Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příčiny infarktu ve věku 20 let

Se zájmem jsem si přečetl článek v deníku DNES  o mladém fotbalistovi z Guinei, který utrpěl myokardiální infarkt ve věku dvaceti let. Jak jistě všichni vědí, jsem kardiolog a v tématu se vyznám.  

Ale k věci. Jak to je s Infarktem u mladých.

Pro začátek dva články jeden je stažen z učebnice a druhý z Britského lékařského časopisu pro postgraduální vzdělávání anglických lékařů.

http://pmj.bmj.com/content/78/915/27.full

https://skydrive.live.com/redir?page=view&resid=24CE9646FF17529F!6164&authkey=!APOMJc-FOa1gYno

 

Je třeba znát, že četnost významé koronární poruchy ve věku 20 let je asi 2 procenta za všech smrtelných infarktů. To není málo. Asi byste neměli radost slyšet, že pravděpodobnost zemřít při určité operaci srdce je „jen“ také asi  2  procenta. Nejspíš byste si nemysleli, že homosexualita je rarita, protože homosexuálů jsou  „jen“ 4 procenta z populace.

Tedy postavme se nohama na zem. Trvalo mi asi 10 vteřin najít potřebná data v internetu a dalších 20 vteřin si je nalistovat v učebnici. Jméno poruchy v angličtině je: “ Acute myocardial infarction in young adults“. Porucha patří do skupiny poruch „Infarct in the young“ a je spojen s poruchami krevního oběhu mladých lidí.

V Izraeli se nemůžete stát kardiologem, pokud toto téma nebudete deklamovat zpaměti okamžitě, když vás vzbudí ve dvě hodiny ráno.

V Izraeli fungují starší kardiologové jako konzultanti pro službu mající sekundáře. A takový sekundář vám zavolá ve dvě ráno a zeptá se: „Volá záchranka, veze pacienta ve věku 20 let s Infarktem“. A je to.  A vy  se už musíte umět zeptat sekundáře během sekund: “Jakého je pacient původu, co dělal v posledních hodinách před infarktem, zeptej se ho, jestli kouřil marihuanu, jestli použil kokain nebo amfetamin, dostal úder do hrudníku, jaké jsou jeho nemoci v minulosti“. Řekni, ať dá záchranka jen … a teď už podle diferenciální diagnózy. Jestliže je podezření na disekci po úderu do hrudníku nebo Marfana tak nic nebo jen aspirin a je třeba připravit katetrizační sál a zavolat kardiochirurga, jestli je to marihuana nebo kokain tak ano aspirin heparin nebo clexane a kardiochirurg nejspíš potřeba nebude. Samozřejmě mezitím už jsem se obléknul, sedl do auta a oba, já i přednosta katetrizací jsme na cestě, protože nechceme přijít o dvacetileté dítě, ať už z jakékoli příčiny.  

Mezitím už je nemocný na JIPCe, nebo na katetrizačním sále, a vy chcete, aby zatím sekundář nabral celou toxikologii, obecnou laboratoř a laboratoř na prověrku zvýšené srážlivosti krve. Je třeba, aby prověřil, zdali nejde o pacienta se syndromem  Marfana. Zatím se při  echokardiografii  díváte na ústí koronárních tepen, které ale vidět nemusíte. Sestra mezitím už přepravuje transesofageální echokardiografii, abyste viděl aortu, a ústí koronárních tepen bude-li to potřeba. Podle prověrek se rozhodnete.

Ted´ uběhlo asi 15 - 20 minut od prvního zvonku sekundáře.

Pracovní otázky:

Jedná se o disekci aorty anebo tepen? Pak hurá na operační sál. Nebo se pokusit vložit stent do prasklé tepny.

Jedná se o trombózu? Možná pak katetrizace podívat se zdali je trombus. Je trombus? Odsát a otevřít plus minus stent.

Nejedná se o trombózu? Je třeba vidět, zdali nemá Myocardial  bridging nebo vasospastickou anginu.

Je toho samozřejmě víc.

To co jsem napsal, napsal jsem jen z paměti, protože je povinnost znát  základy  kardiologie a infarkt u mladých k tomu paří. Já jsem se s tímto tématem poprvé setkal asi po měsíci práce na kardiologické klinice v nemocnici Rambam v roce 1997 a jako nejzelenější žák jsem dostal za úkol vše nastudovat napsat a přenést na hlášení. Ne proto, že by to starší neznali, ale proto, abych se učil. Tehdy se jednalo o  mladého narkomana, který inhaloval heroin, kouřil marihuanu a vzal si kokain. Ale měl také těžkou aterosklerotickou nemoc, způsobenou drogami.

