně jako kratší den a opičí obličeje, které na nás někdy posíláš. A nevinnost té doby vtisknutá do tváře, neboť jsi netušilo, že někdy pácháš zlo. Nebylo nikoho, kdo by ho pojmenoval a určil. Ta nevinnost Ti později zůstane jen ve spánku. Potřeba načerpání sil nasazuje člověku masku bezbrannosti.

Od narození pospícháš úžasnou rychlostí k nám od pravěku kamení a vody k raketám a televizím, málokdy se zastavíš, aby jsi se ohlédlo za babičkami a dědečky, mámou a tátou, co zůstanou za Tebou. Přesto Ti pomáháme otvírat oči a stavět se zpříma. Tvoje neodolatelná touha postavit se na nohy a rovně mezi nás Tě vzdaluje nejdelší části života - rannému dětství, kdy čas nemá žádnou hodnotu a neumí ještě proměňovat život na vrásky, šediny a bolest v kříži.

Teď, když se i Tvůj krátký den chýlí ke konci a slyšelo jsi už hodně o své dlouhé minulosti, přichází sny; okna jimiž zahlédneš radost i smutek praobyvatel Země. Dívej se pozorně a s pochopením pro jejich pachtění. Na jejich chybách a omylech jsi připlulo do naší doby, skrze nás s výbavou od Tvých i našich předků. Spi a vnímej, rozlišuj a suď. Máš na to zatím právo, protože jsi čisté a spravedlivé. Spi, ať tvůj den udělá místo dalšímu a delšímu dni blíž k nám. Potřebujeme Tvou pomoc, čekáme, ale nespěcháme na Tebe, protože všechno má své místo i čas a to co prožíváš teď, je nejkrásnější.

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 1.5.2008 3:48 | karma článku: 12,98 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Mešity kam se podíváš

Chcete-li vidět, jaká čeká budoucnost západní Evropu za pár let, nemusíte do Turecka. Za humny na Balkáně máte zemi, kde se vliv islámu nejen nevytratil, ale ještě posílil.

17.3.2017 v 0:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Cestování

Daniel Řehák

Všetci kradnů

Proslavené rčení má v sobě dvě poselství. První, že pan B se potkává jen se sobě podobnými a druhé, že demokracie to umožňuje. Její princip spočívá v rovnováze vlivných skupin.

6.12.2016 v 15:29 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Mediální lynče

A je to tu zase, Byla zažehnuta nová pochodeň. Zvedl ji hlavní kritik skupiny Ortel. Je přirozeně citlivý na známky rasizmu a povolán je zde cenzurovat. A přidává se celá suita těch, co razí svou jedinou pravdu, protože

1.12.2016 v 11:00 | Karma: 35,07 | Přečteno: 993x | Diskuse| Kultura

Daniel Řehák

Reklamní smog

Reklamní produkt socialistické československé televize, byl tenkrát velký počin. Děti se těšily na animovaného pana Vajíčko, mezi informacemi, že existují i výrobci, jejichž produkty jsou dostupné nebo neprodejné.

22.11.2016 v 14:15 | Karma: 19,69 | Přečteno: 609x | Diskuse| Kultura

Daniel Řehák

Angela nám to vysvětlí.

Achtung! Vy Češi, vy zlobíte. Vaše politická garnitura nám v Háchově tradici vyhoví. Kdyby ne, tak vám náš váš vlastenecký průmysl přesuneme jinam a pak teprve přilezete ke křížku.(pardon, k půlměsíci).

20.8.2016 v 9:34 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe