Výhody a nevýhody přepuštěného másla
Obrázek: Ilustrace. Zdroj: D. Tenzler
Jedni považují smažení na másle za hřích - jiní na něj nedají dopustit. Faktem zůstává, že díky smažení na másle získává potravina jedinečnou chuť.
Máslo
… pevná emulze, která se skládá ze tří komponent: tuku, vody a pevných látek. Pevné skupenství mají v másle bílkoviny, které se do něj dostávají z výchozí suroviny, ze které se máslo vyrábí - z mléka. Běžné máslo se tedy ke smažení opravdu moc nehodí.
Když zahříváme máslo na pánvi, začínají se z něj při 121 °C uvolňovat plyny a následně začnou bílkoviny, které máslo obsahuje, tmavnout, protože se začínají připalovat. Máslo kouří, tmavne a jeho komponenty se tím nestávají zrovna zdravější. Nezdravému přepalování másla se ovšem dá předejít - jeho přepouštěním.
Při přepouštění másla se díky vyšší teplotě (která je ale celkově daleko nižší než teplota, při které se později bude smažit cílová potravina) převádí tuk do tekutého stavu, odděluje se z něj voda i výše zmiňovaná bílkovina.
Bílkovina se postupně sráží na povrchu rozpuštěného másla a dá se tedy odebrat sběračkou nebo jemným sítkem. Voda je při smažení stejně nežádoucí jako bílkovina. Voda se sice nepřipaluje - ale má tendenci snižovat teplotu smažení. Naštěstí se voda usazuje v dolní části hrnce, takže se dá poměrně jednoduše od rozpuštěného tuku odstranit.
Poté, co jste oddělili tuk od vody, je vlastně přepouštění másla hotové.
Výhody a nevýhody
Čistý tuk, získaný z másla, se začíná přepalovat až při 177 °C, což je dostatečně vysoká teplota na to, aby se na něm dala bez problémů osmažit většina potravin. Bílkovinu takový přepuštěný tuk už neobsahuje, takže se v něm logicky ani nemůže připalovat.
Celá věc má ale také jednu nevýhodu. Máslo vlastně používáme kvůli jedinečné chuti, kterou zprostředkovává smažené potravině. A právě tuto máselnou chuť přenášejí bílkoviny, které jsme předtím odstranili z povrchu rozpuštěného másla sítkem nebo naběračkou. Pokud je vám líto vyhodit tento zdroj máslové chuti, můžete ji samozřejmě použít - dá se využít například k okořenění zeleniny. Samozřejmě jen tehdy, když se během přepouštění másla nepřipálila.
Může se přepuštěné máslo zkazit?
To, že nám přepuštěné máslo už nezabírá prostor v lednici a dá se skladovat ve spíži, je určitě pozitivní zpráva. Jak je to ale s jeho trvanlivostí?
Díky tomu, že v něm chybí bílkovina a voda, je přepuštěné máslo daleko stabilnější než čerstvé máslo. Pokud jsou voda a bílkovina odstraněny opravdu poctivě, výsledný tuk neplesniví. V Indii (kde panuje poměrně vysoká průměrná teplota) se přepuštěnému máslu říká ghee a běžně se tu skladuje bez dalšího chlazení.
Přesto se samozřejmě i takto zpracované máslo kazí. Může za to … a vás to jistě nepřekvapí … chemie. Tuk z másla obsahuje ve svých molekulách nenasycené vazby (to jsou dvojité vazby mezi jednotlivými atomy uhlíku v molekulovém řetězci). Ty pak reagují s atmosférickým kyslíkem, zatímco se vytváří nasycené vazby, tedy jednoduché vazby mezi dvěma sousedními atomy uhlíku. Přitom se mění zápach - a my o takovém tuku říkáme, že zežlukl. Žluklé tuky kromě toho chutnají kyseleji než čerstvé.
Vzhledem k tomu, že změny v přepuštěném másle nejsou způsobeny bakteriemi, není žluklé máslo zdraví nebezpečné. To znamená, že si v případě jeho konzumace citlivější lidé zkazí žaludek, nedá se jím ale otrávit tak, jako například špatně zakonzervovanou zeleninou, ve které zbyly životaschopné spory botulinových bakterií.
Dana Tenzler
Světlo, které vrhá stín
Zdá se, že i světlo může vrhat stín. To, co zní jako nadpis ezoterického časopisu, je ve skutečnosti velice důmyslným experimentem a fyzikálním jevem. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč selhala na Marsu sonda s „krtkem“?
Vědci už vědí, co zmařilo úkol tzv. krtka - sondy, která byla součástí mise InSight a která se měla ponořit do svrchní vrstvy prachu a měřit tam teplotu. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Byla Venuše v minulosti podobná Zemi?
Podobala se kdysi Venuše Zemi? Během několika roků bychom mohli na tuto otázku získat podrobnou odpověď. Sonda, která poletí k Venuši, by měla zkoumat tamní sopečné plyny a získat tak přehled o minulosti naší sousední planety.
Dana Tenzler
Výbušné zlato
Nic kdysi nefascinovalo alchymisty víc, než zlato. Sice ho nikdy nebyli schopni vyrobit, neustále se o to ale snažili. Ušlechtilý kov chtěli použít ke zhotovení kamene mudrců, případně ho vyrábět z méně ušlechtilých kovů.
Dana Tenzler
Proč slavíme Silvestr?
Lidé slaví Silvestr už překvapivě dlouho. Tradice vznikla nejspíš ze starověkých římských a germánských tradic. Lidé tehdy oslavovali začátek nového roku rozdáváním dárků, hodováním a různými slavnostmi.
Další články autora |
Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese
Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....
Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka
Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...
Bývalý syrský prezident Asad je s rodinou v Moskvě. V Rusku získali azyl
Sledujeme online Bývalý syrský prezident Bašár Asad a jeho rodina jsou v Moskvě, kde od ruských úřadů získali azyl....
Zmizel manažer e-shopu s hudebními nástroji. Odjel do Krkonoš a nevrátil se
Policisté pátrají po sedmačtyřicetiletém Filipu Č. manažerovi e-shopu s hudebními nástroji...
Režim padl, hlásí syrští povstalci. Vtrhli na íránskou ambasádu
Sledujeme online Povstalci i exilová opozice v neděli nad ránem ohlásili konec režimu syrského autoritářského...
Cena garáží se za poslední dekádu ztrojnásobila, někde stojí jako malý byt
Premium Nabízím k prodeji garáž, cena dva miliony. Ne že by to bylo běžné, ale občas už na podobně znějící...
Rozruch kolem plynu. Češi tlačí na Němce kvůli poplatku, Slováci hledí na východ
Plynu je v Evropě dost, přesto okolo něj panují nejistoty. Českých spotřebitelů se více dotýká...
Atomovky, nebo NATO. Ukrajina trpce lituje, že se vzdala jaderných zbraní
Premium Pervomajsk. Město zhruba na půli cesty mezi Kyjevem a Oděsou, nedaleko hranic s Moldavskem, které...
Dálniční známky s přirážkou. Neoficiální weby předražují viněty o stovky korun
Premium Dálniční známky po březnovém cenovém skoku od ledna znovu citelně podraží. A kdo si nedá pozor,...
Hledáte nové, nebo bazarové lyže? Okoukli jsme za vás Lyžebraní
Hledáte lyže, snowboard nebo lyžařské vybavení? Pak pro vás možná máme řešení. Navštívili jsme největší lyžařskou akci v ČR - Lyžebraní. Právě tady...
- Počet článků 1036
- Celková karma 22,90
- Průměrná čtenost 1274x