Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka "Olověný cejch" v (G)aze - Reportáž z první ruky díl2

Druhá část operace "Olověný cejch" proti palestinké armádě pod vedením Hamassu se sídlem v Aze (Arabsky Gaza) pokračuje neustálou leteckou přípravou. Na hranicích Azy jsou připraveny speciální jednotky Golany, Nachal, a Givaty v akci je jednotka generálního štábu a tankové jednotky.  

Do této chvíle bylo zabito přes 220 důstojníků hammaské armády, kteří se zůčastnili slavnosti zakončení přípravného kursu 300 vojáků bylo zraněno z toho 120 těžce mezi nimi jsou vysocí důstojníci. Je třeba zdůraznit že zdaleka ne všechny oběti byly osvobozeny ze sutin. V této chvíli jsou Palestinci vystaveni vlně nepřetržitých náletů. Byly zničeny prakticky všechny vojenské palestinské objety včetně velitelství, přístavu, muničních skladů a "Palywoodu" což je filmové studio pro pčípravu filmů, které vyrábějí zabité palestiské děti a ženy.
Ehud Barack (ministr obrany) přednesl bojovný projev, poděkoval za výbornou práci armádě, vojenské rozvědce a šabaku (služba šin bet = Všeobecná bezpečnostné služba, jejíž součástí je pověstný Mossad). Je třeba zde poznamenat že ve čtvtek Barack vystoupil v satirickém pořadu, kde hrál sám sebe a byl velmi veselý a bezstarostný, včera dovolil otevření hraničních přechodů pod nepřetržitou palbou Hammasu, za což si dnes brzy ráno vysloužil žalobu opozice u ústavního soudu.
Cipi Livny vede nepřetžitou vysvětlovací kampan´a o její pozici v jednání s Egyptem jsem napsal v předchozím článku. Egypt samozřejmě musel alespon´vlažně odsoudit operaci v Aze a předal notu Izraelskěmu velvyslanci. Na druhou stranu Mubarak stále připomíná, že Palestince varoval.
Ehud Olmert měl projev vpravdě státnický a já Vám ho v budoucnu přeložím. Stojí za to. Mimo jiné oslovil všechny státníky - arabské i západní a sdělil palestincům, že ONI NEJSOU NEPŘÁTELE IZRAELE, vysvětlil, že nepřítel je Hammas a slíbíl, udělá vše proto, aby zabránil humanitární katastrofě a aby bylo zabito co nejmíně civilistů. Vysvětlil také, že není možné strpět raktové útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Zárověn´ varoval Hisballa a Syrii, že Izrael je připravena vést útok také proti nim.
Pavice a levice v parlamentu (včetně extrémní levice) se sjednotili v podpoře vlády, stejně jako všichni židovští obyvatelé. To je mimochodem jev, který trvá od počátku státu.
Prezident Šimon Perez nositel nobelovy ceny míru podpořil ofenzívu.
Projevilo se, že operace byla připravována půl roku a byla schválena 17,12,2008, a pokud by Palestici vyslyšeli varování Ehuda Olamerta před dvěmi dny, a včerejší varování Husniho Mubaraka, mohli válce zamezit. 
Izrael je výborně připravěna na válku, jsou připraveny úkryty s vybavením a potravinami, je počítáno s 200 raketami denně. Rezerva doletu je 40 + 5 kilometrů. 

Několik dalších historických skutečností, jako reakce na časté omyly čtenářů iDnes:
- Židé získali území Izraele na základě rozhodnutí OSN s 2/3 většinou v roce 1947 a tehdejší Čskoslovensko bylo pro. Palestnci odmítli palestinský stát a rozpoutali válku, kterou prohráli a v jejímž konci opustili dobrovolně území a přenechali jej židům. Ted´si vzpoměli a chtějí ho zpátky. Ti kteří zůstali, zde žijí do dnes.
- Území Izraele bylo po tisíciletí hlavní obchodní cestou blízkého východu a ten kdo zde vládl ovládal obchod mezi Evropou a blízkým východem. Židé tu vládli alespon´ tři tisíce let.
Pokud budete mít otázky rád odpovím. Poprosil bych otázky věcné. V diskusích je mnoho historických omylů.


Autor: Vladimir Danicek | sobota 27.12.2008 21:10 | karma článku: 40,68 | přečteno: 5899x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Z Jeruzaléma k Obamovi, přes radar k Paroubkovým preferencím

Je to dospělém chování vlády a o starání se o potřeby občanů. ------------------------------------------------------------------------------ Prezident Obama vyzval Izrael k zastavení výstavby ve východním Jeruzalémě. A v Izraeli ticho po pěšině. Celý pátek a Sobotu i neděli. V pondělí vystoupil s projevem primátor Jeruzaléma. V projevu řekl mimo jiné toto:

20.7.2009 v 22:05 | Karma: 25,02 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Kanadě i EU je třeba říci důrazně. Stačilo, až sem!

Zavedení víz pro suverénní stát Evropské Unie za jaký se Česká republika považuje je nestrpitelná drzost. Je třeba si nejdříve položit několik otázek a zároveň sdělit několik věcí.

18.7.2009 v 8:17 | Karma: 35,12 | Přečteno: 2696x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Nechte Paroubka být, jeho žena ho zničí sama.

Při čtení blogu paní Petry mi vytanul na mysli jeden prastarý židovský vtip. I stvořil bůh nebe, zemi ,zvířenu a nakonec člověka. Člověka stvořil z hlíny (heb. hlína=adama) a proto jej nazval Adam. Za nějaký čas, kdy žil Adam svorně s ostatními obyvateli ráje, přišel za bohem.

17.7.2009 v 19:59 | Karma: 47,86 | Přečteno: 25611x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Mladí staříci a staří mladíci

Zaujaly mě v posledních dnech dva články mých přátel Petra Paulczyňského a Břetislava Olšera , které zazdil kameňákem kolega blogger Filip Sklenář . Na obrázku jeden z mladých staříků, 86 letý izraelský prezident a nositel nobelovy ceny míru Šimon Péres.

13.7.2009 v 15:15 | Karma: 40,72 | Přečteno: 7978x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Měl by si David Rath nabít hubu?

David Rath, nebo chcete li, hejtman Rath neumí vést, neumí řídit ani kurník, jak by to eufemisticky nazval jeden známý český politik. A právě tento politik, který je Ráthovým bossem, s ním pomalu ztrácí trpělivost a pokud se pan hejtman od základu nezmění, bude odepsán.

4.7.2009 v 16:16 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.