Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velmi zajímavé.R^ Je až neskutečné jak si dnešní vědci dokáží pohrát s gravitačním prakem, když si dovolí vrátit sondu zpět k Zemi, aby ji pak s její pomocí "vystřelili" zpět k Jupiteru.:-)

0 0
možnosti

R^ Hezké! Děkuju za link, velice zajímavé. Krásný den přeju za oceán, George! R^

0 0
možnosti
Foto

I25v95o 79C24i20l26i44c39h

30. 10. 2021 6:37

Děkuji Vám za velice zajímavé informace R^

0 0
možnosti

Jsem ráda, že se líbilo, Ivo, mějte krásný víkend. :-)

0 0
možnosti

Zajímavé, vida, teď začínám mít představu o dalších, tentokrát "vesmírných Trójanech". Škoda, že se mise Lucy ukončí za tak dlouho, asi se nedozvím, jak dopadla, ale i tak je to dobrodružství. Zdá se, že nastává další obrat ve stylu zkoumání vesmíru. Už se z dlouhatánských misí začínáme i vracet k domovu a pak zas pryč za novými cíli. Je to fajn, pokrok je znát už jen v tomto. Díky Dani a držím palce všem, aby se teď povedlo dořešit to zaseknuté křídlo. Možná štěstí, že se tak stalo krátce po startu blízko Země, kdy se s tím dá hodně dělat. Zdravím a přeji krásný víkend. R^:-)

0 0
možnosti

Děkuju. :-)

Určitě s tím něco provedou, z toho bych neměla strach. Vlastně by mohli letět i s tímhle nedorozvinutým panelem, určitě by jim to šlo i s troškou méně energie, co budou panely dávat.

Doufejme, že se ještě všichni všechno dozvíme a že to bude napínavé. :-) Mějte krásný víkend, Dani. R^

0 0
možnosti

Protože byl příliš krásný den, než abych čučel doma do PC, tak jsem se dověděl "tajemství" o cestovním plánu mise LUCY až teď, po chutné a vydatné večeři. No co, místo v 8 hodin ráno jsem to přečetl v 8 hodin večer. Vzhledem k délce mise je mé dvanáctihodinové zpoždění zanedbatelné.

Teď si jenom zkusím na jednom planetárním simulátoru zrychleně "protočit" postavení planet, hlavně Jupitera, ať mám trochu představu, kudy se ta sonda bude v průběhu let courat.

Vám paní Dano děkuji za zajímavé články! Většinou mě nasměrují do dalšího bádání o dané problematice a jelikož nevlastním tv čumbednu, tak mám o večerní zábavu postaráno.

Čím nás překvapíte příště?

0 0
možnosti

:-) Jsem ráda, že se vám líbilo, Mirku. R^

Přeju příjemný večer a hezké surfování po netu, je to opravdu skvělý vynález, člověk se s ním nikdy nenudí. :-)

0 0
možnosti

Díky Georgi, vždycky mě potěší, jak aktuálně doplňujete Daniny zajímavé informace. Zdravím. R^

0 0
možnosti

R^ Děkuju za upozornění! To je už za pár hodin, budu se těšit na přenos. Krásný den za oceán, George, ať se vám daří. :-)

0 0
možnosti

Čím se prosím vyznačuje ten spektrální typ P?

0 0
možnosti

Asteroidy jsou daleko a moc o nich nevíme. V podstatě máme jen jakous takous šanci pozorovat světlo, které se od nich odrazilo. Proto se také dělí podle toho, jaká spektra odraženého světla vykazují.

U C-asteroidů je to jednoduché - tvoří je nějaké uhlíkaté sloučeniny (což se vidí na spektrech i na úlomcích, co náhodou spadly na Zemi). U S-asteroidů je to podobně jednoduché - tvoří je silikáty (S odvozené od Silica).

Pak je tu velká skupina X - a tam spadají také ty asteroidy typu P, M, E atd.

Co přesně je tvoří se neví, dělí se jednoduše podle toho, kde mají ve spektrech maximum. Takže například typ P je "divné červené spektrum". Přitom není vyloženě červené v pravém slova smyslu, jen odráží víc fotonů s větší vlnovou délkou.

Krásný den, Tomáši, ať se vám daří. :-)R^

2 0
možnosti
Foto

Čekají nás superzážitky. Jen je škoda, že to bude až za pár let. R^

0 0
možnosti

R^ Je hezké, že i v téhle pološílené a hysterické době něco funguje úplně normálně. :-) Krásný den, Františku, díky za návštěvu.

0 0
možnosti