Je moc důležité znát co se stalo. Je-li důvod například to, že vzal doping, tak je sice hlupák, ale má šanci na plnohodnotný, život v případě, že jsme mu stačili odkrýt tepnu včas a on přestane dělat hlouposti.

Nevím, samozřejmě, co způsobilo infarkt u mladého fotbalisty. Je například možné, že si vykouřil cigaretu marihuany a vzal si s tím amfetamin jako doping. Proto je toxikologie v tomto případě povinnost. Ale protože se to stalo po zápase, je možné, že má skvělou životosprávu a trpí vasospastickou angínou. Pak je třeba mu v budoucnu udělat echokardiografii při námaze (zde bych skromně odkázal na mou přenášku na toto téma na světovém kardiologickém kongresu v Barceloně).

Je samozřejmě mnoho co dodat ale to nejdůležitější je znát, že jde o čas. Pokud vše stihnete do půl hodiny, máte naději, že po půl roce na echokardiografii nikdo nic nepozná. Jde o čas, mezi spuštěním bolesti a rozepnutím balonku při katetrizaci.

Funkce srdce po infarktu nic neříká, je třeba počkat týdny i měsíce a pak bude vidět.

Takhle jsem jednou zachránil jednu třicetiletou známou izraelskou zpěvačku, kuřačku. Na stole byla v kardiogenickém šoku, dýchaná. Dnes po letech jen my dva víme, že má pružinku v ústí hlavní přední koronární tepny a přivádí mi občas ukázat své ratolesti. Echokardiografie je zcela normální. Situace byla tehdy opravdu moc dramatická s úsměvem možno parafrázovat, že vpravdě pro všechny zůčastněné infarktová.

Co dodat? Medicína je vážný obor a je třeba ji dělat ze znalosti a ne z neznalosti. Jde o život a trochu mám o mladého sportovce starost.  

Jestli páni doktoři potřebují poradit, poradím. Jinak doporučuji převézt pacienta na kliniku jednoho z nejlepších světových kardiologů současnosti pana profesora Petra Widimského. K velkému vašemu údivu to není v daleké  Americe, ale v Praze na Vinohradech.

http://www.europad.org/journal/2009/Gambarana%2011(4)2009.pdf

http://www.jpgmonline.com/article.asp?issn=0022-3859;year=2006;volume=52;issue=1;spage=51;epage=56;aulast=Menyar

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1117578


 
 
 
 
 
 
 
 

Autor: Vladimir Danicek | sobota 31.8.2013 17:00 | karma článku: 23,74 | přečteno: 5625x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Kanadě i EU je třeba říci důrazně. Stačilo, až sem!

Zavedení víz pro suverénní stát Evropské Unie za jaký se Česká republika považuje je nestrpitelná drzost. Je třeba si nejdříve položit několik otázek a zároveň sdělit několik věcí.

18.7.2009 v 8:17 | Karma: 35,12 | Přečteno: 2696x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Nechte Paroubka být, jeho žena ho zničí sama.

Při čtení blogu paní Petry mi vytanul na mysli jeden prastarý židovský vtip. I stvořil bůh nebe, zemi ,zvířenu a nakonec člověka. Člověka stvořil z hlíny (heb. hlína=adama) a proto jej nazval Adam. Za nějaký čas, kdy žil Adam svorně s ostatními obyvateli ráje, přišel za bohem.

17.7.2009 v 19:59 | Karma: 47,86 | Přečteno: 25611x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Mladí staříci a staří mladíci

Zaujaly mě v posledních dnech dva články mých přátel Petra Paulczyňského a Břetislava Olšera , které zazdil kameňákem kolega blogger Filip Sklenář . Na obrázku jeden z mladých staříků, 86 letý izraelský prezident a nositel nobelovy ceny míru Šimon Péres.

13.7.2009 v 15:15 | Karma: 40,72 | Přečteno: 7978x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Měl by si David Rath nabít hubu?

David Rath, nebo chcete li, hejtman Rath neumí vést, neumí řídit ani kurník, jak by to eufemisticky nazval jeden známý český politik. A právě tento politik, který je Ráthovým bossem, s ním pomalu ztrácí trpělivost a pokud se pan hejtman od základu nezmění, bude odepsán.

4.7.2009 v 16:16 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3326x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Budeš nám chybět Waldíku, ale navždy zůstanou písničky

To jaké má člověk rád písničky, se pozná podle toho, co poslouchá v autě a co má na mobilu. Já už tam mám mnoho let i Waldemara Matušku.

30.5.2009 v 22:00 | Karma: 21,53 | Přečteno: 2821x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.