Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zdravím.

Moc hezký článek. Kdysi jsem četl toto, ale moc jsem tomu neporozuměl, takže nevím zda to není vyložená hloupost.

http://www.noveteorie.cz/KOSMOS.html

0 0
možnosti

Jsem ráda, že tajemno okolo nás je tak velké a závažné. Dokud se nepodaří vysvětlit většinu podobných záhad, mám naději, že se věda dokáže domluvit s politiky, aby si nehráli lehkovážně s jakoukoliv, nejen jadernou, energií, kterou tady na zemi myslíme, že dobře známe. Mohlo by to držet na uzdě velké maléry. Díky Dani za článek a přeji krásný den.

0 0
možnosti
DT

Vám také krásný den, Dani, kéž by věda hrála větší roli a menší roli hrály války.

Mějte se moc hezky!

2 0
možnosti
TT

Výjimečně musím reagovat na titulek před přečtením článku: Z čeho se skládá temná hmota a jak ji hledat? - Nemáme tušení a nevíme.

0 0
možnosti
TT

Samozřejmě podáváte pěkné shrnutí hypotéz, shrnutí pokusů přijde ve čtvrtek, prima. Ale já to tušil, že po přečtení podám svůj nápad k temné energii, a taky že jo. Jak jste zmínila hypotézu: "Jiná teorie říká, že temná energie by mohla být následkem vlivu jiného vesmíru...", je to sice mojí ideji podobné, ale já bych tomu neříkal jiný vesmír. To mě takhle jednou napadlo při sledování Josefovy řady Von Aristoteles zur Stringtheorie u dílu, kde vysvětluje právě možnost vzniku vesmíru pomocí svého milovaného sombrera, tedy že se obrovské množství energie (či hmoty, ono je to vlastně totéž) může objevit kdykoliv a kdekoliv kvůli - jak to říct - překročení určité časové bariéry při neustále probíhajících fluktuacích energie v nám známém vesmíru. No a tak jsem si řekl, že když se naše světlá energie a světlá hmota, asi už ve spolupráci s hmotou temnou, chovaly, jak by to člověk očekával, tedy že po inflačním rozpínání nastalo na základě gravitace jeho zpomalování (s očekávatelným následným gravitačním smršťováním), ale jen do okamžiku, než do hry vstoupila temná energie způsobující rozpínání vesmíru, resp. prostoru, nadsvětelnou rychlostí (!!), tak že prostě v tomtéž vesmíru došlo ke vzniku jiné energie, jiných částic s jinými zákony obdobně, jak došlo k velkému třesku.

No, uf, raději už končím, ať neobtěžuju velkým kecáním.

2 0
možnosti
JK

J43a10n 89K51a61z64d55a

3. 7. 2023 14:51

Někde jsem slyšel, že ten kdo přesně popíše temnou hmotu a temnou energii dostane Nobelovu cenu. Dle nadpisu jsem doufal, že to budete Vy! Moc bych Vám jí přál. Každopádně jako vždy krásný chytrý článek.

3 0
možnosti
TT

Nejvíc by na tom vydělal pan Babiš. Kdyby takový článek vyšel v jeho novinách, stanou se okamžitě překládané do všech řečí světa a nejčtenější na světě.

0 0
možnosti

Jsem zvědav, jestli se díky vědeckému poznání dožiji konkrétnějšího vysvětlení, než "temná hmota" a "temná energie".

0 0
možnosti
DT

Je to vlastně na dosah. Je jen otázka, jestli na to vysvětlení máme kapacity. Kdyby se lidstvo místo hloupého válčení zabývalo spíš vědou... ach jo.

Krásný den, Milane, mějte se moc hezky.

2 0
možnosti
Foto

Jen mne tak napadlo: Není trochu podezřelé, že hustota našeho Vesmíru je řádově podobná hustotě černé díry podobné velikosti?

Temná energie by pak mohl být růst Vesmíru transportem hmoty "z venku".

0 0
možnosti
LH

To snad jedině, že bychom žili někde na hranici AdS vesmíru. A to asi nežijeme. I když, co když měl ten starý lišák Platon s tím svým mýtem o jeskyni pravdu...

0 0
možnosti
Foto

Dano, je tu nový týden a já ti děkuji!

0 0
možnosti
DT

Krásný týden, Horste, mějte se všichni dohromady moc hezky.

0 0
možnosti
Foto

Podobně by mohli mravenčí vědci přemýšlet, kde se vzala síla, která jim zbořila mraveniště. Určitě by nepřišli na to, že to byl Honza, vrávorající k domovu v alkoholickém opojení, ale za to by našli spoustu velmi věrohodných teorií.

0 0
možnosti

Ale současní vědci umí (na rozdíl od mravenců) počítat a například existenci temné energie odvodili z faktu, že se vesmír rozpíná rychleji, než by měl.

1 0
možnosti
LH

A třeba se jenom honíme za chimérou a špatně (nebo spíše neúplně) chápeme gravitaci. Aproximovat Einsteinovy rovnice OTR, které máme ověřené v rámci sluneční soustavy, na galaxie a na celý vesmír, chce kus odvahy.

Jednu z možných cest nastínil Verlinde se svým pojetím gravitace coby entropické síly. Možná je ale také úplně vedle, rozhodne teprve experiment. Nevím zda je v této věci něco nového, už dlouho jsem nenarazil na žádný článek.

O Verlindeho pojetí gravitace a věci s tím souvisejících měl pěknou přednášku pan Kulhánek.

Díky za pěkný blog paní Dano a pěkný den.

https://www.aldebaran.cz/bulletin/2019_18_ver.php

3 0
možnosti
DT

Díky za link, nad tímhle se musím ještě zamyslet.

Každopádně hledání WIMP na urychlovačích by mohlo dokázat nebo vyvrátit jednu z teorií. Mějte krásný den, Lumíre, ať se daří.

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se líbilo, mějte krásný den, Jiří.

0 0
možnosti