Krym. Cesta domů. Dokumentární film Andreje Kondrašova

Film Krym cesta domů mapuje velice dobře a chronologicky vývoj situace na Krymu po Majdanu v únoru 2014. Vše začíná ochranou demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny Janukoviče, kterému bylo usilováno o život. Snímek popisuje dále vše, co se stalo, až do připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské Federaci.

Je velice důležité vidět dokument celý, se všemi rozhovory, nepřeskakovat a vydržet i pro mě někdy nepochopitelná vyjádření a scény shodné například s americkým filmem Patriot!  Ale co je na tom důležité, vidět to celé? Snímek nabízí nám, kteří nejsme Rusové a možná právě proto nechápeme jejich kulturu a smýšlení, pohled do ruské duše a srdce.

Může se zdát nepochopitelné a někdy udivující co jsou tito lidé schopni a ochotni pro svou zemi udělat. A ti co neznevažují oběť tohoto národa před 70 lety, to jsou schopni si alespoň představit. A samozřejmě se zamýšlím nad tím, zda i občané naší země, by bránili svou státnost, jazyk, tradice, se stejným odhodláním. A bohužel si mohu odpovědět: moc tomu nevěřím, protože většina ráda mává před kamerami koloně amerických Dragounů, ale jinak sedí doma a tlachá u piva...a ani není shopna jít k volbám, protože si demokracii představují jako možnost k volbám prostě "demokraticky" nejít...Ale to je dle mého názoru právě přesně proti principu demokracie.

Já sám beru tento film ( trochu kýčovitý snímek ) jako mediální obraz ruského patriotismu, který ale není agresivní, tak jako je prezentován v našich médiích. A rozhodně je nutné pochopit, což snímek nabízí, a zařadit si výroky ruského prezidenta, které jsou pro nás, našimi sdělovacími prostředky, vytrženy z kontextu a vykládány jako plán násilím uchvátit cizí zemi.

Analogicky si pokládám další otázku: co kdyby stejným způsobem, s přihlédnutím k vůli národa, vedli takové "agrese" naši partneři z USA? A odpovídám si: Zřejmě by nebylo žádných Iráků, Jugoslávií a dalších rozvrácených zemí a lidských tragédií...

Snímek najdete zde!

 

Autor: Daniel Čapek | úterý 31.3.2015 23:35 | karma článku: 14,09 | přečteno: 567x