Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kosovo očima Antona Špelce aneb domino efekt

Vzpomínáte si jistě na nádherný film s Vlastou Burianem Anton Špelec ostrostřelec. No mě se to taky chce říct a já to řeeknuu - s Kosovem to byla od západu blbost.

Já to už tedy říjám dost dlouho a dlouho jsem se také rozcházel s oficiálním názorem na řešení Jugoslávského problému a byl jsem dost osamocen. Někteří se na mě dívali jako bych obhajoval to co Srbové dělali. Samozřejmě opak byl pravdou.  Aby bylo jasno. Za mnohé si Srbové mohou sami. Způsob, jakým řešili celý problém s rozpadem Jugoslávie patří do dob Otomanské říše. Krátce se dá říci, že v oblasti bylo hodně nevyřešených demografických problémů, které byly odloženy několik desetiletí a Srbové se je jali řešit po svém, staletím osvědčeném způsobu. Že to nebyl způsob správný, zjistili záhy. Historie rozpadu Jugoslávie je dnes tak známá, že se snad učí i ve školách a není tu místo to rozebírat. Případ Bosny je smutný a Srbové byly potrestáni po právu. Jistě se tehdy mohli dohodnout s ostatními národy, ale proč by to dělali, když měli za sebou „Velké Srbsko"! Kosovo na rozdíl od Bosny, Černě hory a Albánie je problém jiný. Kosovo totiž bylo od 11-12 století součástí Srbska, po zději přešlo pod nadvládu Otomanů a nakonec se v době balánské války vrátilo k Srbsku. Nebylo vlastně nikdy samostatným státním útvarem. Příklad Jugoslávie je podobný uspořádání Československa. Byla hloupost od Srbů se rozpadu bránit, protože kromě Sovětského svazu byste tak různorodý stát mohli ve světě  těžko pohledat.

Takže znovu, Kosovo bylo sice s přestávkami, ale po staletí součástí Srbska a nebyl důvod to měnit. My bycho také nesouhlasili, kdyby Moraváci řekli - my jsme katolíci a nechceme žít v jednom státě s protestanskými Čechy a navíc v Rakousku jsme byli samostatní (což nebyla pravda). Príma. Tak at´se odtrhou severní Irové od Anglie, at´se rozdělí Kanada, Belge, Španělsko se může rozdělit dokonce na několik státních celků. Poté se ještě může rozpadnou Švýcarsko , Iran, Indie, Čína a tak dále a tak dále a už se v tom (s prominutím) bordelu nikdo nevyzná. Nebezpečí je také v tom, že by Spojené národy měly několik set států, a pokud bychom chtěli jako Česko více hlasů ve Spojených národech, není problém rozdělit se na 10 územních celků a jít hlasovat. Přeháním. Tohle je jistě katastrofický scénář, ke ktrému nedojde. Ale Kosovo? Halo co se dějě, žijí pohromadě už několik století a v pohodě ani Turci v průběhu jim nevadili a není důvod to měnit. OK. Kosováci si začali, Srbové je zmasakrovali. Část viníků (a s podivem, že jen na Srbské straně) byla potrestána. Ale není důvod stát dělit. Kosováci si musí uvědomit, že je hranice za kterou se státy dělit nedají a Srbové nemohou být barbaři. Bude problém? Pokusíme se ho vyřešit společnými silami. Oběma stranám pomůžeme, ale toto je hranice možností a dost. Tečka. Obě strany to musí pochopit!

 

Když poklepete na mapy, objeví se vám v plné velikosti.

Autor: Vladimir Danicek | sobota 16.8.2008 22:00 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1890x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Z Jeruzaléma k Obamovi, přes radar k Paroubkovým preferencím

Je to dospělém chování vlády a o starání se o potřeby občanů. ------------------------------------------------------------------------------ Prezident Obama vyzval Izrael k zastavení výstavby ve východním Jeruzalémě. A v Izraeli ticho po pěšině. Celý pátek a Sobotu i neděli. V pondělí vystoupil s projevem primátor Jeruzaléma. V projevu řekl mimo jiné toto:

20.7.2009 v 22:05 | Karma: 25,02 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Kanadě i EU je třeba říci důrazně. Stačilo, až sem!

Zavedení víz pro suverénní stát Evropské Unie za jaký se Česká republika považuje je nestrpitelná drzost. Je třeba si nejdříve položit několik otázek a zároveň sdělit několik věcí.

18.7.2009 v 8:17 | Karma: 35,12 | Přečteno: 2696x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Nechte Paroubka být, jeho žena ho zničí sama.

Při čtení blogu paní Petry mi vytanul na mysli jeden prastarý židovský vtip. I stvořil bůh nebe, zemi ,zvířenu a nakonec člověka. Člověka stvořil z hlíny (heb. hlína=adama) a proto jej nazval Adam. Za nějaký čas, kdy žil Adam svorně s ostatními obyvateli ráje, přišel za bohem.

17.7.2009 v 19:59 | Karma: 47,86 | Přečteno: 25611x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Mladí staříci a staří mladíci

Zaujaly mě v posledních dnech dva články mých přátel Petra Paulczyňského a Břetislava Olšera , které zazdil kameňákem kolega blogger Filip Sklenář . Na obrázku jeden z mladých staříků, 86 letý izraelský prezident a nositel nobelovy ceny míru Šimon Péres.

13.7.2009 v 15:15 | Karma: 40,72 | Přečteno: 7978x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Měl by si David Rath nabít hubu?

David Rath, nebo chcete li, hejtman Rath neumí vést, neumí řídit ani kurník, jak by to eufemisticky nazval jeden známý český politik. A právě tento politik, který je Ráthovým bossem, s ním pomalu ztrácí trpělivost a pokud se pan hejtman od základu nezmění, bude odepsán.

4.7.2009 v 16:16 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.