Diskuse

Církev s.r.o.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

iacobau

25. 4. 2012 10:53
Váš model církve má zásadní chybu

Vy předpokládáte dualismus: mocné pragmatické manipulátory (z logiky nevěřící, nebo v lepším případě zcela jinak "věřící") a ovládané, submisivní ovce. Aby podnik fungoval, musí být tyto dvě skupiny zcela odděleny, přičemž věrouku definují pragmatici, naopak ovce k tomu nejsou oprávněny, v tom případě by šlo o herezi.

Z této teorie dále musí vyplývat, že manipulátoři musí do svých řad vybírat osobnosti schopné manipulace a zároveň loajální systému, tedy asi těžko z manipulovaných ovcí.

Jaká je skutečnost? Naprostá většina věrouky, teologických a duchovních směrů a hnutí vznikla zdola, institucí byla pouze legitimizována. Sami duchovní pastýři či řeholníci dnes ještě více než kdykoli předtím pocházejí z řadových věřících. A majetek? Ten je obecně užíván ve třech oblastech - liturgické, sociálních projektech a jako zdroje, jejichž výnosy kryjí provoz předcházejícího.

I vaše teorie "platby za spásu" je ve skutečnosti patologickým jevem, který se vyskytoval zřídka a byl potlačován.

5 0
možnosti
MM

venenum

25. 4. 2012 11:05
Re: Váš model církve má zásadní chybu

Ale ten vámi předpokládaný dualismus není nutný, i mocní manipulátoři jsou zcela jistě věřící, ale tím hůř (!!!). Proč by, proboha, museli být nevěřící, aby jejich firma prosperovala ?

2 0
možnosti
P

pesimistafurt

25. 4. 2012 10:36
Tak mladý a už komunista,

dokonce bolševik, co obhajuje krádeže.

2 0
možnosti

Erdan

25. 4. 2012 10:52
Re: Tak mladý a už komunista,

Ani mladý ani komunista.

Kolik lidí toho už nakradlo a teď jsou ctihodní občané? Článek byl o něčem jiném. To se mi zdá. Lidi si tu melou něco o spravedlnosti ale celá společnost funguje na nespravedlivých základech. Tady jsem si ujasnil, že nechci restituce, přestože kláštery a církevní statky byly živeny prací na církevních pozemcích a lesích. Pro mně je církev jen další hospodář. Ne ten, který mně zavede do nebe.

1 0
možnosti
L

lesicatko

25. 4. 2012 10:29
Psi brešú, karavána ide dalej

A musíte uznať, že firme, ktorá prežíva storočia a stale sa rozširuje sú nejakí skeptici u ...

0 0
možnosti
MM

venenum

25. 4. 2012 11:10
Re: Psi brešú, karavána ide dalej

přežívá-li nějaká firma dlouhá staletí, znamená to pouze, že po tato staletí měla účinné prostředky k tomu, aby se udržela Rv

2 0
možnosti
MP

Vrah

25. 4. 2012 10:28
Odpuštění za drobný peníz?

Napsal jste:

„Podpořili tento slib podmínkou, že doufající musí žít ctnostně a pokud zhřeší, bude mu odpuštěno za drobný peníz a modlitbu s pokáním.“

Co máte konkrétně na mysli spojením „odpuštěno za drobný peníz“? Máte snad na mysli neblahou praxi, když se v jisté konkrétní době prodávaly odpustkové listy? Jenže po většinu církevních dějin se nic takového nedělo, z čehož plyne, že jste se pokusil akorát demagogicky flusnout. To mě vytáčí i jako evangelíka. Gratuluji.

4 0
možnosti
MM

venenum

25. 4. 2012 11:20
Re: Odpuštění za drobný peníz?

ne vždy šlo jen o drobný peníz a ne vždy šlo o strach z pekla

1 0
možnosti
MR

rodd

25. 4. 2012 10:17
Nic nového jen

vykreslení povrchního pohledu na věc jak ze stránky historického vývoje tandemu církev-panovník-šlechta a prostý lid v pozadí barbarské Evropy a odkazu Říma. Navíc zde nejde o jednu církev ale více odnoží víry a pohledu na věc. Druhý je čistě funkční a úřednický. Zde jde o to že některé obce mají zablokován svůj rozvoj díky plombám na majetku v KN, nejen obce ale třeba zemědělci. Třetí rozměr je dnešní stav lidí jejich honba za vlastním prospěchem, jež v nápravě stavů vidí svoji šanci, čímž to posunují do až do extrémů. Přece je to jenom byznys a dnes bohulibost záměru je jen obálka pro vlastní odklánění :-). Majetky vesměs vlastní farnosti, kláštery, biskupství, ne jeden subjekt. Dále jsou zde i jiné církve Českobratrská atd.

0 0
možnosti
M

mim7

25. 4. 2012 10:06
velká církevní krádež

Ono ani nejde o restituce (vracení majetku), ale o obyčejné vyvedení peněz ze státního majetku do soukromých rukou. Církev ten majetek nevlastnila, ale pouze spravovala, teď ho má vlastnit bezvýhradně. Navíc nikde neexistuje soupis vydávaného majetku, tak, aby se daly přesně doložit nároky. Jen padají nehorázné sumy, které si mezi sebou dohodli církevní představitelé a politici, kteří jistě budou za svou snahu náležitě odměněni - a samozřejmě nikoliv až na nebesích. Právní analýza k věci zde: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-55077680-velka-cirkevni-pretahovana

1 0
možnosti
JO

31pryc

25. 4. 2012 10:36
Re: velká církevní krádež

Víte o tom, že právních analýz existuje více? Mimochodem, co si představujete pod pojmem církev? Polnosti, lesy, statky, ale též rozkradený mobiliář, to nevlastnila nějaká imaginární církev, ale konkrétní farnosti, kapituly, řády, kongregace, špitály či školy ....

2 0
možnosti
  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe