Výhody a nevýhody přepuštěného másla

Jaké procesy probíhají při přepouštění másla? Vyplatí se vůbec jeho namáhavá výroba? Rozdíly mezi přepuštěným a čerstvým máslem. (délka blogu 3 min.)

Obrázek: Ilustrace. Zdroj: D. Tenzler

Jedni považují smažení na másle za hřích - jiní na něj nedají dopustit. Faktem zůstává, že díky smažení na másle získává potravina jedinečnou chuť.

Máslo

… pevná emulze, která se skládá ze tří komponent: tuku, vody a pevných látek. Pevné skupenství mají v másle bílkoviny, které se do něj dostávají z výchozí suroviny, ze které se máslo vyrábí - z mléka. Běžné máslo se tedy ke smažení opravdu moc nehodí.

Když zahříváme máslo na pánvi, začínají se z něj při 121 °C uvolňovat plyny a následně začnou bílkoviny, které máslo obsahuje, tmavnout, protože se začínají připalovat. Máslo kouří, tmavne a jeho komponenty se tím nestávají zrovna zdravější. Nezdravému přepalování másla se ovšem dá předejít - jeho přepouštěním.

Při přepouštění másla se díky vyšší teplotě (která je ale celkově daleko nižší než teplota, při které se později bude smažit cílová potravina) převádí tuk do tekutého stavu, odděluje se z něj voda i výše zmiňovaná bílkovina.

Bílkovina se postupně sráží na povrchu rozpuštěného másla a dá se tedy odebrat sběračkou nebo jemným sítkem. Voda je při smažení stejně nežádoucí jako bílkovina. Voda se sice nepřipaluje - ale má tendenci snižovat teplotu smažení. Naštěstí se voda usazuje v dolní části hrnce, takže se dá poměrně jednoduše od rozpuštěného tuku odstranit.

Poté, co jste oddělili tuk od vody, je vlastně přepouštění másla hotové.

Výhody a nevýhody

Čistý tuk, získaný z másla, se začíná přepalovat až při 177 °C, což je dostatečně vysoká teplota na to, aby se na něm dala bez problémů osmažit většina potravin. Bílkovinu takový přepuštěný tuk už neobsahuje, takže se v něm logicky ani nemůže připalovat.

Celá věc má ale také jednu nevýhodu. Máslo vlastně používáme kvůli jedinečné chuti, kterou zprostředkovává smažené potravině. A právě tuto máselnou chuť přenášejí bílkoviny, které jsme předtím odstranili z povrchu rozpuštěného másla sítkem nebo naběračkou. Pokud je vám líto vyhodit tento zdroj máslové chuti, můžete ji samozřejmě použít - dá se využít například k okořenění zeleniny. Samozřejmě jen tehdy, když se během přepouštění másla nepřipálila.

Může se přepuštěné máslo zkazit?

To, že nám přepuštěné máslo už nezabírá prostor v lednici a dá se skladovat ve spíži, je určitě pozitivní zpráva. Jak je to ale s jeho trvanlivostí?

Díky tomu, že v něm chybí bílkovina a voda, je přepuštěné máslo daleko stabilnější než čerstvé máslo. Pokud jsou voda a bílkovina odstraněny opravdu poctivě, výsledný tuk neplesniví. V Indii (kde panuje poměrně vysoká průměrná teplota) se přepuštěnému máslu říká ghee a běžně se tu skladuje bez dalšího chlazení.

Přesto se samozřejmě i takto zpracované máslo kazí. Může za to … a vás to jistě nepřekvapí … chemie. Tuk z másla obsahuje ve svých molekulách nenasycené vazby (to jsou dvojité vazby mezi jednotlivými atomy uhlíku v molekulovém řetězci). Ty pak reagují s atmosférickým kyslíkem, zatímco se vytváří nasycené vazby, tedy jednoduché vazby mezi dvěma sousedními atomy uhlíku. Přitom se mění zápach - a my o takovém tuku říkáme, že zežlukl. Žluklé tuky kromě toho chutnají kyseleji než čerstvé.

Vzhledem k tomu, že změny v přepuštěném másle nejsou způsobeny bakteriemi, není žluklé máslo zdraví nebezpečné. To znamená, že si v případě jeho konzumace citlivější lidé zkazí žaludek, nedá se jím ale otrávit tak, jako například špatně zakonzervovanou zeleninou, ve které zbyly životaschopné spory botulinových bakterií.

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 14.11.2024 8:00 | karma článku: 28,47 | přečteno: 748x

Další články autora

Dana Tenzler

Měsíční přistávací moduly v minulosti a dnes

V poslední době se lidstvo opět začalo zajímat o Měsíc. Dočkali jsme se hned několika nepilotovaných přistání na měsíčním povrchu. (délka blogu 3 min.)

22.5.2025 v 8:00 | Karma: 18,51 | Přečteno: 359x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jupiter a Slunce v jádru Mléčné dráhy

Vědci nedávno objevili v galaktickém jádru planetární systém, který se překvapivě podobá našemu. Zdá se tedy, že se mohou planety formovat i v extrémních podmínkách - v centrální části galaxie.

19.5.2025 v 8:00 | Karma: 17,49 | Přečteno: 507x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Budoucí průzkum Titanu

Titan, největší měsíc Saturnu, je zajímavý díky své husté atmosféře, povrchu bohatému na organické látky a potenciálnímu vnitřnímu oceánu. Jaké konkrétní záhady skrývá Titan?

15.5.2025 v 8:00 | Karma: 19,06 | Přečteno: 276x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Temná kometa, nebo sovětský vesmírný odpad? Záhada objektu 2005 VL1

Sledovali jste v posledních dnech osud ztracené kosmické sondy Veněra 8? Poté, co selhala a stala se neovladatelnou, dostala název Kosmos 482. Před pár dny se zřítila do Indického oceánu.

12.5.2025 v 8:00 | Karma: 25,04 | Přečteno: 1244x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Meteority z Měsíce

Jak často se na Zemi dostává materiál, který byl původně součástí našeho Měsíce? Nová studie a počítačové simulace se zabývaly otázkou, kolik materiálu se z Měsíce skutečně dostává na Zemi.

8.5.2025 v 8:00 | Karma: 12,18 | Přečteno: 137x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Herci, sportovci i politici. Podívejte se na VIP, které dorazily na rozlučku s Bartoškou

21. května 2025  10:54

Nejen známé tváře z uměleckého světa se přišly v úterý večer rozloučit se zesnulým prezidentem MFF...

Křišťálové glóby a nezapálená cigareta. Bartoškovi vzdávali lidé hold sedm hodin

20. května 2025  6:30,  aktualizováno  17:01

Široká veřejnost se v úterý naposledy rozloučila s Jiřím Bartoškou. Pražské Rudolfinum bylo pro...

Šok a ticho. Evropští lídři po telefonátu Trumpa s Putinem nevěřili svým uším

20. května 2025  20:37

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a evropští lídři oněměli poté, co se s nimi americký...

Tragicky zahynul moderátor počasí v České televizi Jan Šrámek

19. května 2025  12:44,  aktualizováno  13:37

V sobotu odpoledne při nehodě v italských Alpách zemřel dlouholetý meteorolog a moderátor počasí...

Válečná loď se při spuštění na vodu rozbila. Kim Čong-un přihlížel a zuřil

22. května 2025  7:24,  aktualizováno  9:23

Kolaps sebeúcty, nedbalost, trestný čin! Tak zuřil severokorejský vůdce Kim Čong-un, který...

Rusko v noci útočilo na Kyjev, úřady hlásí požáry v bytových domech

24. května 2025  7:53

Ukrajinské hlavní město Kyjev v noci na sobotu čelilo ruskému dronovému a raketovému útoku. Nejméně...

Kvůli požáru bytu museli hasiči evakuovat 61 lidí z panelového domu v Ostravě

23. května 2025  22:28,  aktualizováno  24.5 7:42

Kvůli požáru bytu v nejvyšším patře paneláku v Ostravě-Porubě museli hasiči evakuovat 61 lidí. Po...

Ocelárna U.S. Steel se spojí s japonským konkurentem, oznámil Trump

24. května 2025  7:34

Americká ocelářská společnost U.S. Steel uskuteční plánované spojení s japonským konkurentem Nippon...

USA začaly rušit sankce proti Sýrii, zmírnily omezení pro podnikání

24. května 2025  7:16

Spojené státy zahájily zmírňování sankcí vůči Sýrii. Dočasně zrušily jeden ze sankčních balíků a...

  • Počet článků 1082
  • Celková karma 18,52
  • Průměrná čtenost 1265x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.